Sähkön kilpailutus kannattaa – opas sähkön kilpailuttajalle
Milloin viimeksi kilpailutit sähköt? Haluatko säästää sähkölaskussa? Vaivattomin tapa on kilpailuttaa sähköt säännöllisesti ja vaihtaa sähkösopimus sinulle edullisempaan. Sähkön kilpailutuksella voit säästää vuodessa kymmeniä, ellet peräti satoja euroja.
Kenen kannattaa kilpailuttaa sähköt?
Sähkön kilpailutus voi tuoda säästöä jokaiselle: asuitpa kerrostalossa, rivitalossa tai omakotitalossa. Älä unohda myöskään mökkejä ja vapaa-ajanasuntojen sähköjä.
Miten kilpailutan sähkösopimuksen?
Sähköt voi kilpailuttaa vaikka heti – se on helppoa ja maksutonta
- Kilpailuta sähköt vertailemalla sähkösopimuksia suoraan sähkönmyyjien nettisivuilla tai Energiaviraston ylläpitämällä, puolueettomalla sivulla. Kumpikaan tapa ei maksa mitään.
- Kun löydät sinulle sopivat sähköt, tee uusi sähkösopimus verkossa – se vie vain muutaman minuutin! Jos nykyinen sähkösopimuksesi on määräaikainen, voit vaihtaa sähkönmyyjää vasta määräajan päättyessä. Poikkeuksena on kuitenkin muuttotilanne, jolloin sähkösopimus on useimmiten mahdollista päättää kesken sopimuskauden ja voit tehdä uuden sähkösopimuksen heti.
- Kun teet sähkösopimuksen Vaasan Sähkön kanssa, tiedät, että sähköasiasi ovat hyvissä käsissä. Olemme toimineet alalla jo yli sata vuotta.
Sähkösopimuksen kilpailutus
Tutustu asiantuntijan ykkösvinkkeihin sähkösopimuksen kilpailuttamiseen.
Paljonko sähkön kilpailutus tuo säästöä?
Oman kodin sähkönkulutus vaikuttaa eniten siihen, paljonko voit säästää sähkölaskussa.
Sähkölämmitteisessä omakotitalossa perheineen asuva kuluttaa sähköä reilummin. Kilpailuttamalla sähköt rahaa voi säästyä jopa satoja euroja vuodessa.
Kerrostalossa yksin tai kaksin asuva kuluttaa sähköä maltillisesti, ja säästöä voi kertyä joitain kymmeniä euroja vuodessa.
Vaikka vuosittainen säästö voi tuntua pikkusummalta, pienistä puroista kasvaa pitkässä juoksussa iso virta. Siksi jokaisen kannattaa kilpailuttaa sähkösopimuksensa säännöllisesti.
Kuinka usein sähköt kannattaa kilpailuttaa?
Oman sähkön hintaa on hyvä vertailla muihin sähkötarjouksiin vaikkapa yhden tai kahden vuoden välein, sillä sähkön hinta muuttuu markkinoilla jatkuvasti ja sähkönmyyjät päivittävät hintojaan säännöllisesti. Voit toki kilpailuttaa sähköt useamminkin, jos tahdot.
Jos kilpailuttaminen tuppaa unohtumaan, ota asiaksesi hoitaa se ainakin muuttaessa, koska silloin joudut tekemään uuden sähkösopimuksen uuteen kotiin joka tapauksessa.
Hyvä tietää sähkön kilpailutuksesta
Kilpailutat sähkön energiahinnan
Sähkön kilpailuttaminen tarkoittaa, että vertailet sähkön energiahintaa eri sähkönmyyjien ja sähkösopimusten välillä. Energiahintaan on laskettu sekä sähkön hinta (c/kWh) että sähkönmyyjän määrittämä kiinteä perusmaksu.
Muista, että voit ostaa sähköä haluamaltasi sähköyhtiöltä mistä päin Suomea tahansa – maantieteellinen etäisyys ei vaikuta sähkön hintaan.
