Onko rakkaus sähköä? Vaasan Sähkö tutki, voiko tunteita todella mitata

Rakkautta ja kiintymystä voidaan mitata samaan tapaan kuin kehon lämpötilaa kuumemittarilla. Kuulostaako väite hurjalta? Vaasan Sähkö tutki kolmessa eri tilanteessa, ovatko tunteet todella sähköä ja miten mittausdata voi auttaa päätöksenteossa.

”Selitys on luonnollinen. Ihastuminen saa kehossa aikaan fysiologisia reaktioita, joiden mittaaminen on mahdollista”, kertoo tekniikan tohtori ja digitaalisten terveyspalveluiden asiantuntija Pekko Vehviläinen.

Vaasan Sähkö kutsui Vehviläisen asiantuntijakseen ryhtyessään selvittämään, kuinka paljon ihmisten ja myös eläinten välisestä kanssakäymisestä on sähköä. Rakkauden mittaamisessa ei nimittäin lasketa vatsassa liihottavien perhosten määrää vaan mitataan ihon sähkönjohtavuutta.

”Kun ihastuu, ihon sähkönjohtavuus kasvaa”, Vehviläinen kertoo.

Saatat huomata tämän hikoiluna esimerkiksi treffeillä: sähkönjohtavuus ja hiki nimittäin liittyvät toisiinsa. Kun istut kahvilla ihastuksesi kanssa, tilanne voi olla ihana mutta samalla jännittävä ja stressaava. Sympaattisen hermostosi toiminta vilkastuu, mikä saa sinut hikoilemaan.

”Ja neste, tässä tapauksessa hiki, johtaa hyvin sähköä”, Vehviläinen summaa.

Pauliina Halttunen oli yksi Vaasan Sähkön tutkimukseen osallistuneista. Häntä mitattiin kolmilla eri sokkotreffeillä. ”Ihastun helposti, joten mittausdata oli tervetullut vahvistus omille tunteille”, Halttunen kertoo.

Ihastumista mitataan älysormuksella: ”Ihastuminen aiheuttaa kehossa hyvää stressiä”

Oman hyvinvoinnin mittaaminen on tänä päivänä supersuosittua: sitä on kokeillut jo yli kolmannes suomalaisista (My Data -selvitys, 2018).

Markkinoilla on valtavasti erilaisia älyrannekkeita ja -laitteita, jotka mittaavat muun muassa ihmisen stressitasoja ja palautumista. Eikä itsensä mittaamiseen edes tarvitse hankkia erillistä laitetta, sillä älypuhelinsovelluksilla voi jo tarkkailla esimerkiksi askeleita ja unta.

Pekko Vehviläinen kertoo, että ihastumista eli ihon sähkönjohtavuutta voidaan mitata suomalaisella Moodmetric-älysormuksella. Työterveyslaitos on todennut sormuksen luotettavaksi stressin mittariksi, ja sen avulla on muun muassa tutkittu maaseutuyrittäjien työperäistä stressiä.

”Ihastuminen aiheuttaa kehossa niin sanottua hyvää stressiä”, Vehviläinen tarkentaa.

Asiantuntijalla itsellään on ollut älysormus jo vuosia, ja hän pääsi vihdoin testaamaan sitä muilla Vaasan Sähkön tutkimuksessa. Ensimmäinen tutkimustilanne luotiin siten, että sinkut kävivät sokkotreffeillä ja tekniikan tohtori mittasi ja analysoi heidän tunteitaan treffien aikana.

”Mittauskäyrän taso vaihteli sen mukaan, minkä tyyppinen ihminen treffeillä tuli vastaan. Jos toista kohtaan ei kokenut suurta kiinnostusta, mittauskäyrä painui alas eikä noussut sieltä mihinkään”, Vehviläinen kuvailee.

Lue lisää, kuinka sinkkututkimus eteni: Ihastuminen on sähköä iholla ja sitä voi mitata: ”Data varmisti tunteeni”

Helsinkiläinen Marko ja Welle-koira olivat mukana Vaasan Sähkön koiranomistajien ja koirien välistä kiintymystä mittaavassa tutkimuksessa. ”Mielestäni Welle näyttää tunteitaan selkeästi ihmisille, joita se pitää laumanaan”, Marko sanoo.

Data versus tunteet – kumpaan asiantuntija luottaa?

