Sauno, kun tuulee!

Yhteinen tehtävämme on varmistaa sähkön riittävyys tulevana talvena. Jo sillä on vaikutusta, että sähkönkäyttöä ajoittaa tuulisiin hetkiin: silloin sähköä on paljon tarjolla. Haastammekin kaikki sähkösaunojat siirtämään saunapäivänsä tuulisiin hetkiin! Suomessa on 3,2 miljoonaa saunaa, ja niistä sähkösaunoja valtaosa, joten vaikutus on suuri.

Sauno kun tuulee: pienillä teoilla suuri merkitys

Olemme tilanteessa jossa kaikkien on hyvä miettiä, miten ja milloin energiaa kulutamme. Jos kaikki tekevät vähän, on sillä yhdessä suuri vaikutus. Voit tehdä yhteistä hyvää pelkästään saunapäivän ajoittamisella.

Teimmekin konkreettisen selvityksen siitä, miten sähkösaunominen vaikuttaa.

Suomessa on arviolta noin 3,2 miljoonaa saunaa, joista laskelmassa 1,5 miljoonan saunan oletettiin olevan sähkösaunoja.

Jos 1,5 miljoonaa sähkösaunaa on päällä tyynellä kelillä, maksaisi tunnin mittaiseen saunomiseen tarvittava energia kokonaisuudessaan noin 1,6 miljoonaa euroa enemmän, kuin mitä se maksaisi niinä tunteina, kun tuulee eniten.

Esimerkkilaskelmassa on verrattu Suomen tuulisimpien tuntien keskimääräistä spot-hintaa vähätuulisimpien tuntien keskimääräiseen spot-hintaan viimeisen yhdeksän kuukauden ajalta. Sähkökiukaille oletettiin 7 kW keskiteho ja saunomisajaksi keskimäärin 1 tunti.

Milloin sähköä kannattaa käyttää?

Sähkön markkinahintaa voi seurata kätevästi Fingridin Tuntihinta-sovelluksesta, sen avulla voit ajoittaa sähkönkäyttöä fiksuihin ajankohtiin. Helppo muistisääntö kuitenkin on, että yleensä sähkö on edullisinta tuulisina päivinä, öisin ja viikonloppuisin.

Lataa Tuntihinta-sovellus tästä!


Sähkönkäytön siirtäminen tuuliselle säälle on yhteiskunnan etu

Sähkönkulutuksen ajoittaminen niille tunneille, kun sähköntuotanto on Suomessa suurta, on oleellinen tekijä, kun puhutaan sähkön riittävyydestä tulevana talvena. Tuulivoimalla on tässä iso rooli. Arviolta noin kolmasosa talven huippukulutuksesta on mahdollisuus tuottaa tuulivoimalla.

Mikäli kuluttajat kohdistaisivat sähkönkulutustaan tuulisille tunneille, lisäisi se sähkön riittävyyttä. Sen lisäksi se toisi ennen pitkää helpotusta sähkömarkkinan korkeisiin hintoihin.

Laskimme, että sähkön markkinahinta vähätuulisina tunteina voi olla jopa reilusti yli 300 prosenttia kalliimpi, kun verrataan tuulisiin tunteihin. Tuulivoima on tuotantomuodoltaan edullisin tapa tuottaa sähköä, minkä vuoksi tuulisella säällä sähkön tukkuhinta on tyypillisesti keskimääräistä edullisempaa.

Sähkösopimus helposti netistä

Mikäli kulutusta pystyttäisiin siirtämään suuremmassa mittakaavassa tuulisille, eli halvemmille tunneille, hyötyisivät siitä lopulta niin kuluttajat kuin sähköyhtiötkin.

Näin sähkö riittää talven yli – 5 vinkkiä sähkön käytön ajoittamiseen

Euroopan energiatilanne on epävarma, ja kotitalouksien sähkönkäyttöä voidaan joutua säännöstelemään talvella. Onneksi kuka tahansa voi vaikuttaa siihen, että sähköä riittää kaikille suomalaisille. Ei tarvitse kuin ajoittaa sähkönkäyttönsä oikein.

Katso vinkit

5 + 1 tapaa säästää sähkölaskussa

Listasimme viisi plus yksi tapaa pienentää sähkölaskua. Kokeile omassa kodissasi ja tulet huomaamaan suuren eron kulutuksessasi – ja sähkölaskun koossa!

Katso vinkit

Kodin sähkönkulutus – mistä se muodostuu

Mikä on keskimääräinen sähkönkulutus omakotitalossa tai kerrostalossa vuodessa? Entä miten voi selvittää kodin sähkölaitteiden kulutuksen? Tästä jutusta saat myös täsmävinkit sähkön säästöön omakotitalossa, kerrostalossa ja rivitalossa!

Lue lisää