Sähkösopimus omakotitaloon
Tilaa sähkösopimus omakotitaloon muutamassa minuutissa kaikkialle Manner-Suomeen!
Siirtomaksuun et voi vaikuttaa sähkön kilpailutuksessa
Energiahinnan lisäksi maksat sähkölaskussa sähkön siirtopalvelusta. Sitä ei voi kilpailuttaa, vaan se tulee automaattisesti paikalliselta sähköverkkoyhtiöltä. Siirtomaksun suuruuteen ei vaikuta se, mistä sähköyhtiöstä päätät tilata sähköt.
Hinta ei ole ainoa valintaperuste
Mieti, mitä muuta kuin sopivaa hintaa toivot sähkösopimukselta tai sähkönmyyjältä. Yhä useampi kiinnittää huomiota esimerkiksi sähkön ekologisuuteen ja haluaa ostaa uusiutuvilla tuotantotavoilla tuotettua sähköä.
Tai ehkä etsit määräaikaisen sopimuksen sijaan toistaiseksi voimassa olevaa sopimusta, joka antaa vapauden muuttaa mieltä? Kenties sinulle on tärkeintä, että voit luottaa sähköyhtiöösi, esimerkiksi laskutuksen oikeellisuuteen?
Miksi valita Vaasan Sähkö sähkön kilpailutuksessa?
- Lompakko kiittää. Saat keskimääräistä edullisempaa sähköä.
- Ei yllätyksiä. Pyrimme pitämään hintamme aina vakaina.
- Olemme reiluja! Hintapolitiikkamme on selkeää. Laskutamme sinua sähkön kulutuksesi mukaan ja aina jälkikäteen.
- Vaasan Sähkön kaikki sähkötuotteet on tuotettu päästöttömästi joko ydinvoimalla tai uusiutuvilla energialähteillä. Niiden alkuperä on todennettu alkuperätakuilla. Voit valita myös 100% uusiutuvan Tuulisähkön tai Pörssisähkö Tuulen.
- Saat parasta asiakaspalvelua. Reilun hinnoittelun lisäksi tarjoamme asiakkaillemme asiakaslehden, energianseurantapalvelun sekä hyvin tavoitettavissa olevan asiakaspalvelun.
5 vinkkiä onnistuneeseen sähkön kilpailutukseen
Näin hoidat sähkön kilpailutuksen
- Tarkista (jos mahdollista) vanhasta sähkölaskustasi nykyisen sopimuksesi hinta ja kiinteistössäsi käytössä oleva mittaustapa. Hintojen vertailu on helpompaa, kun tiedät, minkälaiseen mittaustapaan sinun tulee nykytilannetta verrata.
- Laskusta näet myös vuosikulutusarviosi. Kerro tämä luku Vaasan Sähkön energiamaksulla (c/kWh), niin näet mahdollisen hintaerotuksen ja säästöt.
- Tarkista laskultasi, oletko sidottu määräaikaiseen sopimukseen, vai voitko vaihtaa sähkönmyyjää. Muistathan, että muuttotilanteessa määräaikaisen sähkösopimuksen irtisanominen kuitenkin useimmiten onnistuu.
- Käytä maalaisjärkeä: jos jokin sähkötarjous vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, se saattaa ollakin sitä. Lue silloin sopimusehdot erityisen huolellisesti. Näin vältyt ostamasta sisäänheittotuotteita, joissa todella edullinen sähkön hinta nouseekin lyhyen tarjouskauden jälkeen tuntuvasti.
- Kilpailutus on maksutonta, ja sen voi tehdä niin usein, kuin haluaa. Sähköt eivät katkea myyjänvaihdon yhteydessä.
Lisätietoa sähkön kilpailuttamisesta
Maksaako sähkön kilpailuttaminen?
Sähkösopimuksen kilpailutus ei maksa mitään. Sähkön hintojen vertailu on helppoa netissä, samoin uuden sähkösopimuksen tekeminen.