Vaasan Sähkön tutkimuksen toisessa vaiheessa testiin pääsivät koiranomistajat koirineen. Vaasan Sähkö halusi selvittää, onko myös ihmisten ja eläinten välillä mitattavissa sähköä. Tulokset vahvistivat, että koira todella on ihmisen paras ystävä myös datan mukaan.

Mutta miten on, suosittelisiko mittaamisen asiantuntija luottamaan enemmän dataan vai omiin tunteisiin esimerkiksi parin- tai lemmikinvalinnassa?

”Molemmissa on puolensa! Jos on kahden vaiheilla, datasta voi olla hyötyä. Mutta jos pitäisi valita, niin kyllä omiin tunteisiin kannattaa mieluummin luottaa.”

Oman kehon mittaaminen voi Vehviläisen mukaan opettaa parempaa itsetuntemusta, oli kyseessä sitten ihastumisen, unen, liikunnan tai palautumisen mittaaminen.

”Jos olet vaikkapa töissä henkisesti todella kuormittunut, se vastaa sitä, että olisit jo käynyt urheilemassa. Jos vielä työpäivän päälle treenaat rankasti, saatat ylikuormittua. Älykello voi muistuttaa, että nyt olisi parempi rauhoittua.”

Kun itseään mittaa säännöllisesti, omat tuntemukset ja mittaustulokset alkavat lähestyä toisiaan eikä mittareita ideaalitilanteessa lopulta enää tarvita.

Lue lisää, kuinka koiranomistajia ja koiria tutkittiin: Markon ja Welle-koiran välillä on sähköä: ”Data vahvisti, että ihminen ja koira ymmärtävät toisiaan”

Tosifani on hommassa tunteella mukana, tietää koreapopia fanittava Alexandra Lehtonen. ”Eläydyn fanittamiseen todella voimakkaasti ja se vie koko sydämen”, Lehtonen sanoo. Vaasan Sähkön tutkimuksessa Lehtonen oli selkeästi kisakumppaneitaan suurempi fani mittausdatan mukaan.

Data paljasti tosifanin: ”Vireystilaan tuli jopa sadan prosentin muutoksia”

Entä voiko intohimoisia faneja verrata toisiinsa? Kolmas Vaasan Sähkön testitilanteista rakennettiin intohimoisen K-pop-fanikulttuurin ympärille. Kävi ilmi, että myös fanittaminen on sähköä iholla.

”Fanittaminen näkyi sormuksen datassa todella selvästi. Vireystilaan tuli jopa sadan prosentin muutoksia”, Vehviläinen kertoo.

Ihmisestä voidaan siis mitata kaikenlaista sykkeestä ja unenlaadusta niinkin abstraktiin asiaan kuin tunteisiin – eli 80-luvun uraauurtavasta keksinnöstä eli sykemittarista on tultu jo hyvin pitkälle.

Tulevaisuudessa mittaustavat sen kun kehittyvät. Esimerkiksi tunteita voidaan ehkä jonain päivänä mitata suoraan aivoista kuvantamalla, mitkä tunteet näkyvät missäkin aivojen osassa.

Vehviläinen uskoo, että mittareita on tulevaisuudessa joka puolella.

”Mittarit tulevat olemaan vaatteissa yhtä yleisiä kuin vetoketjut.”

Lue lisää, kuinka fanittamista tutkittiin: Fanittaminen on sähköä iholla: ”K-pop vei sydämeni ja se tuntuu”

Markkinakatsaus

Sähkömarkkinakatsaus: talvi 2024–2025

Lue lisää
Energianeuvonta

Tunnelmaa iltojen pimeyteen: Tiedä tämä kausivaloista!

Lue lisää
Ilmiöt

Käytettyä luksusta: ”Halusimme myydä maailman kalleimpia vaatteita käytettyinä”

Lue lisää
Energianeuvonta

Kaukolämpölaitteiston kunto kannattaa selvittää

Lue lisää
Ruoka & reseptit

Syksy lasissa

Lue lisää
Ajankohtaista

Pahat levät hyvään käyttöön

Lue lisää
Vapaalla

Ystävyys huipentuu sienihulluuteen

Lue lisää
Ajankohtaista

Sopivan haastavassa pestissä

Lue lisää
Kotona

Kirppisten uusi aika

Lue lisää
Havaintoja

Riittääkö se – ei riitä!

Lue lisää
Energianeuvonta

Pientuotannon optimointi sähköpörssin miinustunteina – kannattavaa vai ei?

Lue lisää
Markkinakatsaus

Sähkömarkkinakatsaus: syksy 2024

Lue lisää