Sähköauton latauspiste taloyhtiöön – 5 vinkkiä fiksuun hankintaan

Kuinka osakas voi hankkia sähköauton latauspisteen taloyhtiöön omalle autopaikalle? Mistä pitää kysyä lupaa ja kuka latauslaitteen maksaa? Entä mitä tukia taloyhtiö voi saada latauslaitteiden hankintaan? Lue tästä jutusta.

Tsekkilista: näin sähköauton latauspiste taloyhtiöön hankitaan

  • Ota yhteys isännöitsijään ja selvitä, onko sähköjärjestelmä kartoitettu
  • Pyydä lupaa kirjallisesti latauslaitteen asentamiseen taloyhtiön hallitukselta
  • Pyydä tarjouksia sähköauton latauslaitteista
  • Muista, että työnantaja voi hankkia latauslaitteen työsuhdeauton lisävarusteena
  • Jos taloyhtiö hankkii sähköauton latauspisteitä, se voi saada ARA-tukea

1) Ota ensin yhteys isännöitsijään – onko sähköjärjestelmän kartoitus hoidettu?

Kun tarvitset sähköauton latauspisteen autopaikallesi, ota yhteys isännöitsijään. Hän osaa kertoa, missä taloyhtiössä mennään sähköauton latauslaitteita koskevien päätösten osalta: onko sähköauton latausasemien hankinta kenties ollut jo esillä yhtiökokouksessa ja onko kiinteistöön tehty jo sähköjärjestelmän kartoitus.

Sähköjärjestelmän kartoituksessa selvitetään sähköjärjestelmän kapasiteetti, eli montako latauspistettä taloyhtiöön voidaan nykyisellään asentaa vai pitäisikö sähköjärjestelmä kenties uusia, jotta latauspisteitä voidaan hankkia enemmän.

Taloyhtiön hallitus tilaa kartoituksen energiayhtiöltä tai sähköurakoitsijalta.

”Useimmiten kaikkiin taloyhtiöihin voidaan asentaa ainakin muutamia latauslaitteita ilman, että sähköjärjestelmää uusitaan. Tämä usein riittää, sillä vielä kovin monella ei ole sähköautoa tai ladattavaa hybridiä”, Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen kertoo.

Jos sähköjärjestelmän kartoitusta ei ole tehty, tee kirjallinen aloite, jossa kerrot kartoituksen ja latauslaitteiden tarpeesta. Isännöitsijä toimittaa sen taloyhtiön hallitukselle. Asia tulee käsittelyyn seuraavassa taloyhtiön yhtiökokouksessa.

Tilaa sähköjärjestelmän kartoitus Vaasan Sähköltä kaikkialle Suomeen.

2) Tee kirjallinen pyyntö taloyhtiön hallitukselle latauspisteen hankinnasta

Kunhan sähköjärjestelmän kartoitus on hoidettu, voit tehdä taloyhtiön hallitukselle kirjallisen pyynnön latauspisteen asentamiseksi. Toimita se isännöitsijälle tai suoraan taloyhtiön hallitukseen.

Kerro pyynnössä, kuka olet ja mille autopaikalle haluaisit latauspisteen asennettavan. Taloyhtiö kysyy lisätietoja tarvittaessa. Voit saada pyynnön perusteella luvan sähköauton latausaseman asennuttamiseen. Ilman taloyhtiön lupaa latauslaitteen asentaminen on kiellettyä.

Voit saada luvan, olipa kyseessä omistamasi tai taloyhtiöltä vuokraamasi autopaikka. Koska hankinta ei ole taloyhtiön, maksat hankinta- ja asennuskustannukset omasta pussistasi.

”Kun omistaa autopaikan, investointi latauslaitteeseen voi tuntua turvallisimmalta, koska voi olla varma, että autopaikka on omassa käytössä jatkossakin. Vuokrapaikkaan investointi ei välttämättä tunnu järkevältä.”

Kuinka sähköauton lataus maksetaan taloyhtiössä?

Pynnönen kertoo, että taloyhtiöihin hankittavat latauslaitteet mittaavat ladattavan sähkön määrää. Maksat lataamastasi sähköstä aiheutuvat kulutut taloyhtiölle.

”Jos saat luvan latauspisteen asentamiseen, taloyhtiö ja lataaja sopivat usein samalla maksuista, kuten siitä, kuinka usein ne hoidetaan ja mille tilille.”

3) Pyydä tarjouksia latauspisteistä – helpoin on avaimet käteen -asennus

Sähköauton latauspisteitä myyvät monet tahot, kuten rautakaupat, autovalmistajat ja energiayhtiöt. Jos haluat tehdä hintavertailua, voit pyytää latauspisteistä tarjouksia eri tahoilta.

Jos arvostat ystävällistä ja nopeaa asiakaspalvelua, laadukkaita laitteita ja avaimet käteen -asennuksen mahdollisuutta, kysy lisää Vaasan Sähköltä. Vastaamme mielellämme kysymyksiisi, autamme sinua laitteiston mitoituksessa ja hoidamme asennuksen puolestasi, missä päin Suomea tahansa asutkaan.

Jos useampi taloyhtiössä naapuritkin ovat kiinnostuneita latauspisteiden hankinnasta, voitte pyytää tarjouksia yhdessä ja hankkia latauslaitteet yhdellä kertaa samasta paikasta. Näin voitte säästää asennuskustannuksissa.

”Muistakaa hyväksyttää valitsemanne latauslaite taloyhtiöllä.”

4) Työnantaja voi hankkia latauslaitteen työntekijälle

Jos valitset työsuhdeautoksi sähköauton, työnantaja voi kustantaa sähköauton latauslaitteen kotiisi. Latauslaite on sinulle silloin lähes ilmainen: maksat siitä ainoastaan veroa. Verottaja katsoo latauslaitteen työsuhdeautosi lisävarusteeksi.

