
Vastuullisuusviestintä – mitä saa enää sanoa?
Vastuullisuusviestinnän säännöt muuttuvat. Viestinnän asiantuntijamme Oona Björkbacka pohtii ajankohtaista aihetta.
Kuluttajat kaipaavat täsmällisempää viestintää, ja kohta sitä vaatii myös laki.
Vastuullisuus sitä ja vastuullisuus tätä. Jossain kohtaa yritysten vastuullisuusteot alkoivat kiinnostaa kuluttajia. Yritysmaailma vastasi toiveisiin kertomalla, kuinka vastuullista yritystoiminta on.
Kaunis ja sitäkin laajempi vastuullisuussanasto vakiintui yritysten viestintään: Tuotteemme ovat ekologisia, ympäristöystävällisiä, vihreitä, hiilineutraaleja, kestäviä ja niin edelleen.
Vastuullisuudesta tuli kilpailuvaltti, ja samalla syntyi viherväittämien villilänsi, jossa vastuullisuusviestintä ja -teot eivät aina vastanneet toisiaan.
Moni yritys onkin astunut viherpesuansaan ja joutunut kohujen keskelle avaamaan toimintaansa täsmällisemmin, pahoittelemaan harhaanjohtavaa viestintää. Myös me olemme saaneet palautetta ympäristöväittämistämme.
Tutkimuksen mukaan kuluttajat eivät usko yritysten viherväittämiin. On syntynyt tarve täsmälliselle ja faktapohjaiselle vastuullisuusviestinnälle, jonka toteutuminen tullaan varmistamaan lainsäädännöllä.
Tulevalla direktiivillä halutaan estää viherpesu, parantaa kuluttajansuojaa, suojella ympäristöä ja vahvistaa kiertotaloutta. Jatkossa yritykset eivät voi lainmukaisesti viestiä vastuullisuudesta korulausein ilman todisteita siitä, että väittämät pitävät paikkaansa. Faktat tulee tarjota kuluttajalle niin, että ne ovat helposti saatavilla ja kuluttajan tietotasoon nähden ymmärrettävissä.
Myös Vaasan Sähkö -konsernissa tarkastelemme uusin silmin tapaamme viestiä. Uusien käytäntöjen omaksuminen on alkanut sisällöntuottajien kouluttamisella sekä sisältöjemme läpikäynnillä.
Vielä ei olla valmiita, mutta suunta on selvä – haluamme tarjota täsmällistä ja helppotajuista tietoa asiakkaillemme ja sidosryhmillemme.
Tulevaisuudessa viestinnän työkalupakkimme kasvaa. Konsernimme vastuullisuustyön myötä saamme toiminnastamme runsaasti täsmällistä tietoa, jolla vastata nykyajan vaatimuksiin myös viestinnässä.
Oona Björkbacka
Viestinnän asiantuntija
Sinua saattaisi myös kiinnostaa
-
Energianeuvonta
Pientuotannon optimointi sähköpörssin miinustunteina – kannattavaa vai ei?
Viimeisen neljän vuoden aikana negatiivisten tuntihintojen määrä sähköpörssissä on moninkertaistunut. Kun vuonna 2020 miinustuntien määrä oli yhteensä 9, oli niitä…
-
Ajankohtaista
Kaukolämpövarasto palvelemaan vuoden ympäri
Vaasan Sähkö investoi Vaskiluodon lämpövaraston kapasiteetin kasvattamiseen. Jatkossa varasto palvelee entistä paremmin myös pakkaskeleillä.
-
Energianeuvonta
Pörssisähkön hinnan muodostuminen – miten hinta muodostuu?
Pörssisähkön hinnan muodostuminen: hinnan määrää kysyntä ja tarjonta. Tuulinen sää pudottaa pörssisähkön hintaa, ja öisin koittavat pörssisähköasiakkaiden onnentunnit.