”Kahtena viime vuonna on koettu meidän alueellamme kaksi historian pahinta myrskyä, Aapeli-myrsky uudenvuodenpäivänä 2019 ja Aila-myrsky viime syyskuussa, jotka aiheuttivat aika pahoja vikoja ja häiriöitä”, sanoo Vaasan Sähköverkon toimitusjohtaja Juha Rintamäki.
Riippumatta siitä, voimistuvatko myrskyt Suomessa ilmastonmuutoksen myötä, niiden vaikutusten oletetaan pahentuvan.
”Kun talvet ovat lauhoja ja maa ei jäädy, puut kaatuvat helpommin, mikä aiheuttaa enemmän vaurioita verkolle.”
Tärkein parannus on maakaapelointi, jolloin linjat eivät ole kaatuvien puiden armoilla. Vaasan Sähköverkko on tehnyt nopeutettuja investointeja maakaapelointiin. Runkoverkosta 45 prosenttia on maassa ja koteihin kulkevasta pienjänniteverkosta reilut 70 prosenttia. Tavoite on, että vuonna 2028 runkoverkosta on maakaapeloitu 60 prosenttia ja pienjänniteverkosta 80 prosenttia.
Koko Suomen ikääntynyttä sähköverkkoa ollaan uudistamassa. Nykylain mukaan sähköverkon tulee olla säävarma vuoden 2028 loppuun mennessä. Sähkökatko ei saa kestää asemakaava-alueilla kuutta eikä sen ulkopuolella yli 36 tuntia pidempään.
Vaasan Sähköverkolla on viisi sopimusurakoitsijaa, joiden asentajat ja kalusto tulevat hätiin laajassa häiriötilanteessa. Sähköverkon ylläpidossa ja vikojen paikannuksessa sekä rajaamisessa on lisätty automaatiota.
Käyttöön on tulossa robotti, joka tekee osan toimenpiteistä ja palauttaa sähköt niihin osiin, joissa verkko on kunnossa.
”Yksi oleellinen asia on viestintä sekä viranomaisten että asiakkaiden suuntaan. Tekstiviesteillä voimme välittää asiakkaille tietoa katkon kestosta, ja tieto on automaattista ja reaaliaikaista.”
Teksti: Terhi Hautamäki