Ohjeita vaikeaan elämäntilanteeseen

Vaikeassa elämäntilanteessa, kuten läheisen kuoleman tuottaman surun, avio- tai avoeron aikaansaaman tunnemyrskyn tai esimerkiksi erilaisten maksuvaikeuksien kanssa kamppailevalle, voi asioiden hoitaminen tuntua erityisen raskaalta. Olemme keränneet muutaman ohjeen, joiden toivomme auttavan, mikäli sähkö- tai kaukolämpösopimus tuottaa päänvaivaa tällaisessa tilanteessa.

Omaisen kuolema ja sähkösopimus

Joskus joutuu hoitamaan käytännön asioita surun keskellä. Lue, miten hoidat sähkösopimusasiat kuntoon omaisen kuoleman jälkeen.

Omaisen kuoleman jälkeen on tärkeää selvittää, kuka huolehtii edesmenneen henkilön asioista. Sähkösopimuksen osalta tilanteet voivat olla erilaisia:

1. Leski jää yhteiseen kotiin asumaan. Sähkösopimus on edesmenneen puolison nimellä.

  • Voimassa oleva sähkösopimus puretaan
  • Leskelle tehdään uusi sähkösopimus hänen omalla nimellään

2. Edesmenneen henkilön asunto jää asumattomaksi

  • Osakkaat valtuuttavat joukostaan henkilön tai ulkopuolisen henkilön hoitamaan kuolinpesän asioita. Näihin asioihin lukeutuu esimerkiksi sähkösopimus
  • Tässä tapauksessa täytyy olla osakkaiden kesken tehty valtakirja, joka tulee toimittaa myös sähköyhtiölle.

Voit olla meihin yhteydessä kaikissa sähkösopimukseen ja kuolinpesään liittyvissä asioissa.

Katso myös alempana tällä sivulla olevat usein kysytyt kysymykset aiheesta.

Miksi tämä on tärkeää?

Jos ketään ei ole valtuutettu hoitamaan kuolinpesän asioita, vaativat sähkösopimukseen liittyvät toimenpiteet aina kaikkien kuolinpesän osakkaiden kirjallisen hyväksynnän. Alla löydät valtakirjapohjan energia-asioiden hoitamista varten.

Avo- tai avioero ja sähkösopimus

Kun muutatte eri osoitteisiin, tarkistakaa sähkösopimuksen tila. Selvittäkää ensimmäisenä, kenen nimellä sähkösopimus on tehty. Tieto löytyy esimerkiksi viimeisimmästä sähkölaskusta. Sähkösopimus saattaa myös olla yhteinen, jolloin sopimuksessa on molempien osapuolten nimet.

1. Toinen osapuoli jää asumaan yhteiseen asuntoon toisen muuttaessa pois. Sähkösopimus on molempien nimellä, tai muuttavan osapuolen nimellä.

  • Sähkösopimus puretaan ja asuntoon asumaan jäävälle henkilölle tehdään uusi sähkösopimus hänen omalla nimellään.

2. Molemmat osapuolet muuttavat pois yhteisestä asunnosta

  • Sähkösopimuksen purkaa se henkilö, jonka nimellä sopimus on tehty.

Miksi tämä on tärkeää?

Sähkösopimuksessa olevien henkilöiden nimet määrittelevät sen, ketkä ovat vastuussa sähkölaskujen maksamisesta.

Jos sähkölasku jää jostain syystä pitkäksi aikaa maksamatta ja lasku siirtyy perintään, voi väärä henkilö joutua vastaamaan maksuista.

Kaukolämpösopimus ja uusi omistaja

Kaukolämpösopimus poikkeaa sähkösopimuksesta, sillä se liittyy kiinteistön omistajuuteen. Näin ollen se pysyy yleensä ennallaan, jos kiinteistön omistaja ei vaihdu.

Kaukolämpösopimus tulee siirtää uuden omistajan nimiin, esimerkiksi jos:

  • kiinteistö siirtyy perinnön jaossa tai osituksessa uudelle omistajalle
  • kuolinpesä myy kiinteistön
  • erotilanteessa toinen osapuoli myy osuutensa asuntoon jäävälle henkilölle.

