Vihreä niitty auringonlaskussa

Kuolinpesän asioiden hoitaminen

Omaisen kuolemasta tulee ilmoittaa sähköyhtiölle mahdollisimman pian. On tärkeää selvittää, kuka huolehtii edesmenneen henkilön asioista. Yleisesti kuolinpesän asioista päättävät pesänosakkaat yhdessä. Osakkaat voivat myös valtuuttaa yhden henkilön hoitamaan kuolinpesän asioita tekemällä valtakirjan. Valtakirjan liitteenä tulee toimittaa kopio virkatodistuksesta, sukuselvityksestä tai perukirjasta.

Kenellä tahansa pesän osakkaalla on oikeus saada tietoa kuolinpesän asioista, kunhan osakkuus voidaan todentaa edellä mainituista dokumenteista. Mikäli kuolinpesässä on vain yksi osakas, riittää että toimitat meille kopion virkatodistuksesta, sukuselvityksestä tai perukirjasta. Valtakirjaa ei tässä tilanteessa tarvita.

Miksi on tärkeää selvittää, kuka hoitaa kuolinpesän asioita? Jos ketään ei ole valtuutettu hoitamaan kuolinpesän asioita, vaativat sopimukseen liittyvät toimenpiteet aina kaikkien kuolinpesän osakkaiden kirjallisen hyväksynnän. Tämä hidastaa ja hankaloittaa asioiden sujuvaa hoitamista.

Asiakkaan elinaikana antama valtakirja raukeaa asiakkaan kuolinpäivänä.

Alta pääset laatimaan valtakirjan sähköisesti tai toimittamaan kopiot paperisista dokumenteista.

* Paperisen valtakirjapohjan voit tulostaa täältä.

Yksikin Kuolinpesän
osakas voi

Saada tietoa

Jokaisella kuolinpesän osakkaalla on oikeus saada tietoa kuolinpesän asioista.

Tehdä sähkösopimuksen

Jokainen kuolinpesän osakas voi halutessaan tehdä itselleen sähkösopimuksen kuolinpesän omistamaan kiinteistöön.

Siirtää laskun eräpäivää

Jokaisella kuolinpesän osakkaalla on mahdollisuus siirtää laskun eräpäivää maksimissaan kolme kuukautta perunkirjoitusta odottaessa.

Kaikkien kuolinpesän osakkaiden suostumus tarvitaan

  • Osoitteenmuutokseen
  • Laskun toimitustavan muutokseen
  • Käyttöpaikan liitämiseen osakkaan Online-palveluun
  • Sähkösopimuksen päättämiseen
  • Sähkösopimuksen muutoksiin
  • Kaukolämpösopimuksen siirtämiseen uudelle omistajalle
  • Laskun eräpäivän siirtämiseen (muu syy kuin perunkirjoitus)

Käytännön ohjeita ja tärkeää huomioitavaa

Laskujen maksu kuoleman jälkeen

  • Suoramaksusopimukset: Pankista riippuen suoramaksusopimus voi pysyä voimassa tai päättyä. Kuolinpesän asioita hoitavan henkilön tulee tarkistaa tämä edesmenneen asiakkaan pankista.
  • E-laskut: Verkkopankin sulkeutuessa e-laskujen toimitus lakkaa. Hyväksytyt maksut veloitetaan yleensä tililtä normaalisti. Kuolinpesän asioita hoitavan henkilön tulee tarkistaa tämä edesmenneen asiakkaan pankista.
  • Kuolinpesä ja laskujen maksaminen: Kaikissa tilanteissa, joissa sähkö- tai kaukolämpösopimus jää kuolinpesän nimiin, kuolinpesän osakkaat ovat yhdessä vastuussa kuolinpesän nimissä olevien laskujen maksamisesta.

