Luvassa hyvää sisäilmaa

Kun kodin sisäilma on kunnossa, asukkaat voivat hyvin.

Töistä lähtiessä olo oli energinen, mutta kotona alkaa heti väsyttää. Pitäisikö huolestua kodin sisäilmasta?

”Ei välttämättä, mutta jos yhdelläkin perheenjäsenellä alkaa ilmetä kotona toistuvia oireita, kuten sitkeä yskää, kuumeilua tai ihon ja silmien ärsytystä, voi olla syytä pyytää rakennusterveysasiantuntija tarkistamaan, ettei rakenteissa piile ongelmia. Pelkkä sisäilman mittaus ei anna tarpeeksi tietoa”, Sisäilmayhdistyksen asiakkuuspäällikkö Aila Laine-Sarkkinen sanoo.

Yleisin syy tokkuraiselle ololle on kuitenkin huono ilmanvaihto: joko sitä ei ole ollenkaan, tai ilmanvaihtosuodattimet ovat niin täynnä pölyä ja likaa, että niiden läpi ei pääse virtaamaan puhdasta ilmaa.

Ilmanvaihdon lisäksi on hyvä tarkistaa, ovatko katto ja ikkunanpielet kunnossa, rännit puhtaat ja kylpyhuoneen silikonisaumat ehjät, jotta rakenteisiin ei pääse salakavalasti kertymään kosteutta ja homekasvua.

”Siivoamisesta ei kannata ottaa stressiä.”

”Oman kodin hajuun tottuu, mutta kyllä sen yleensä huomaa, jos ilma on oikeasti huono”, Laine-Sarkkinen sanoo.

Kiinnitä huomiota muutamiin tärkeisiin seikkoihin, niin asunnon ilma pysyy terveellisenä ja miellyttävänä.

1. Huolehdi ilmanvaihdosta

Tarkista, että kotisi ilmanvaihtoventtiilit ovat auki ja puhtaat eikä ilman kiertoa estä mikään. Jos tuloilmaventtiili on asennettu ikkunan päälle verholaudan taakse, viileä ilma ohjautuu katon sijaan suoraan lattialle, mikä tuntuu vetona. Vaihda ilmanvaihtosuodattimet vähintään kaksi kertaa vuodessa.

2. Laske lämpötilaa

Yleensä 20–21 astetta riittää. Kuivan pakkasilman ja keskuslämmityksen aiheuttamaan kutisevaan ihoon ja kuiviin hengitysteihin voi saada apua ilmankostuttimista tai jopa tuolinselkämyksellä olevasta kosteasta froteepyyhkeestä. Jos kosteus alkaa tiivistyä ikkunoiden sisäpinnalle, tarkista, toimiiko ilmanvaihto kunnolla. Kylpyhuoneen kosteuden poistamiseksi tarvitaan patteri tai lattialämmitys.

3. Pese vaatteet ennen käyttöä

Uusista materiaaleista, kuten tekstiileistä, haihtuu ilmaan esimerkiksi pintakäsittelyaineita. Anna myös uuden sänkysi tuulettua rauhassa ennen kuin nukut siinä. Suosi Rakennussäätiön M1-päästö-luokituksen saaneita rakennusmateriaaleja ja kiintokalusteita, joista haihtuu erittäin vähän kemiallisia päästöjä sisäilmaan. Tarkista materiaali osoitteessa m1.rts.fi.

4. Sytytä tuli harkitusti

Takkapuiden mukana kotiin tulee hajuja ja mikrobeja, joten kanna sisälle vain sen verran puhtaita ja kuivia polttopuita kuin käytät kerralla. Muista säännöllinen nuohous. Myös kynttilöiden palamisesta syntyy terveydelle haitallisia pienhiukkasia ja kaasua. Älä polta kynttilöitä koko ajan tai harkitse niiden vaihtamista sähköllä tai paristoilla toimiviin.

5. Tuuleta ja siivoa

Vahvat, desinfioivat pesuaineet heikentävät sisäilman laatua etenkin, jos niitä jää pinnoille. Keittolevyn teräsreunus tai kattila puhdistuu luonnollisesti sokeripalalla hankaamallakin. Ehkäise parkettilattian alle hiipivät kosteusvauriot puhdistamalla lattia sille sopivalla pesuaineella vettä lotraamatta. Kokoa pikkutavarat kaappeihin pölyä keräämästä. Pese pyykit tuoksuttomilla pesuaineilla, tuuletuskin voi riittää. Tuuleta myös koti päivittäin. Vie pakkasella petivaatteet, matot ja verhot ulos raikastumaan ja pyyhi sillä aikaa seinät sekä hyllyt.

Teksti: Johanna Tilus

Markkinakatsaus

Sähkömarkkinakatsaus: talvi 2024–2025

Lue lisää
Energianeuvonta

Tunnelmaa iltojen pimeyteen: Tiedä tämä kausivaloista!

Lue lisää
Ilmiöt

Käytettyä luksusta: ”Halusimme myydä maailman kalleimpia vaatteita käytettyinä”

Lue lisää
Energianeuvonta

Kaukolämpölaitteiston kunto kannattaa selvittää

Lue lisää
Ruoka & reseptit

Syksy lasissa

Lue lisää
Ajankohtaista

Pahat levät hyvään käyttöön

Lue lisää
Vapaalla

Ystävyys huipentuu sienihulluuteen

Lue lisää
Ajankohtaista

Sopivan haastavassa pestissä

Lue lisää
Kotona

Kirppisten uusi aika

Lue lisää
Havaintoja

Riittääkö se – ei riitä!

Lue lisää
Energianeuvonta

Pientuotannon optimointi sähköpörssin miinustunteina – kannattavaa vai ei?

Lue lisää
Markkinakatsaus

Sähkömarkkinakatsaus: syksy 2024

Lue lisää