Vaikuttaja-sähkösopimus tarjoaa sekä vakautta sähkölaskuun että mahdollisuuden hyötyä sähkönkäytön fiksummasta ajoittamisesta. Sähköenergian hinta muodostuu kiinteästä osasta ja pörssihintaan perustuvasta omavaikutuksesta. Sopimus on toistaiseksi voimassa, eikä se vaadi määräaikaista sitoutumista. Tilaa tästä Vaikuttaja-soppari.
Vaikuttaja-sähkösopimuksen hinta koostuu perusmaksusta ja energiamaksusta sekä asiakaskohtaisesta omavaikutuksesta. Energiamaksun hinnoittelu muuttuu neljännesvuosittain.
Omavaikutus mahdollistaa sinulle edullisemman energiamaksun. Jos käytät eniten sähköä silloin kun pörssisähkö on halpaa (tyypillisisesti öisin ja viikonloppuisin), laskee omavaikutus hintaasi ja saat laskuun säästöä. Jos taas käytät energiaa eniten silloin kun pörssisähkö on kallista (tyypillisesti arkiaamuisin ja -iltaisin) tulee laskuun lisäystä omavaikutuksen hintaa korottavan vaikutuksen vuoksi.
Suurimmalla osalla omavaikutus muuttaa energiamaksua +/- 2 c/kWh.
Seuraa helposti sovelluksessa
Omavaikutuksen muodostumista, ja siihen vaikuttavia pörssisähköhintoja seuraat helposti Vaasan Sähkön sovelluksessa.
Monin tavoin vastuullinen valinta
Vaikuttaja-sähkösopimuksessa käyttämäsi sähkö on päästötöntä, sillä se on tuotettu tuuli- ja ydinvoimalla.
Kulutustasi siirtämällä vaikutat osaltasi sekä sähkön riittävyyteen että tuotannon päästöttömyyteen yleisesti. Kulutuspiikkien aikana sähköntuotannossa joudutaan hyödyntämään enemmän fossiilia polttoaineita. Kun kulustasta ajoitetaan hetkiin, jolloin sähkö on edullisinta, kattaa päästötön tuotanto kulutustarpeen parhaiten.
Kysymyksiä Vaikuttajasta
Vaikuttaja-sähkösopimus sopii sinulle, jos
- haluat hyötyä kulutuksesi ajoittamisesta edullisiin tunteihin, mutta pörssisähkö tuntuu liian riskialttiilta
- sinulla on mahdollisuus siirtää sähkönkulutusta ajankohdasta toiseen
- suosit vastuullisia valintoja: haluat päästöttömän sähkösopimuksen ja vaikuttaa osaltasi Suomen energiajärjestelmään.
Vaikuttaja sopii parhaiten niille, jotka voivat ajoittaa suuren osan kulutuksestaan hetkiin, jolloin sähkö on edullisinta. Yleensä se tarkoittaa suurempaa sähkönkäyttöä öisin ja viikonloppuisin.
Erittäin hyvin Vaikuttaja sopii, jos käytössäsi on:
- iso lämpövaraaja. Varaajan lämmityksen voi ajoittaa vuorokauden halvimmille tunneille, jolloin sen lämpöä hyödynnetään talon ja käyttöveden lämmitykseen vuorokauden muina tunteina.
- sähkö- tai hybridiauto. Auton lataaminen halvimmilla tunneilla ei vaikuta asumismukavuuteen, mutta Vaikuttajan avulla sähkön hintaa pystyy alentamaan. Tämä johtuu siitä, että sähköauton kulutus on yleensä hallitseva verrattuna kodin muuhun kulutukseen.
- aurinkosähkön pientuotanto. Yleisesti spot-hinnat ovat korkeita päivisin ja alhaisia öisin. Aurinkopaneelit saattavat päivisin kattaa jopa koko kulutustarpeen, jolloin sähköä ei tarvitse ostaa kalliilla päivätunneilla. Aurinkojärjestelmän hyöty riippuu toki vuodenajasta.
Normaalikäytöllä omavaikutus vaihtelee tyypillisesti +/- 2 c/kWh, joten hintavaihtelut eivät ole valtavia, vaikka et seuraisi kulutustasi aktiivisesti.
Vaikuttaja soveltuu heikommin, jos
- sähkönkulutuksesi on erityisen pientä JA
- sähkönkäyttösi ajoittuu valtaosin niihin hetkiin, kun sähköä yleensä eniten käytetään: arkiaamuihin ja arki-iltoihin.
