Sähkön hinta heilahtelee markkinoiden mukana, ja oman kodin energiankulutus voi vaihdella vuodenaikojen ja elämäntilanteen mukaan. Tämän vuoksi sähkösopimuksen valinta voi tuntua haastavalta. Kaksi yleistä vaihtoehtoa ovat 6 ja 24 kuukauden määräaikaiset sopimukset. Kumpi sitten kannattaa valita? Vertaillaanpa vaihtoehtoja.
Kuuden kuukauden määräaikainen sopimus – joustavuutta ja mahdollisuuksia
Hyödyt:
- Joustavuus: Lyhyempi sopimus antaa mahdollisuuden reagoida markkinoiden muutoksiin nopeammin. Jos sähkön hinta laskee, voit uusia sopimuksesi edullisemmin ehdoin.
- Edullisempi hinta: Kesäajan hinta on edullisempi lyhyemmässä sopimusjaksossa.
Huonot puolet:
- Epävarmuus: Sähkön hinnan nousu sopimuskauden aikana voi tarkoittaa korkeampaa energiahintaa syksyllä, kun on seuraavaksi uusimassa sopimusta.
- Vaiva: Usein uusittava sopimus tarkoittaa, että joudut säännöllisesti perehtymään tarjouksiin.
Kuuden kuukauden sopimus sopii erityisesti niille, jotka seuraavat aktiivisesti sähkömarkkinoita ja haluavat hyödyntää mahdolliset hintojen laskut. Se on myös hyvä vaihtoehto, jos asut tilapäisessä asunnossa kesän ajan.
24 kuukauden määräaikainen sopimus – vakautta ja ennakoitavuutta
Hyödyt:
- Hintavakaus: Pidempi sopimus suojaa hintojen nousulta sopimuskauden aikana, mikä tekee talouden suunnittelusta helpompaa.
- Vähemmän vaivaa: Kun sopimus on tehty, et joudu murehtimaan sähkösopimuksesta seuraavaan kahteen vuoteen.
Huonot puolet:
- Jäykkyys: Jos markkinahinnat laskevat, olet silti sidottu korkeampaan hintaan koko sopimuskauden ajan.
Kahden vuoden sopimus on ihanteellinen, jos arvostat taloudellista vakautta ja ennustettavuutta. Se sopii erityisesti perheille ja niille, jotka haluavat välttää sähkön hinnan vaihteluiden aiheuttamaa stressiä.