Omaisen kuolema ja sähkösopimus

Sähkösopimuksen osalta tilanteet voivat olla erilaisia:

1. Leski tai muu perheenjäsen jää yhteiseen kotiin asumaan, mutta sähkösopimus on edesmenneen henkilön nimellä

  • Asuntoon jäävälle henkilölle tehdään uusi sähkösopimus hänen omalla nimellään
  • Kuolinpesän sähkösopimus päättyy automaattisesti uuden sopimuksen astuessa voimaan

2. Kiinteistö tai asunto jää perikunnan yhteiseen omistukseen

  • Sähkösopimus voi jäädä kuolinpesän nimiin tai se voidaan tehdä kuolinpesänosakkaiden tai vuokralaisen nimiin

3. Edesmenneen henkilön asunto-osake jää asumattomaksi

  • Kuolinpesän osakkaiden tulee päättää, tarvitaanko asunnossa sähköä vai ei
  • Jos sähköä ei tarvita, voidaan sopimus päättää
  • HUOM! Toimenpiteet edellyttävät kaikkien pesän osakkaiden suostumusta

4. Edesmenneen henkilön kiinteistö jää asumattomaksi

  • Kiinteistössä tulee aina olla voimassa oleva sähkösopimus
  • Sähkösopimus voi jäädä kuolinpesän nimiin tai se voidaan tehdä kuolinpesänosakkaiden tai vuokralaisen nimiin
  • Jos kiinteistössä ei tarvita sähköä, mutta sähköliittymä halutaan pitää voimassa, on osakkaiden oltava yhteydessä alueen sähköverkkoyhtiöön
  • Verkkoyhtiön kanssa voidaan tällaisessa tilanteessa tehdä ylläpitosopimus

Muistathan, että voit olla yhteydessä asiakaspalveluumme kaikissa sähkösopimukseen ja kuolinpesään liittyvissä asioissa.

Omaisen kuolema ja sähköliittymä 

Jos asiasi koskee sähköliittymän siirtämistä uudelle omistajalle tai sähköliittymän purkamista, olethan yhteydessä edesmenneen läheisesi sähköverkkoyhtiöön. 

Sähköliittymän siirtämiseen tai purkamiseen tarvitaan kaikkien pesänosakkaiden suostumus. Palautuskelpoinen sähköliittymä on myös hyvä merkitä kiinteistön omaisuutena perunkirjaan ja kuolinpesää jaettaessa huolehtia asianmukaisista siirtomerkinnöistä. 

Omaisen kuolema ja kaukolämpösopimus

Kaukolämpösopimus pysyy yleensä kuolinpesän nimissä, kunnes kiinteistö vaihtaa omistajaa perinnön jaon tai kiinteistön myynnin myötä. Palautuskelpoinen kaukolämpöliittymä on myös hyvä merkitä kiinteistön omaisuutena perunkirjaan sekä kuolinpesää jaettaessa huolehtia asianmukaisista siirtomerkinnöistä.

Lämpösopimus voidaan siirtää esimerkiksi lesken nimiin, vaikka pesää ei olisi vielä jaettu. Tässä tapauksessa siirtolomakkeen allekirjoittavat kaikki kuolinpesän osakkaat. Siirtolomakkeen liitteenä tulee toimittaa kopio perukirjan sivuista, joista selviävät pesän osakkaat.

Muistathan, että voit olla yhteydessä asiakaspalveluumme kaikissa kaukolämpösopimukseen ja kuolinpesään liittyvissä asioissa.

Velkainen tai varaton kuolinpesä

Ennen ositusta tai perinnönjakoa pesä selvitetään ja velat maksetaan pois. Mikäli kuolinpesä on varaton, tulee Vaasan Sähkön asiakaspalveluun toimittaa kopio perukirjasta sähköisesti, postitse tai paikan päälle. Jos kaipaat lisätietoja, voit olla yhteydessä meihin lähettämällä sähköpostia osoitteeseen maksamisenpalvelut@vaasansahko.fi.

Paperiset dokumentit voit lähettää seuraavaan osoitteeseen:

Usein kysyttyjä kysymyksiä kuolinpesän sähkösopimuksesta

Miksi sähkönmyyjälle pitää ilmoittaa omaisen kuolemasta?

