Kodin sähkölaitteet – tiedätkö, miten toimia näissä tilanteissa?

Oletko juuri muuttamassa tai muuttanut ensimmäiseen omaan kotiin? Kodin sähkölaitteet, energiatehokkaat kodinkoneet ja pistorasioiden käyttö voivat mietityttää. Pistä arki ja arjen sähköyllätykset järjestykseen näillä Vaasan Sähkön vinkeillä.

Mitä teen, jos sähköt menevät poikki?

Tarkista ensimmäiseksi, menivätkö sähköt vain omasta asunnostasi. Jos huomaat, että naapurienkaan valot eivät pala, on todennäköisesti kyseessä laajempi sähkökatkos.

Jos asut Vaasan Sähköverkon alueella, käy tarkistamassa Vaasan Sähkön verkkosivujen keskeytyskartasta, missä sähkökatkoja on, mistä ne johtuvat ja mikä on niiden arvioitu kesto. Voit myös tilata Vaasan Sähköverkolta puhelimeesi häiriötiedotteen.

Jos naapurilla on vielä sähköt, asuntosi pääsulake on todennäköisesti palanut.

Pitääkö pyykinpesukone irrottaa seinästä suihkun ajaksi?

Turvallisuusstandardit täyttävä kylpyhuone on periaatteessa turvallinen, mutta voit varmuuden vuoksi irrottaa pesukoneen seinästä suihkun ajaksi.

Jos pyykinpesukoneeseen tulee jokin vika ja maadoitus ei jostain syystä toimi, laitteen runko voi tulla jännitteiseksi ja märkä lattia voi johtaa sähköä kauaskin koneesta.

Voiko vaatteita kuivata sähköpatterin päällä?

Ei voi. Jos pyykit peittävät sähköpatterin ilma-aukot, on suuri vaara, että patteri ylikuumenee ja vaatteet syttyvät palamaan.

Vesikiertoisen kaukolämpöpatterin päällä vaatteita voi kuivata.

Asunnossa ei ole tarpeeksi pistorasioita. Milloin ja miten voin käyttää jatkojohtoja?

Jatkojohdot on tarkoitettu vain väliaikaiseen käyttöön, joten järkevämpää on asennuttaa asuntoon lisää pistorasioita vuokranantajan ja isännöitsijän suostumuksella.

Jatkojohtojen kolhiintuminen ja huonot liitokset voivat lisätä sähköiskun ja tulipalon vaaraa. Jos jatkojohtoon liittää liian suuritehoisia laitteita, se voi ylikuumentua ja aiheuttaa tulipalovaaran tai polttaa sulakkeen.

Sähkösyöpöt kodinkoneet, kuten tiskikone tai imuri, pitäisi aina liittää suoraan pistorasiaan. Kännykän laturi, televisio ja valaisimet ovat pienitehoisia eli vievät vähän sähköä, joten ne voi kytkeä samaan jatkojohtoon.

Maadoitettu pistorasia, maadoittamaton pistorasia – mitä eroa ja mistä tunnistan erilaiset pistorasiat?

Osa vanhempien kerrostalojen pistorasioista on yleensä maadoittamattomia, sillä maadoitus tuli pakolliseksi rakennuksiin vasta 1990-luvun alussa. Tunnistat maadoitetun pistorasian ja jatkojohdon pistotulpan metallisista suojamaadoitusliuskoista. Jos laite vioittuu ja siihen muodostuu jännite, suojamaadoitusliuska ohjaa jännitteen maahan ja suojaa ihmistä sähköiskulta.

Miksi pistorasia kipinöi ja surisee?

Kipinöinti ja surina johtuvat siitä, että pistotulpan ja pistorasian välillä on huono liitos eli niiden metalliosat eivät kosketa toisiaan kunnolla. Huono liitos voi johtua pistorasiassa näkyvästä liasta, sen sisälle kertyneestä noesta tai väsyneistä liitoksista pistorasian sisällä. Kutsu aina ammattilainen tarkistamaan epäkunnossa oleva pistorasia tai pistotulppa.

Mitä sähkölaitteita voin pistää parvekkeelle? Voinko viedä koristevalot tai minijääkaapin parvekkeelle?

Parvekkeelle voi laittaa ulkokäyttöön tarkoitetun valosarjan. Sisäkäyttöiset valot eivät ole roiskevesitiivistettyjä ja hajoavat ennen pitkää. Lamppujen sisälle pääsevä vesi lisää myös sähköiskun vaaraa.

Jääkaappia tai muita kylmälaitteita ei saa sijoittaa alle 16 asteen lämpötilaan, missä niihin voi tulla toimintahäiriöitä.

Sähkölaitteiden energiamerkintä – mitä energiamerkinnät tarkoittavat ja miten valitsen energiatehokkaan laitteen?

Energiamerkintä kertoo laitteen energiankulutuksen ja auttaa valitsemaan vähän sähköä kuluttavia laitteita. Varsinkin jääkaapin ja pakastimen kohdalla energiamerkintään kannattaa kiinnittää huomiota, sillä ne ovat päällä yötä päivää.

Energiatehokkuusasteikkoja on kaksi: A–G ja A–A+++, tuoteryhmästä riippuen. A-energialuokka voi siis olla toisen tuoteryhmän paras ja toisen huonoin. Siksi laitteiden energiatehokkuutta voi vertailla vain tuoteryhmän sisällä.

