Olet ehkä lukenut ennusteita siitä, miten työskentelytavat ja työn sisältö muuttuvat tulevaisuudessa merkittävästi, kun erilaiset robotit ja tekoäly korvaavat rutiininomaiset työt.
Monessa organisaatiossa työskennellään projektiluontoisesti, ja eräs kansainvälinen tutkimus- ja konsultointiyritys on ennustanut, että vuoteen 2030 mennessä projektinhallintaan liittyvistä tehtävistä pystytään automatisoimaan 80 %. Jos näin kävisi, mullistaisi se merkittävästi organisaatioiden virtaustehokkuutta, eli sitä kuinka nopeasti pystytään tyydyttämään asiakkaan tarpeet. Tällaisessa tilanteessa organisaatiot tarvitsevat asiantuntijoita töihin, jotka vaativat sellaista luovuutta, jota on hankala opettaa koneille.
Asiakkaan tarpeita täytyy osata kuunnella ja analysoida. Koko ajan on kehitettävä omaa toimintaa siihen suuntaan, että asiakas on valmis maksamaan kokemastaan lisäarvosta.
Kun asiakkaan tarve on tunnistettu, organisaatiossa täytyy olla kehitystiimi, joka pystyy hyödyntämään automaatiotyökaluja ja tarvittaessa muokkaamaan niitä niin, että niiden avulla saavutetaan oikeanlainen lopputulos.
Yhteenvetona voi sanoa, että tulevaisuudessa tarvitaan työntekijöitä, joilla on hyvät yhteistyötaidot ja jotka osaavat hyödyntää uutta teknologiaa.
Tässä lopuksi ote TEMin Suomen tekoälyaika -loppuraportin julkistamisseminaarista:
”Suomessa on poikkeuksellinen kyky tulla yhteen eri tahojen osalta: yritykset, julkinen sektori ja muut ihmiset tulevat keskustelupöytiin halukkaasti. Ne haastavat toisiaan, ne kinaavat ja väittelevät niin kuin pitääkin. Yhteistyö on haastavaa, tukevaa ja eteenpäin vievää.”
Tutustu raporttiin: tekoalyaika.fi.
Jännittävää tulevaisuutta ja aurinkoista kevättä toivotellen,
Topias Katajamäki
kunnossapitoinsinööri, Vaasan Sähköverkko Oy