Kuolemantapauksesta tulee ilmoittaa sähkönmyyjälle, jotta sähkösopimus osataan muuttaa kuolinpesän sähkösopimukseksi. Lisäksi sähkönmyyjä tarvitsee yhteystiedot, jotta kuolinpesän loppulasku osataan lähettää oikeaan osoitteeseen tai ettei vainajan verkkopankkiin aiemmin automaattisesti ohjattua laskua lähetetä jo lopetetulle pankkitilille. Kun saamme ilmoituksen kuolemantapauksesta sekä uudet yhteystiedot ajoissa, vältytään ongelmilta mahdollisten maksamattomien laskujen osalta.

Mitä tapahtuu sähkösopimukselle, kun sen tehnyt henkilö kuolee?

Sähkönmyyjänä emme saa automaattisesti tietoa asiakkaan kuolemasta, jonka vuoksi meille tulee ilmoittaa siitä erikseen. Sähkösopimukselle ei siis tapahdu automaattisesti mitään 

Kun omaiset alkavat hoitamaan vainajan käytännön asioita, kuten sopimusasioita, tulisi myös sähkönmyyjälle ilmoittaa kuolemantapauksesta mahdollisimman pian. 

Jos toinen henkilö, esimerkiksi leski, jää asumaan vainajan kotiin, tehdään uusi sopimus osoitteeseen asumaan jäävän henkilön nimiin. Vanha sopimus päättyy tällöin automaattisesti.  

Mikäli edesmenneen henkilön asunto-osake jää asumattomaksi, kuolinpesän osakkaiden tulisi päättää, tarvitaanko asunnossa sähköä vai ei. Sähkösopimus voi jäädä kuolinpesän nimiin perunkirjoitukseen saakka. Jos sähköä ei tarvita, voidaan sopimus lopettaa.  

Jos kiinteistö tai asunto jää perikunnan yhteiseen omistukseen, voidaan uusi sähkösopimus tehdä kaikkien osakkaiden nimiin. Tällöin kaikki osakkaat ovat yhdessä vastuussa myös sähkölaskujen maksamisesta. Käytännön järjestelyistä maksamiseen liittyen tulee sopia perikunnan jäsenten kesken erikseen.

Miten kauan sähkösopimus voi olla kuolinpesän nimissä?

Sähkösopimus voi olla kuolinpesän nimissä niin kauan, kuin kiinteistö tai asuinhuoneisto johon sähkösopimus on tehty, säilyy jakamattoman kuolinpesän hallinnassa.

Perunkirjoituksen jälkeen sähkösopimus tehdään toisen henkilön nimiin, jolloin vanha sähkösopimus päättyy automaattisesti. Mikäli sähkösopimusta ei tehdä toisen henkilön nimiin perunkirjoituksen jälkeen, ota yhteyttä asiakaspalveluumme sähkösopimuksen päättämiseksi. 

Miten kuolinpesän sähköasioita hoidetaan kuolemantapauksen jälkeen?

Kuolinpesän asioista päättävät yhdessä pesän osakkaat.  

Omaisen kuoleman jälkeen on tärkeää selvittää, kuka huolehtii edesmenneen henkilön asioista. Yleisesti kuolinpesän asioista päättävät pesänosakkaat yhdessä. Osakkaat voivat myös valtuuttaa yhden henkilön hoitamaan kuolinpesän asioita tekemällä valtakirjan. 

Perunkirjoitus tulee hoitaa kolmen kuukauden kuluessa henkilön kuolemasta. Virkatodistuksesta tai sukuselvityksestä sähköyhtiö saa kuitenkin tiedon pesän osakkaista jo ennen perunkirjoitusta.

Voiko kuolinpesä saada sähkölaskulle maksuaikaa?

Kyllä voi. Jokaisella kuolinpesän osakkaalla on mahdollisuus siirtää laskun eräpäivää maksimissaan kolme kuukautta perunkirjoitusta odottaessa.