Jos kyseessä on kuolinpesän omistuksessa pysyvä kiinteistö, ei sopimukseen tarvitse tehdä muutosta. Muistathan kuitenkin ilmoittaa meille siitä, että kaukolämpöasiakkuus on siirtynyt kuolinpesälle.

Miksi tämä on tärkeää?

Sopimus ei siirry automaattisesti kiinteistön luovutuksen yhteydessä. Lue tarkemmat ohjeet kaukolämpösopimuksen omistajan vaihtamisesta.

Lue myös sähköliittymän omistajanvaihdosta Vaasan Sähköverkon sivuilta.

Maksuvaikeudet ja sähkösopimus

Oman taloudellisen tilanteen horjuessa syystä tai toisesta, voi löytää itsensä tilanteesta, jossa laskujen maksaminen tuottaa hankaluuksia.

1. Jos sinulla on ongelmia viimeisimmän laskusi maksamisessa

  • Ole yhteydessä meihin pikimmiten! Voimme tarpeen tullen antaa sinulle lisää maksuaikaa.
  • Muista pyytää eräpäivän siirtoa jo ennen laskun erääntymistä.

2. Jos lasku on ehtinyt siirtyä perintään

Miksi tämä on tärkeää?

Kun painit maksuvaikeuksien kanssa, ja olet meihin ajoissa yhteydessä, voimme auttaa sinua ja löytää sinulle yhdessä tilanteeseesi sopivan ratkaisun.

Säästyt myös turhilta maksumuistutuskuluilta, kun asia hoidetaan hyvissä ajoin. Voit kertoa meille tilanteestasi aina luottamuksella.

Usein kysyttyjä kysymyksiä kuolinpesän sähkösopimuksesta

Mitä tapahtuu sähkösopimukselle, kun sen tehnyt henkilö kuolee?

Sähkönmyyjänä emme saa automaattisesti tietoa asiakkaan kuolemasta, jonka vuoksi meille tulee ilmoittaa siitä erikseen. Sähkösopimukselle ei siis tapahdu automaattisesti mitään 

Kun omaiset alkavat hoitamaan vainajan käytännön asioita, kuten sopimusasioita, tulisi myös sähkönmyyjälle ilmoittaa kuolemantapauksesta mahdollisimman pian. 

Jos toinen henkilö, esimerkiksi leski, jää asumaan vainajan kotiin, tehdään uusi sopimus osoitteeseen asumaan jäävän henkilön nimiin. Vanha sopimus päättyy tällöin automaattisesti.  

Mikäli edesmenneen henkilön asunto-osake jää asumattomaksi, kuolinpesän osakkaiden tulisi päättää, tarvitaanko asunnossa sähköä vai ei. Sähkösopimus voi jäädä kuolinpesän nimiin perunkirjoitukseen saakka. Jos sähköä ei tarvita, voidaan sopimus lopettaa.  

Jos kiinteistö tai asunto jää perikunnan yhteiseen omistukseen, voidaan uusi sähkösopimus tehdä kaikkien osakkaiden nimiin. Tällöin kaikki osakkaat ovat yhdessä vastuussa myös sähkölaskujen maksamisesta. Käytännön järjestelyistä maksamiseen liittyen tulee sopia perikunnan jäsenten kesken erikseen.

Miksi sähkönmyyjälle pitää ilmoittaa omaisen kuolemasta?

Kuolemantapauksesta tulee ilmoittaa sähkönmyyjälle, jotta sähkösopimus osataan muuttaa kuolinpesän sähkösopimukseksi. Lisäksi sähkönmyyjä tarvitsee yhteystiedot, jotta kuolinpesän loppulasku osataan lähettää oikeaan osoitteeseen tai ettei vainajan verkkopankkiin aiemmin automaattisesti ohjattua laskua lähetetä jo lopetetulle pankkitilille. Kun saamme ilmoituksen kuolemantapauksesta sekä uudet yhteystiedot ajoissa, vältytään ongelmilta mahdollisten maksamattomien laskujen osalta.

Mitä kuolinpesän sähkösopimuksille tulisi tehdä?

