Auto tulee kesällä usein kovaan käyttöön. Talven jäljiltä se saattaa kuitenkin olla nuupahtaneessa kunnossa: lattioilla ja säilytystiloissa turhaa tavaraa ja roskia, penkeissä ja pinnoilla likaa ja pölyä. Ennen lomakautta auto kannattaa siis siivota, ja myös kesän aikana sitä on hyvä tarpeen mukaan siistiä sekä ehkäistä tahrojen ja sotkun syntyä.
Ensiavuksi autossa on hyvä olla talouspaperia, johon tuoreita tahroja voi imeyttää. Tyhjät pullot ja roskat eivät jää lattioille pyörimään, kun ne kerätään suoraan muovipussiin. Tahmaiset kädet pyyhitään kosteisiin puhdistusliinoihin.
1. Aloita imuroinnista
Imurointi nostattaa pölyä, joten auton siivous on hyvä aloittaa siitä. Pinnat kannattaa pyyhkiä vasta, kun pöly on laskeutunut. Kerää roskat pussiin ja nosta muovimatot ulos ennen imurointia. Ravistele matot ja pese ne vedellä ja yleispuhdistusaineella tai miedolla käsitiskiaineliuoksella. Käytä hankaukseen vanhaa tiskiharjaa.
Imuroi lattiat ja penkit. Hyödynnä imurin suuttimia. Harjasuutin sopii lattioille ja penkeille. Terävämpi suutin puhdistaa kätevästi tiukat penkkien välit.
”Jos itsellä ei ole rikkaimuria tai varsi-imuria, auton voi imuroida huoltoasemalla. Niissä on tehokkaat imurit, jotka muistuttavat keskuspölynimuria. Imurin saa käyttöön pientä maksua vastaan”, Marttaliiton Niina Silander neuvoo.
Lemmikin karvat lähtevät auton penkeistä tehokkaasti teräväkuivaimella, jota käytetään myös kylpyhuoneen lattioiden kuivaamiseen. Sumuta penkki hieman nihkeäksi vedellä ja pyyhi yhdensuuntaisin vedoin.
”Auton siivous lisää matkustusmukavuutta ja pitää materiaalit kunnossa. Kun tahrat poistaa heti, ne eivät pääse pinttymään. Kun hiekan imuroi penkeiltä, se ei kuluta tekstiiliä”, Silander vinkkaa.
Epäsiisti auto voi olla turvallisuusriski. Irtotavarat saattavat päätyä polkimien alle ja aiheuttaa vaaratilanteita liikenteessä. Iso hellehattu ikkunatasolla estää näkyvyyden. Likaisen tuulilasin läpi on vaikea nähdä. Autoliikkeissä autojen sisätilojen puhdistukseen myydään usein vahvoja kemikaaleja. Puhdistukseen riittävät kuitenkin tavallisesti miedommat pesuaineet, kuten kodin yleispuhdistusaine tai käsitiskiaine.
”Suosittelen aloittamaan miedoista puhdistusmenetelmistä. Näin voi pienentää kemikaalikuormaa ja säästää rahaakin.”
2. Pinnat puhtaaksi
Moni pyyhkii auton pölyt vanhasta t-paidasta leikatulla rätillä. Mikrokuituliina on kuitenkin tehokkaampi. Sitä voi käyttää tekstiili- ja keinonahkapinnoille. Nahan pyyhintään ja tahranpoistoon on hyvä valita pehmeämpi siivousliina, kuten puuvilla- tai sieniliina tai vaikka pesusieni.
”Vanha t-paita vain siirtää pölyä paikasta toiseen, ja pölyä on vaikea saada irti pinnasta. Mikrokuituliinassa on pölyhiukkasia pienemmät kuidut, joten pöly jää kuitujen väliin. Mikrokuitu ikään kuin imee pölyn itseensä.”
Nihkeä mikrokuituliina on tehokas tahranpoistaja. Hankaliin tahroihin voi käyttää lisäksi laimeaa pesuliuosta.
”Pesuliuoksen voi valmistaa lisäämällä suihkepullolliseen vettä tipan käsitiskiainetta. Kun liuos on hyvin mieto, se ei vaahtoa penkeissä eikä jätä kangasta tahmeaksi.”
Poista tahra hankaamalla sitä reunoilta kohti keskustaa. Näin tahra ei leviä.
”Tahran ympärille voi kuvitella tai jopa piirtää mikrokuituliinan märällä reunalla ympyrän ja pyyhkiä ympyrän reunoilta sisälle päin.”
Kostuta tahraa mahdollisimman vähän, jottei pesuvesi jätä tekstiiliin harmahtavia läikkiä. Jos penkit ovat likaiset laajalta alueelta, ne saa puhtaaksi tekstiilipesurilla. Se suihkuttaa pesunestettä ja imuroi kosteuden saman tien pois tehokkaasti.
”Tekstiilipesureita saa vuokrattua, ja taloyhtiöillä voi olla sellainen, jota saa lainattua.”
Tekstiilipesurilla kannattaa puhdistaa samalla kertaa myös sänky, sohva ja kodin nojatuolit.
3. Hoida ja suojaa
Auton sisätilat säilyvät pitkään siistinä, kun suojaat ne tahroilta ja naarmuilta etukäteen. Jos takapenkillä matkustaa lemmikki, sinne kannattaa hankkia vedenkestävä suoja, kuten piknik-viltti, jonka alapuoli on muovitettu. Jos lapset tapaavat pitää takapenkillä jalkojaan etupenkin selkämystä vasten, penkit voi suojata lialta ja hankaukselta auton penkeille tarkoitetuilla kankaisilla suojuksilla.
Penkeille on saatavilla myös suojaaineita. Tekstiilipenkeille myydään pinnoitteita, jotka tekevät tekstiilistä vettähylkivän. Nahkapenkkejä ja -verhoilua tulee huoltaa nahanhoitoaineella. Se ehkäisee nahan kuivumista ja lohkeilua. Keinonahkaa puhdistetaan ja huolletaan kuten auton muoviosia.
”Sisätilojen materiaalit voi tarvittaessa tarkistaa auton manuaalista.”
Teksti: Elina Vironen
Kuva: iStock