”Kolmisen vuotta sitten menin Rooman-matkalla vanhaan leipomoon. Olin opetellut kysymään italiaksi, saisinko hieman leipäjuurta. Leipomon täti vastasi ’un momento’ ja paineli leipurin puheille.
Leipuri, harmaantunut herrasmies, vilkuili minua keittiöstä epäluuloisesti, ja täti ilmoitti ’no, non è possibile’, ei käy. Leipuri silmäili minua edelleen, kunnes yllättäen kävelikin luokseni ja sanoi ’si’.
Sain mukaani pienen pussukan, jossa oli pala juurta. Annoin sille nimeksi Marco.
Kaikki lähti siitä, että halusin oppia tekemään täydellisen pitsataikinan. Kun sitten löysin hapanjuurileivät, heitin pitsat sivuun. Innostuin siitä, että täydelliseen leipään tarvitsee vain vettä, suolaa ja jauhoa. Eikä syömisen jälkeen ole turvonnut olo!
Opettelin leipomaan YouTube-videoiden avulla. Eräs loistava ranskalainen kaveri pitää French Guy Cooking -nimistä kanavaa. Hänen ohjeellaan teen leipäni edelleen: 600 g jauhoja, 400 g vettä, 200 g juurta ja 15 g suolaa. Leipäjuuri on yhtä helppohoitoinen kuin Tamagotchi. Sitä ruokitaan jauhoilla ja vedellä, jotta se pysyy elävänä. Jääkaapissa olevaa juurta ei tarvitse ruokkia kuin kerran kuussa. Jos leipoo paljon, sitä on ruokittava päivittäin.
Juuresta käytetään aina vain osa, ei koskaan kaikkea. Siitä voi tehdä pitsaa, tortilloita, pastaa, pullaa ja croissanteja. Itse haluan oppia ensin täydellisesti leivän tekemisen.