- et lainkaan halua seurata pörssisähkön hintoja tai ajoittaa kulutustasi.
Jos esimerkiksi asut kaukolämmitteisessä kerrostalossa, otat aamusuihkun, kokkailet viiden aikaan, eikä asunnossasi ole saunaa, ei Vaikuttaja todennäköisesti ole sinulle edullisin tuote. Tämä johtuu siitä, että suurin osa kulutuksesi tapahtuu silloin, kun sähkö on kalleinta, mikä vaikuttaisi omavaikutukseesi hintaa nostavasti.
Omavaikutus on sopimuksen osatekijä, joka vaikuttaa hintaan. Omavaikutus liittyy siihen, mihin vuorokaudenaikaan ja minä päivinä kulutat eniten energiaa.
Omavaikutus on negatiivinen – saat säästöä laskuun
- Käytät isomman osan sähköstä, kun se on sähköpörssissä halvimmillaan
- Kulutuksesi painottuu tyypillisesti yöaikaan ja viikonloppuihin
Omavaikutus on positiivinen – saat isomman laskun
- Käytät eniten sähköä samaan aikaan kuin valtaosa suomalaisista, jolloin pörssisähkön hinta on yleensä kalleimmillaan
- Kulutuksesi painottuu tyypillisesti arkiaamuihin ja -iltoihin
Omavaikutuksella pyrimme kannustamaan asiakkaita siirtämään sähkönkulutustaan pois kulutushuipuista. Sähkön hinta ja sähkönkulutuksen määrä vaihtelevat tunneittain. Kun kulutus on tasaisempaa, säästytään kysyntähuipuilta, jotka nostavat sähkön yleistä hintatasoa.
Lyhyt katsaus
- Jos käytät sähköä eniten niinä tunteina, kun sähkö on kuukauden spot-keskihintaa halvempaa, laskee omavaikutuksesi ja saat säästöä laskuun.
- Jos puolestaan kulutat eniten silloin, kun sähkönkysyntä on suurinta, omavaikutuksesi nousee ja maksat perushintaa enemmän.
Vielä tarkemmin
Lopullinen omavaikutus selviää, kun koko kuukauden sähkönkulutus ja spot-sähkön toteutunut keskihinta ovat tiedossa. Omavaikutus voi olla positiivinen tai negatiivinen.
Omavaikutuksesi lasketaan näin
- Lasketaan sähkönkäyttösi painotettu keskiarvo. Kuukauden jokaisena tuntina käyttämäsi sähkönmäärä (kWh) kerrotaan tuntikohtaisella pörssisähkön hinnalla (c/kWh) ja summataan tulot yhteen. Näin saamme kuluttamasi sähkön markkina-arvon.
- Käyttämäsi sähkön markkina-arvo jaetaan kuluttamallasi energialla (kWh). Näin saamme käyttöösi perustuvan keskimääräisen spot-hinnan kuukauden ajalta. (c/kWh).
- Verrataan asiakaskohtaista hintaa sähköpörssissä toteutuneeseen hintakeskiarvoon (c/kWh)
- Jos oman käyttösi keskimääräinen spot-hinta on yleistä spot-hintaa edullisempi, maksat erotuksen verran pienemmän energiamaksun, eli pienennät kiinteää energihintaa. Sama pätee myös toisin päin: yleistä tasoa suurempi spot-hinta tuo erotuksen verran korkeamman energiamaksun ja kiinteä energiahinta nousee.
Omavaikutuksen laskentakaava
Omavaikutus (O) = MA / E – K
MA = Kulutetun sähkön markkina-arvo, joka lasketaan kertomalla kuukauden jokaisen tunnin tuntikohtainen sähkönkulutus (kWh) tuntikohtaisella pörssisähkön hinnalla (c/kWh) ja summaamalla tulot yhteen
E = Kuukauden aikana kulutettu energia (kWh)
K = Kuukauden pörssisähkön hintojen keskiarvo (c/kWh)
Suurimmalla osalla omavaikutus vaihtelee +/- 2 c/kWh välillä kiinteästä energiamaksusta.
Myös isommat vaihtelut molempiin suuntiin ovat mahdollisia.
Energiamaksun ja omavaikutuksen yksikköhintojen (c/kWh) summa ei kuitenkaan voi olla negatiivinen.
Nyrkkisääntö on: käytä sähköä silloin, kun se on edullisinta.