Ledit, loisteputket, energiansäästölamput, halogeenit tai hehkulamput – kuinka valitsen valaisimeen oikean polttimon?

Järkevintä on ostaa led-lamppuja, koska ne kuluttavat vähiten sähköä ja niiden polttoaika on pisin – jopa 50 000 tuntia. Ledit kestävät hyvin sytyttelyä ja sammuttelua toisin kuin loisteputket.

Muista tarkistaa valaisimesta, millainen polttimon kanta siihen sopii. Yleisiä kantoja ovat esimerkiksi E27-, E14-, GU10- ja G9-kannat.

Katso myös, kuinka tehokas eli kuinka monen watin lamppu valaisimeen sopii. Liian tehokas lamppu tuottaa valaisimessa liikaa lämpöä ja aiheuttaa palovaaran. Käytössä ledit, energiansäästölamput ja loisteputket eivät juuri kuumene. Hehkulamput ovat nykyään melko harvinaisia, sillä EU on kieltänyt ne: hehkulamput kuluttavat huomattavasti enemmän energiaa kuin muut lamput.

Kun lamput tulevat tiensä päähän, vie ledit elektroniikkakierrätykseen, loisteputket vaarallisen jätteen kierrätykseen ja halogeenit sekä hehkulamput sekajätteeseen.

Ukkonen ja sähkölaitteet: Miten toimin? Pitääkö sähkölaitteet irrottaa seinästä ukonilmalla?

Ukkosen aiheuttamat vahingot ovat todennäköisempiä haja-asutusalueilla, missä sähköt kulkevat tavallisesti ilmajohtoja pitkin. Kaupungissa sähköt on vedetty maakaapeleilla, joihin salama iskee harvemmin.

Jos haluat kuitenkin varmistaa, ettei vahinkoa tapahdu, irrota sähkölaitteet seinästä. Jos salama iskee asuntosi lähelle, sen aiheuttama ylijännite voi kulkea sähköverkkoa pitkin laitteisiin ja rikkoa ne. Ylijännite vioittaa herkästi varsinkin elektronisia laitteita, esimerkiksi digibokseja ja tietokoneita. Jos laite on kytkettynä pistorasiaan, ei ole väliä, onko se suljettu vai päällä – vahingon riski on yhtä suuri.

Kaikkia sähkölaitteita, esimerkiksi jääkaappia, ei ole järkevää irrottaa seinästä ukkosen ajaksi. Laitteet voi suojata pistorasiaan liitettävällä ylijännitesuojalla, ja kaupoista löytyy myös ylijännitesuojattuja jatkojohtoja. Voit myös pyytää sähköalan ammattilaista tekemään asuntoosi suunnitelman ylijännitesuojauksesta.

Vaasan Sähkön sivuilta löydät lisää vinkkejä vikatilanteisiin.

Vanhan talon sähköt ja sulakkeet – mitä minun pitää huomioida?

Jos vanhempaan taloon ei ole tehty sähköremonttia, asunnossa on todennäköisesti pienet kuuden ampeerin sulakkeet, jotka palavat, jos keität kahvia, peset pyykkiä ja imuroit samaan aikaan.

Helppo laskukaava – laitteen teho, jonka näet sen arvokilvestä, jaettuna verkon jännitteellä (230V) – kertoo sinulla laitteen ottaman virran ampeereina. Vertaamalla ampeerilukua sulakkeen kokoon, saat selville, paljonko kuormitusta sulake vielä kestää.

Jos asunnon sähkökeskuksessa on tulppasulakkeet, niiden koon tunnistat sulakkeen perässä olevan nastan väristä. Yleisimmät sulakkeet ovat 10 ampeeria (punainen nasta) ja 16 ampeeria (harmaa nasta).

Kristian Bäck: Hups! Sähkösopimus unohtui

Pituushyppääjä Kristian Bäck muutti ensimmäiseen omaan kotiinsa tammikuussa. Kun valot eivät syttyneet asunnossa, hänellä välähti – sähkösopimus unohtui!

Lue lisää
Markkinakatsaus

Sähkömarkkinakatsaus: talvi 2024–2025

Lue lisää
Energianeuvonta

Tunnelmaa iltojen pimeyteen: Tiedä tämä kausivaloista!

Lue lisää
Ilmiöt

Käytettyä luksusta: ”Halusimme myydä maailman kalleimpia vaatteita käytettyinä”

Lue lisää
Energianeuvonta

Kaukolämpölaitteiston kunto kannattaa selvittää

Lue lisää
Ruoka & reseptit

Syksy lasissa

Lue lisää
Ajankohtaista

Pahat levät hyvään käyttöön

Lue lisää
Vapaalla

Ystävyys huipentuu sienihulluuteen

Lue lisää
Ajankohtaista

Sopivan haastavassa pestissä

Lue lisää
Kotona

Kirppisten uusi aika

Lue lisää
Havaintoja

Riittääkö se – ei riitä!

Lue lisää
Energianeuvonta

Pientuotannon optimointi sähköpörssin miinustunteina – kannattavaa vai ei?

Lue lisää
Markkinakatsaus

Sähkömarkkinakatsaus: syksy 2024

Lue lisää