Kaikissa kuolinpesän laskujen maksamiseen liittyvissä kysymyksissä, ota yhteyttä Vaasan Sähkön maksamisen palveluihin: maksamisenpalvelut@vaasansahko.fi.

Muistathan, että ilman erillistä ilmoitusta maksamatta jäänyt lasku voi siirtyä perintään.

Miten varmistetaan tietoturva perukirjan toimittamisessa?

Perukirjan voi toimittaa turvallisesti sähköisesti, postitse tai tuoda paikan päälle toimipisteellemme. 

Voit lähettää meille valtakirjan ja kopiot dokumenteista sähköisesti täällä.

Voiko kuolinpesän sähkösopimuksen irtisanoa?

Jos edesmenneen henkilön asuinhuoneisto jää tyhjäksi ja se on esimerkiksi tarkoitus myydä, sähkösopimuksen voi irtisanoa tarpeettomana vaikka heti. Tässä tilanteessa myös määräaikaisen sähkösopimuksen voi irtisanoa. 

Kiinteistössä tulisi kuitenkin aina olla voimassa oleva sähkösopimus. Kiinteistön sähkösopimuksen voi tehdä kuolinpesän tai kuolinpesän osakkaiden nimiin. 

Muistathan, että kun sähkösopimus irtisanotaan, sähköt katkeavat kohteesta kokonaan, kunnes sinne tehdään uusi sähkösopimus. Huomioi siksi päätöstä tehdessä, voiko kohde olla ilman sähköjä. Talvella kannattaa esimerkiksi huomioida vesijohtojen jäätymisriski, minkä vuoksi kiinteistössä kannattaisi pitää ainakin jonkinlainen peruslämpö päällä, kunnes uusi sähkösopimus on tehty.  

Jos kiinteistöä tullaan jatkossa käyttämään joko jatkuvaan asumiseen tai esimerkiksi kesäasuntona, sähkösopimus voi jäädä kuolinpesän nimiin tai voidaan tehdä uusi sopimus kuolinpesän osakkaiden tai esim. vuokralaisen nimiin.  

Kuolinpesän sähkösopimuksen irtisanominen edellyttää kaikkien pesänosakkaiden suostumusta.

Kuka voi hoitaa kuolinpesän sähkösopimusasioita?

Kuolinpesä voi valtuuttaa esimerkiksi yhden osakkaistaan hoitamaan sähkösopimusasiat kuntoon. Vainajan sähkösopimusasioita voi myös hoitaa ulkopuolinen pesänhoitaja. 

Tärkeintä on, että henkilöllä on kaikkien kuolinpesän osakkaiden allekirjoittama valtakirja hoitaa sopimusasioita ja tehdä sähkösopimukseen liittyviä päätöksiä. 

Suosittelemme sopimaan omaisen kuoleman jälkeen mahdollisimman pian, kenet valtuutetaan huolehtimaan kuolinpesän asioista. 

Voit tehdä valtakirjan sähköisesti tai tulostaa valtakirjapohjan tästä.

Mitä tapahtuu edesmenneen henkilön elinaikana tekemälle valtakirjalle?

Asiakkaan elinaikana antama valtakirja raukeaa asiakkaan kuolinpäivänä. 

Mikä on virkatodistus ja mistä sen saa?

Virkatodistus/sukuselvitys on virallinen todistus henkilön väestötietojärjestelmässä olevista henkilötiedoista. Sukuselvityksen voit tilata Digi- ja väestötietovirastosta ja virkatodistuksen edesmenneen henkilön omasta seurakunnasta. 

Vainajan virkatodistuksesta sähköyhtiö saa tiedon pesän osakkaista jo ennen perunkirjoitusta.

Asiakaspalvelu tukenasi

Asiakaspalvelumme auttaa sinua kaikissa sähkösopimukseen ja kaukolämpösopimukseen liittyvissä kuolinpesän asioissa.