Mielitkö supersankariksi? Taikaviitta saa ihmisen katoamaan
Kun kirjailija J.K. Rowling keksi näkymättömyysviitan Harry Potter -kirjoihinsa, osasikohan hän kuvitella, että sellainen tullaan keksimään myös tosielämässä?
Kanadassa on onnistuttu valmistamaan materiaali, joka tekee esineet ja jopa ihmiset näkymättömiksi. Tosielämän näkymättömyysviitta ei perustu taikaan vaan fysiikkaan. Se on valmistettu läpinäkyvästä aaltoilevasta muovista, joka on tuttu lentikulaarisista kuvista. Niissä kuva muuttuu hieman riippuen siitä, mistä suunnasta sitä katsoo. Tätä kutsutaan myös lentikulaariseksi linssiksi.
Näkymättömyysmateriaali syntyy useita muoviarkkeja yhdistelemällä. Se taittaa valoa niin, että sen takana keskellä olevien esineiden heijastamat valonsäteet hajaantuvat eivätkä saavuta silmää, eli niitä ei voi nähdä.
Katsoja näkee kuvan siitä, mitä esineen oikealla ja vasemmalla puolella on, ja tämä luo illuusion näkymättömyydestä.
Materiaalin keksijä, kanadalainen yrittäjä Guy Cramer, on kehittänyt ja myynyt maastokuoseja armeijakäyttöön lähes kaksikymmentä vuotta. Hän halusi viedä maastoutumisen seuraavalle tasolle.
”Maastokuvioissa on se ongelma, että ne toimivat vain tietyissä ympäristöissä ja parhaiten paikalla ollessa”, Cramer sanoo.
Vuonna 2010 hän keksi kokeilla, voisiko lentikulaarinen linssi piilottaa esineet katseelta hajauttamalla valoa. Näin syntyi näkymättömyysviitan ensimmäinen prototyyppi.
Keksiminen on miehellä verissä: hänen isoisänsä, Donald Hings, oli yksi ensimmäisistä radiopuhelimen kehittäjistä.
”Lukiosta valmistuttuani olin kuusi vuotta isoisäni tutkimusassistenttina. Hän opetti minua innovoimaan, ratkaisemaan ongelmia ja ajattelemaan luovasti.”
Keksijällä on sukujuuria Suomessa, sillä hänen isoäitinsä, Donald Hingsin vaimo Rakel Saarukka muutti aikoinaan Kanadaan Suomesta.
Cramer aikoo lisensoida näkymättömyysmateriaalin patentin ja myydä sitä suurille tuotantoyrityksille.
Se, tehdäänkö materiaalista tavallisille kuluttajille suunnattuja tuotteita, selviää tulevaisuudessa.
Teksti: Elina Vironen
Sinua saattaisi myös kiinnostaa
- Ajankohtaista
Sähköt yritykselle hakusessa? Opas yrityssähkön valintaan
Sähkö on usein iso menoerä yrityksille, ja siksi yrityksen sähkösopimus kannattaa valita huolellisesti. Mutta miten löytää omalle yritykselle sopivimmat sähköt,…
- Energianeuvonta
Mitä eroa on eri mittaustavoilla ja mikä mittaustapa on minulle sopivin?
Kiinnostus sähköasioita kohtaan on kasvanut viime vuosina muuttuneen sähkömarkkinatilanteen takia. Esimerkiksi eri mittaustapoihin liittyvät kysymykset ovat meille tänä päivänä hyvinkin…
- Energianeuvonta
Sähkönkulutus kerrostalossa – mistä se koostuu
Paljonko on tavanomainen sähkönkulutus kerrostalossa? Entä kuinka oman kodin sähkönkulutusta voisi pienentää? Lue tästä jutusta!