Tänä vuonna puhumme rakkaudesta ja mittaamme sitä. Siksi päätimme haastatella rakkautta tutkinutta kasvatustieteen professori Satu Uusiauttia aiheesta.
Moni sinkku pelkää, ettei deittisovelluksista löydy ikinä ihmistä, jonka kanssa suhde voisi oikeasti syventyä. Huoli pois! Erään yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan sosiaalisessa mediassa tai deittisovelluksissa syntyneet suhteet voivat olla vahvempia kuin perinteiseen tapaan syntyneet.
”Taustalla on ajatus siitä, että somessa jaetaan mielipiteitä monesta asiasta ja voidaan tutustua syvemmin toiseen ja hänen ajatusmaailmaansa”, kasvatustieteen professori ja rakkautta tutkinut Satu Uusiautti Lapin yliopistosta sanoo.
Sosiaalisen median kautta voi siis löytää rinnalleen ihmisen, jonka kanssa arvot ja ajatukset kohtaavat aidosti.
Somessa rakas voi löytyä piireistä, joihin ei ilman sitä olisi koskaan päätynyt. Kun ennen potentiaalisen kumppanin tapasi useimmiten joko baarissa ja tuttujen kautta, nykyään ei tarvitse kuin avata älypuhelin. Näin some laajentaa mahdollisuuksia tavata juuri itselle sopiva ihminen.
Somessa on myös hyvä mahdollisuus kohdata puoliso, jota ihastumisen lisäksi ihailee, sillä siellä on niin paljon erilaisia ihmisiä. Silloin kumppani voi olla kuin muusa: hänessä on piirteitä, joita haluaisi itselleenkin.
Jo 1950-luvulla tutkijat havaitsivat, että osa meistä rakastuu ihmiseen, jossa on ominaisuuksia omasta ihanneminästä.
”Tällöin voi käydä niin, että kumppanista etsitään oman itsen täydentäjää ja itsetunnon pönkittäjää. Toisaalta siitä voi kehittyä terve parisuhde, jossa syntyy hyvin voimakas yhteenkuuluvuudentunne ja puolisot täydentävät toisiaan”, Uusiautti sanoo.
Vuorovaikutustaidot ja sosiaalinen älykkyys kehittyvät myös somessa, kun niitä harjoittaa. Se on hyvä, sillä siellä voi olla joskus vaikea alkuun tulkita toista ihmistä oikein.
”Viime aikoina on tutkittu sitä, miten ymmärrämme sitä kuvaa, jonka luomme itsestämme somessa, ja miten osaamme tulkita muiden luomia kuvia.”
Toisen tulkinta on vaativaa, koska emme näe hänen eleitään ja ilmeitään.
Tulkinnassa auttavat harjoittelun lisäksi hyvä medialukutaito, itsetuntemus ja itsetunto. Ne vaikuttavat siihen, miten osaa arvioida paitsi omia, myös toisen motiiveja ja käytöstä.
”Hyvä itsetunto suojaa ihmistä sometuttavuuksilta, joilla ei ole puhtaat jauhot pussissa, sillä silloin muut eivät pääse liikaa vaikuttamaan ajatuksiin ja mielipiteisiin.”
Somessa ei ainoastaan luoda suhteita, vaan se voi tehdä hyvää myös olemassa olevalle parisuhteelle. Uusiautti on tutkinut aihetta yhdessä Lapin yliopiston kasvatuspsykologian emeritaprofessori Kaarina Määtän kanssa.
”Tutkimuksemme mukaan somesta on yksi selkeä hyöty parisuhteelle: sen kautta oppii tuntemaan kumppaninsa paremmin, kun lukee sieltä hänen ajatuksiaan ja pääsee niistä näin jyvälle. Samoista asioista ei välttämättä tule puhuneeksi arjessa.”
Puoliso voi esimerkiksi jakaa profiilissaan artikkeleita ja paljastaa kiinnostuksen kohteita, joista toinen ei ollut aiemmin tietoinen. Pariskunta voi myös löytää somesta yhteisiä, uusia kiinnostuksen kohteita, joita seurata. Näin yhteenkuuluvuudentunne kasvaa.
Lisää hyötyä somesta saa, jos kertoo siellä muille parisuhteensa hyvistä puolista ja antaa puolisolleen kiitosta ja arvostusta. Se tekee puolison tyytyväiseksi ja tukee omaa käsitystä siitä, että suhteella menee hyvin.
”Tästä voi seurata myönteinen kierre. Monissa tutkimuksissa on havaittu, että hyvä ruokkii hyvää.”
”Kun ajattelee, että olemme onnellisia, keskittyy enemmän suhteen myönteisiin asioihin.”
Teksti: Anna Kauhala
Kuva: Kaisu Jouppi