Älyvaatteet muuttavat elämäämme

Kuvittele, että voit maksaa kaupassa heilauttamalla hihaasi maksupäätteen edessä. Kotimatkalla sukkasi laskevat askeleesi, ja salilla treenivaatteet toimivat personal trainerinasi: ne seuraavat, että teet maastavedon oikeassa asennossa. Vaikka vaatteet eivät osaa tehdä tätä kaikkea vielä huomenna, älyvaatteet tekevät tuloaan kovaa vauhtia.

Jo nyt myynnissä on esimerkiksi Levi’s-vaatebrändin ja Googlen kehittämiä älytakkeja, joiden hihaa koskettamalla voit kontrolloida puhelintasi, esimerkiksi vaihtaa soivaa kappaletta ja saada reittitietoja. Myös Tommy Jeansilla on oma XPLORE-älyvaatemallistonsa. Vaatteet tunnistavat, milloin niitä pidetään päällä ja kerryttävät käyttäjälle pisteitä älypuhelinsovellukseen. Kun vaatteita käyttää tarpeeksi, saa palkintoja, esimerkiksi alennusta vaatekaupassa.

Älyvaatteille kehitetään koko ajan uusia sovelluksia. Yksi alan huippunimistä on akatemiatutkija Johanna Virkki Tampereen yliopistosta. Hänen tutkimusryhmänsä on kehittänyt vaatteisiin muun muassa kosteussensoreita, jotka voivat kertoa vaikkapa hikoilusta tai verenvuodosta. Niistä olisi hyötyä esimerkiksi palomiehen tai sotilaan työssä – tai rannalla hikoilevan uimapuvussa. Sensorit voisivat muistuttaa, että on aika hörpätä vettä ja mennä varjoon.

Tutkimusryhmä on kehittänyt myös kehon liikettä lukevia sensoreita, joiden avulla ihmisiä voidaan auttaa tekemään jumppaliikkeet oikein.

Tiimi on myös tehnyt vanhainkodin asukkaille äly-t-paitoja, joiden avulla voidaan valvoa vaikkapa, käykö muistisairas säännöllisesti jääkaapilla, eli muistaako hän syödä.

”Vaatteisiin integroidun elektroniikan etuna hälytysrannekkeisiin verrattuna on huomaamattomuus ja mukavuus, jolloin esimerkiksi muistisairaat eivät riisu ylimääräiseltä tuntuvaa laitetta”, Virkki sanoo.

Tutkimusryhmä käyttää vaatteissa siruja, jotka hyödyntävät RFID-teknologiaa. RFID on monelle tuttu lähimaksusta. Kynänkärjen kokoinen siru ommellaan vaatteeseen johtavalla langalla, joka toimii sirun antennina. Siru lähettää keräämiään tietoja kännykkään ja saa puhelimesta samalla virtaa.

Virkki uskoo, että jokaisen vaatekaapista löytyy joskus älyvaate – suuret käyttökohteet vain odottavat löytämistään.

”Ennen kuin tekstiviesti keksittiin, kukaan ei osannut kaivata jatkuvaa viestittelyä, toisin kuin nyt.”

Teksti: Elina Vironen

Markkinakatsaus

Sähkömarkkinakatsaus: talvi 2024–2025

Lue lisää
Energianeuvonta

Tunnelmaa iltojen pimeyteen: Tiedä tämä kausivaloista!

Lue lisää
Ilmiöt

Käytettyä luksusta: ”Halusimme myydä maailman kalleimpia vaatteita käytettyinä”

Lue lisää
Energianeuvonta

Kaukolämpölaitteiston kunto kannattaa selvittää

Lue lisää
Ruoka & reseptit

Syksy lasissa

Lue lisää
Ajankohtaista

Pahat levät hyvään käyttöön

Lue lisää
Vapaalla

Ystävyys huipentuu sienihulluuteen

Lue lisää
Ajankohtaista

Sopivan haastavassa pestissä

Lue lisää
Kotona

Kirppisten uusi aika

Lue lisää
Havaintoja

Riittääkö se – ei riitä!

Lue lisää
Energianeuvonta

Pientuotannon optimointi sähköpörssin miinustunteina – kannattavaa vai ei?

Lue lisää
Markkinakatsaus

Sähkömarkkinakatsaus: syksy 2024

Lue lisää