Tämä tarkoittaa, että autoetuutesi verotusarvoa laskettaessa otetaan huomioon myös latauspisteen arvo. Käytännössä siis sähköauton ja sen lisälaitteiden verotusarvo katsotaan osaksi palkkaasi rahapalkan lisäksi. Tämä lisäys voi nostaa veroprosenttiasi. Tietyllä tapaa siis maksat sähköauton latauspisteestä siten, että käteen jäävä rahapalkka pienenee hieman.

On kaksi tilannetta, jossa työnantajan kustantamaa latauslaitetta ei enää lasketa työsuhdeauton lisävarusteeksi eli sitä lisätä auton verotusarvoon:

  • jos vaihdat työsuhdeautoa. Tällöin latauslaitteen hankintamenoa ei enää lisätä uudestaan uuden auton hankintahintaan.
  • jos latauslaitteen omistusoikeus siirtyy sinulle. Usein esimerkiksi työsuhteen päättyessä latauslaite siirtyy työntekijän omistukseen. Jos saat latauslaitteen ilmaiseksi, sen arvo katsotaan kuuluvan palkkaasi ja verotetaan palkkatulona. On myös tilanteita, joissa työntekijä ostaa latauslaitteen itselleen työnantajalta. Tällöin latauslaitteen arvoa ei lisätä auton verotusarvoon vaikka autoetuus jatkuisikin.

Nyt jos koskaan kannattaa valita täyssähköauto työsuhdeautoksi, sillä sähköautojen verotusarvoa on laskettu 170 eurolla kuussa vuosien 2021-2025 välillä. Tämä tarkoittaa, että maksat sähköautosta työsuhdeautona vähemmän veroja kuin vaikkapa bensa-autosta.

5) Sähköauton latauslaite taloyhtiön hankintana? ARA-tuet mahdollisia

Myös taloyhtiö voi hankkia latauslaitteita taloyhtiön yhteisenä hankintana. Silloin latauspisteet ja niiden asennus maksetaan yhteisesti yhtiövastikkeesta.

Hankinnasta päätetään yhtiökokouksessa määräenemmistöpäätöksenä. Tämä tarkoittaa, että osakkaista yli 50 prosenttia kannattaa latauslaitteiden hankintaa.

”Usein yli puolella osakkaista ei ole itsellä ladattavaa autoa, mutta osakkaat voivat nähdä sähköauton latauspisteet investointina tulevaisuuteen, sillä ladattavien autojen suosio kasvaa jatkuvasti.”

Kiinteistöliiton Korjausrakentamisbarometrin (2020) mukaan sähköautojen latauspisteet ovat nousseet yleisimmäksi hankkeeksi kerrostaloissa: jo 32 prosenttia vastaajista ilmoittaa toteuttavansa yhden tai useamman latauspisteen vuoteen 2024 mennessä.

Latauslaitteiden hankintaa taloyhtiöihin tuetaan valtion ja EU:n rahoista. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA tukee taloyhtiöitä sähköautojen latauspisteiden hankinnassa jopa 90 000 euroon saakka. Avustuksen suuruus on 35–50 prosenttia kustannuksista.

Avustus on tarkoitettu nimenomaan taloyhtiön hankintoihin. Yksittäiset asukkaat eivät siis voi hakea avustusta omaa sähköauton latauslaitettaan varten.

ARAsta kerrotaan, että sähköautojen latausinfra-avustusta haettiin vuonna 2021 niin paljon, että elokuun puolivälin jälkeen tulleet hakemukset ratkaistaan vuoden 2022 määrärahasta. Uusia hakemuksia voi kuitenkin lähettää kaiken aikaa. Ne käsitellään saapumisjärjestyksessä. Lue lisätietoja ARAn sivuilta.

Juttuun on haastateltu myös Vaasan Sähkön kehitysinsinööriä Heino Järvelää, Motivan asiantuntijaa Taneli Varista ja ARA:n latausinfra-avustuksen tuotevastaavaa Kari Lappalaista. Apua saatiin myös Verohallinnosta.

Lue lisää: Sähköauton lataus turvallisesti – latauspiste vai pistorasia?

Kuinka ladattava hybridi ja sähköauto ladataan turvallisesti kotona ja reissussa? Mitä kaapeleita tarvitsen? Kannattaako kotiin hankkia sähköauton latauslaite, vai onko pistorasiasta lataus turvallista? Vaasan Sähkön kehitysinsinööri Heino Järvelä kertoo.

Lue lisää
Markkinakatsaus

Sähkömarkkinakatsaus: talvi 2024–2025

Lue lisää
Ajankohtaista

Tunnelmaa iltojen pimeyteen: Tiedä tämä kausivaloista!

Lue lisää
Ajankohtaista

Käytettyä luksusta: ”Halusimme myydä maailman kalleimpia vaatteita käytettyinä”

Lue lisää
Energianeuvonta

Kaukolämpölaitteiston kunto kannattaa selvittää

Lue lisää
Ruoka & reseptit

Syksy lasissa

Lue lisää
Ajankohtaista

Pahat levät hyvään käyttöön

Lue lisää
Vapaalla

Ystävyys huipentuu sienihulluuteen

Lue lisää
Ajankohtaista

Sopivan haastavassa pestissä

Lue lisää
Kotona

Kirppisten uusi aika

Lue lisää
Havaintoja

Riittääkö se – ei riitä!

Lue lisää
Energianeuvonta

Pientuotannon optimointi sähköpörssin miinustunteina – kannattavaa vai ei?

Lue lisää
Markkinakatsaus

Sähkömarkkinakatsaus: syksy 2024

Lue lisää