Älyvaatteet muuttavat elämäämme
Kuvittele, että voit maksaa kaupassa heilauttamalla hihaasi maksupäätteen edessä. Kotimatkalla sukkasi laskevat askeleesi, ja salilla treenivaatteet toimivat personal trainerinasi: ne seuraavat, että teet maastavedon oikeassa asennossa. Vaikka vaatteet eivät osaa tehdä tätä kaikkea vielä huomenna, älyvaatteet tekevät tuloaan kovaa vauhtia.
Jo nyt myynnissä on esimerkiksi Levi’s-vaatebrändin ja Googlen kehittämiä älytakkeja, joiden hihaa koskettamalla voit kontrolloida puhelintasi, esimerkiksi vaihtaa soivaa kappaletta ja saada reittitietoja. Myös Tommy Jeansilla on oma XPLORE-älyvaatemallistonsa. Vaatteet tunnistavat, milloin niitä pidetään päällä ja kerryttävät käyttäjälle pisteitä älypuhelinsovellukseen. Kun vaatteita käyttää tarpeeksi, saa palkintoja, esimerkiksi alennusta vaatekaupassa.
Älyvaatteille kehitetään koko ajan uusia sovelluksia. Yksi alan huippunimistä on akatemiatutkija Johanna Virkki Tampereen yliopistosta. Hänen tutkimusryhmänsä on kehittänyt vaatteisiin muun muassa kosteussensoreita, jotka voivat kertoa vaikkapa hikoilusta tai verenvuodosta. Niistä olisi hyötyä esimerkiksi palomiehen tai sotilaan työssä – tai rannalla hikoilevan uimapuvussa. Sensorit voisivat muistuttaa, että on aika hörpätä vettä ja mennä varjoon.
Tutkimusryhmä on kehittänyt myös kehon liikettä lukevia sensoreita, joiden avulla ihmisiä voidaan auttaa tekemään jumppaliikkeet oikein.
Tiimi on myös tehnyt vanhainkodin asukkaille äly-t-paitoja, joiden avulla voidaan valvoa vaikkapa, käykö muistisairas säännöllisesti jääkaapilla, eli muistaako hän syödä.
”Vaatteisiin integroidun elektroniikan etuna hälytysrannekkeisiin verrattuna on huomaamattomuus ja mukavuus, jolloin esimerkiksi muistisairaat eivät riisu ylimääräiseltä tuntuvaa laitetta”, Virkki sanoo.
Tutkimusryhmä käyttää vaatteissa siruja, jotka hyödyntävät RFID-teknologiaa. RFID on monelle tuttu lähimaksusta. Kynänkärjen kokoinen siru ommellaan vaatteeseen johtavalla langalla, joka toimii sirun antennina. Siru lähettää keräämiään tietoja kännykkään ja saa puhelimesta samalla virtaa.
Virkki uskoo, että jokaisen vaatekaapista löytyy joskus älyvaate – suuret käyttökohteet vain odottavat löytämistään.
”Ennen kuin tekstiviesti keksittiin, kukaan ei osannut kaivata jatkuvaa viestittelyä, toisin kuin nyt.”
Teksti: Elina Vironen
Sinua saattaisi myös kiinnostaa
- Ajankohtaista
Sähköt yritykselle hakusessa? Opas yrityssähkön valintaan
Sähkö on usein iso menoerä yrityksille, ja siksi yrityksen sähkösopimus kannattaa valita huolellisesti. Mutta miten löytää omalle yritykselle sopivimmat sähköt,…
- Energianeuvonta
Mitä eroa on eri mittaustavoilla ja mikä mittaustapa on minulle sopivin?
Kiinnostus sähköasioita kohtaan on kasvanut viime vuosina muuttuneen sähkömarkkinatilanteen takia. Esimerkiksi eri mittaustapoihin liittyvät kysymykset ovat meille tänä päivänä hyvinkin…
- Energianeuvonta
Sähkönkulutus kerrostalossa – mistä se koostuu
Paljonko on tavanomainen sähkönkulutus kerrostalossa? Entä kuinka oman kodin sähkönkulutusta voisi pienentää? Lue tästä jutusta!