Missä voin vertailla eri sähkönmyyjien hintoja?
Energiaviraston ylläpitämä puolueeton sivusto on hyvä paikka vertailla sähkön hintaa. Hintoja voi myös vertailla suoraan sähkönmyyjien sivuilla. Hintoja vertaillessa kannattaa huomioida erilaisten mittaustapojen ja mahdollisten tarjousjaksojen todellinen vaikutus hintaan.
Mistä tiedän, onko minulla määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus?
Näet sopimustyypin sähkölaskustasi.
Lue lisää määräaikaisen ja toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen vertailusta
Mistä näen kilpailutussivustolla kysytyt tiedot, esimerkiksi sen, mikä mittaustapa kiinteistössäni on?
Näet kilpailutukseen tarvittavat tiedot – sähkön mittaustavan ja sähkön vuotuisen käyttömäärän (kWh/v) – sähkölaskusta. Jos asut sähkölämmitteisessä talossa, jossa mittaustapana on yösähkö/aikasähkö, katso laskusta tiedot päivä- ja yösähkön osuuksista.
Mitä siirtotariffi ja yösähkö/aikasähkö tarkoittaa?
Siirtotariffi, toiselta nimeltään mittaustapa tai sähkönsiirtotuote kertoo sähkösi hinnoittelutavasta. Siirtotariffeja on kolme erilaista: yleissähkö, yösähkö/aikasähkö ja kausisähkö.
Yleissähkössä sähköllä on yksi hinta vuoden- ja vuorokaudenajasta riippumatta. Se on yleinen kohteissa, joissa sähkönkulutus on maltillista; esimerkiksi kerrostaloissa ja rivitaloissa, joissa ei ole sähkölämmitystä.
Yösähkössä on kaksi hintaa: päiväsähkön hinta ja edullisempi yösähkön hinta. Se sopii esimeriksi sähkölämmittäjille, joiden sähkönkulutus painottuu yöaikaan.
Kausisähkössä taas maksetaan edullisempaa talviarkipäivän hintaa ja muun ajan hintaa. Se sopii kohteisiin, joissa sähkönkulutus on suurta ja painottuu kesäaikaan, ja talviaikaan sähkölämmitystä on mahdollista täydentää vaihtoehtoisilla lämmitysmuodoilla.
Vaasan Sähkön sähkötuotteisiin voit valita mittaustavaksi yleissähkön tai yösähkön. Näistä yleissähkö on yleisin.
Entä jos minulla on eri yhtiöt hoitamassa sähkön siirtoa ja sähkön myyntiä?
Saat tässä tapauksessa näiltä yhtiöiltä omat, erilliset laskut. Toisessa maksat sähkön siirtomaksun veroineen, toisessa puolestaan kuluttamastasi sähköenergiasta.
Miten valitsen itselleni sopivan sähkönmyyjän?
Voit valita sinulle soveltuvimman sähkönmyyjän, missä tahansa asutkin. Sähkönmyyjä ei ole sidottu maantieteelliseen alueeseen, toisin kuin sähkönsiirtoyhtiöden asiakkuudet. Vertaile sähkönmyyjiä ja valitse se, joka tarjoaa sellaista palvelua kuin toivot sekä haluamasi sähkösopimustyypin sinulle sopivaan hintaan.
Sähkölaskun suuruuteen voit vaikuttaa myös omilla kulutustottumuksillasi. Sähkölaitteiden ikä ja energiatehokkuus vaikuttavat nekin kulutukseen.
Milloin uusi sähkösopimus tulee voimaan?
Jos vaihdat asiakkaaksemme toiselta sähkönmyyjältä, sopimuksemme voi alkaa aikaisintaan kahden viikon kuluttua tilauksesta. Jos sinulla on määräaikainen sopimus, tee uusi sopimus viimeistään 15 vuorokautta ennen vanhan sopimuksen päättymistä. Näin uusi sopimus voi alkaa heti määräajan umpeuduttua.