Asiakkaan kuolemasta tulee ilmoittaa sähköyhtiölle mahdollisimman pian kuolemantapauksen jälkeen. Jos tarkoitus on irtisanoa sähkösopimus, tarvitaan siihen kaikkien kuolinpesän osakkaiden suostumus. 

Päätä kuolinpesän sähkösopimus viimeistään perunkirjoituksen jälkeen. Tarvittaessa asuntoon tulee tehdä uusi sähkösopimus esimerkiksi lesken tai kuolinpesän kaikkien osakkaiden nimiin.

Miten kauan sähkösopimus voi olla kuolinpesän nimissä?

Sähkösopimus voi olla kuolinpesän nimissä niin kauan, kuin kiinteistö tai asuinhuoneisto johon sähkösopimus on tehty, säilyy jakamattoman kuolinpesän hallinnassa.

Perunkirjoituksen jälkeen sähkösopimus tehdään toisen henkilön nimiin, jolloin vanha sähkösopimus päättyy automaattisesti. Mikäli sähkösopimusta ei tehdä toisen henkilön nimiin perunkirjoituksen jälkeen, ota yhteyttä asiakaspalveluumme sähkösopimuksen päättämiseksi. 

Voiko kuolinpesän sähkösopimuksen irtisanoa?

Jos edesmenneen henkilön asuinhuoneisto jää tyhjäksi ja se on esimerkiksi tarkoitus myydä, sähkösopimuksen voi irtisanoa tarpeettomana vaikka heti. Tässä tilanteessa myös määräaikaisen sähkösopimuksen voi irtisanoa. 

Kiinteistössä tulisi kuitenkin aina olla voimassa oleva sähkösopimus. Kiinteistön sähkösopimuksen voi tehdä kuolinpesän tai kuolinpesän osakkaiden nimiin. 

Muistathan, että kun sähkösopimus irtisanotaan, sähköt katkeavat kohteesta kokonaan, kunnes sinne tehdään uusi sähkösopimus. Huomioi siksi päätöstä tehdessä, voiko kohde olla ilman sähköjä. Talvella kannattaa esimerkiksi huomioida vesijohtojen jäätymisriski, minkä vuoksi kiinteistössä kannattaisi pitää ainakin jonkinlainen peruslämpö päällä, kunnes uusi sähkösopimus on tehty.  

Jos kiinteistöä tullaan jatkossa käyttämään joko jatkuvaan asumiseen tai esimerkiksi kesäasuntona, sähkösopimus voi jäädä kuolinpesän nimiin tai voidaan tehdä uusi sopimus kuolinpesän osakkaiden tai esim. vuokralaisen nimiin.  

Kuolinpesän sähkösopimuksen irtisanominen edellyttää kaikkien pesänosakkaiden suostumusta.

Kuka voi hoitaa kuolinpesän sähkösopimusasioita?

Kuolinpesä voi valtuuttaa esimerkiksi yhden osakkaistaan hoitamaan sähkösopimusasiat kuntoon. Vainajan sähkösopimusasioita voi myös hoitaa ulkopuolinen pesänhoitaja. 

Tärkeintä on, että henkilöllä on kaikkien kuolinpesän osakkaiden allekirjoittama valtakirja hoitaa sopimusasioita ja tehdä sähkösopimukseen liittyviä päätöksiä. 

Suosittelemme sopimaan omaisen kuoleman jälkeen mahdollisimman pian, kenet valtuutetaan huolehtimaan kuolinpesän asioista. 

Voit tehdä valtakirjan sähköisesti tai tulostaa valtakirjapohjan tästä.

Voiko kuolinpesä saada sähkölaskulle maksuaikaa?

Kyllä voi. Jokaisella kuolinpesän osakkaalla on mahdollisuus siirtää laskun eräpäivää maksimissaan kolme kuukautta perunkirjoitusta odottaessa.

Kaikissa kuolinpesän laskujen maksamiseen liittyvissä kysymyksissä, ota yhteyttä Vaasan Sähkön maksamisen palveluihin: maksamisenpalvelut@vaasansahko.fi.

Muistathan, että ilman erillistä ilmoitusta maksamatta jäänyt lasku voi siirtyä perintään.