Sähkön spot-hinta voi sähköpörsissä vaihdella rajustikin. Tuulisella säällä voi sähkönhinta olla jopa negatiivinen, tuulettomana pakkaspäivänä taas hyvinkin korkea.
Sähkönhinnan tietää kuitenkin tarkasti vasta edellisenä päivänä, joten varmuudella ei voi tietää mitkä viikon- tai kuukauden päivät ovat edullisimpia. Yleistä on, että sähkö on halvinta öisin ja viikonloppuisin. Toisaalta tuulisina päivinä sähkö voi olla edullista myös keskellä päivää.
Kannattaakin toimia näin:
- päivittäisessä kulutuksessa pyri ohjaamaan sähkön käyttöä edullisille tunneille. Esimerkiksi ajasta sähkölämmitys yölle, pese astiat ja käy suihkussa silloin kun sähkön spot-hinnat ovat alhaalla.
- viikottaisessa kulutuksessa voi puolestaan pyrkiä ennakoimaan tai hyödyntämään edullisia ajankohtia. Esimerkiksi käymään saunassa ja tekemällä uuniruokia viikonloppuna ja odottamaan sopivaa päivää pyykinpesulle
Edulliset ja kalliit tunnit näet edellisenä päivänä vaikkapa Vaasan Sähkön sovelluksesta.
Fingridin kätevän Tuntihinta-sovelluksen avulla voit katsoa, mihin aikaan sähkönkäyttöä kannattaa ajoittaa. Voit myös luoda itsellesi hälytyksiä, joiden avulla helpotat kulutuksen ohjaamista.
Tieto kuukausittaisesta omavaikutuksesta on saatavilla mobiilisovelluksesta ja se eritellään laskulla.
Näet sovelluksessamme, miten omavaikutus muuttuu kuukauden mittaan. Kuukauden lopullinen omavaikutus määräytyy vasta seuraavan kuun alussa, kun on tiedossa edellisen kuukauden keskimääräinen spot-hinta ja oman kulutuksesi määrä ja ajoittuminen.
Omavaikutuksen tarkastelujakso on yksi kalenterikuukausi.
Näet sovelluksessamme, miten omavaikutus muuttuu kuukauden mittaan. Kuukauden lopullinen omavaikutus määräytyy vasta seuraavan kuun alussa, kun on tiedossa edellisen kuukauden keskimääräinen spot-hinta ja oman kulutuksesi määrä ja ajoittuminen.
Mikäli sopimus alkaa tai päättyy kesken kalenterikuukauden, omavaikutuksen laskentajaksona käytetään kyseistä kalenterikuukautta siltä osin kuin sopimus on ollut voimassa kyseisen kalenterikuukauden aikana.
Vaikuttajan hinta perustuu suurimmaksi osaksi kiinteään energianhintaan, johon lisätään asiakaskohtainen omavaikutus. Kun käytät sähköä silloin kun se on sähköpörssissä edullisinta, omavaikutus laskee ja saat säästöä.
Näin ollen Vaikuttaja-tuotteen hintavaihtelut ovat pienempiä kuin pörssisähkösopimuksessa.
Pörssisähkösopimuksessa maksamasi energiahinta perustuu sähköpörssin tuntikohtaiseen hinnoitteluun, joka voi vaihdella voimakkaasti tunnista tai päivästä toiseen.
Perussähkössä voit vaikuttaa sähkölaskun suuruuteen vain kuluttamalla vähemmän energiaa. Perussähkön energiahinnan tiedät kuitenkin tarkalleen etukäteen.
Vaikuttajassa voit kuluttaa energiaa saman määrän ja silti saada alennusta omavaikutuksen kautta, mikäli ajoitat kulutustasi fiksummin.
Vaikuttajassa energiamaksun perustaso on Perussähköä alhaisempi. Toisaalta Vaikuttajan energiamaksu voi kohota Perussähköä suuremmaksi, jos käytät isomman osan sähköä silloin, kun se on kalleinta.
Kvartaalituotteissamme energiahinta päivittyy neljä kertaa vuodessa. Hintajaksot ovat 1.1.–31.3., 1.4.–30.6., 1.7.–30.9. ja 1.10.–31.12. Lähetämme hintailmoituksen seuraavalle kolmen kuukauden jaksolle viimeistään kuukautta ennen jakson alkua. Tällöin näet uudet hinnat myös verkkosivuillamme.