Energiansäästövinkit kotitalouteen
Sähkönkulutuksen vähentäminen voi tuoda merkittäviä säästöjä sähkölaskuusi ja samalla voit pienentää kotisi hiilijalanjälkeä. Seuraamalla muutamia yksinkertaisia vinkkejä voit optimoida kotisi energiankulutusta tehokkaasti ja helposti. Tältä sivulta löydät tärkeimmät vinkit ja ohjeet, joiden avulla säästät energiaa ja rahaa.
Mitkä laitteet kuluttavat eniten sähköä kotonasi?
Tiedätkö, mitkä kotisi laitteista ovat suurimpia energiasyöppöjä?
Useimmiten sähkölämmitys, lämminvesivaraajat ja sähkösaunat vaikuttavat kotisi sähkönkulutukseen eniten. Näiden tietoisella käytöllä ja optimoinnilla voi olla suurikin vaikutus kotisi sähkölaskuun.
Eniten sähköä kuluttavat kodinkoneet taas ovat ne, jotka toimivat jatkuvasti tai vaativat suurta tehoa lyhyessä ajassa. Näitä ovat esimerkiksi kylmälaitteet, kuten jääkaappi ja pakastin, koska ne ovat käynnissä ympäri vuorokauden.
Suurten laitteiden lisäksi pienemmät kodinkoneet, kuten esimerkiksi pesukone ja astianpesukone sekä viihde-elektroniikkalaitteet saattavat lisätä energiankulutustasi merkittävästi, jos ne ovat aktiivisessa käytössä.
Mistä kodin sähkönkulutus koostuu?
Sähkönkulutus omakotitalossa
Mistä omakotitalon sähkönkulutus koostuu ja miten siihen voi vaikuttaa?
Sähkönkulutus kerrostalossa
Mistä kerrostaloasunnon sähkönkulutus koostuu ja miten siihen voi vaikuttaa?
Sähkönkulutus rivitalossa
Mistä rivitaloasunnon sähkönkulutus koostuu ja miten siihen voi vaikuttaa?
Sähkönkulutus kesämökillä
Mistä kesämökin sähkönkulutus koostuu ja miten siihen voi vaikuttaa?
Vaasan Sähkön mobiilisovellus kertoo sähkönkulutuksesi
Voit seurata kotisi energiankulutusta ja reagoida siihen Vaasan Sähkön mobiilisovelluksen avulla. Sovelluksen kautta voit tarkastella sähkönkulutustasi jopa tuntitasolla.
Jos sinulla on pörssisähkösopimus, yksinkertaisimmillaan energiansäästö voi tapahtua kuluttamalla sähköä edullisen pörssisähkön aikaan, tavallisesti ilta- ja yöaikaan, ja vähentämällä sähkönkulutusta silloin, kun pörssisähkö on kalliimpaa, kuten esimerkiksi päivisin.
Suurimmat sähkösyöpöt: kodin lämmitys, lämmin vesi ja viilennys
Lämmitys ja lämmin vesi ovat merkittäviä tekijöitä sähkölaskussa, erityisesti sähkölämmitteisissä kodeissa. Jos kodissasi on suora sähkölämmitys, kannattaa tarkastaa huonelämpötilat. Jokainen vähennetty aste voi tuoda merkittäviä säästöjä, keskimäärin 5 % alennettua astetta kohden. Huonelämpötilan voi pitää noin 20–22 asteessa ja harvemmin käytettävissä tiloissa jopa matalammalla.
Lattialämmityksen optimoiminen
Lattialämmityksen käyttöä kannattaa myös optimoida, sillä se voi kuluttaa runsaasti sähköä, jos sitä pidetään tarpeettoman lämpimänä. Joitain näkökulmia on hyvä pohtia jo rakennus- tai remontointivaiheessa, toiset asiat onnistuvat myös osana arjen sähkönkäyttöä.
- Varmista, että lattiaa ei ole peitetty millään lämpöä eristävällä materiaalilla, kuten paksulla, tiiviillä tai vinyylipohjaisella matolla. Lattialämmitykselle sopii matto, jonka lämpö läpäisee.
- Varmista, että ikkunoiden ja ovien eristykset ovat riittävällä tasolla, jotta lattian tuottama lämpö ei karkaa. Mikäli kodissasi on vedon tunnetta, kannattaa aina ensimmäisenä varmistaa, että eristykset ovat kunnossa.
- Jos olet pörssisähköasiakas, kannattaa ajastaa lattialämmitys lämmittämään silloin, kun sähkön hinta on alimmillaan, esimerkiksi ilta- ja yöaikaan.
Käyttöveden optimaalinen lämpötila
Myös käyttöveden lämpötila kannattaa säätää sopivaksi. Suositeltu lämminvesivaraajan lämpötila on noin 55–60 astetta. Alemmas veden lämpötilaa ei kannata säätää, sillä riskinä on silloin terveydelle haitallisille bakteereille altistuminen. Energiansäästöjä voi myös saada aikaan asentamalla termostaattisia suihkusekoittimia ja lyhentämällä suihkussa vietettyä aikaa.
Kodin viilentäminen kesäaikaan
Kesäaikaan kodin viilentäminen esimerkiksi ilmalämpöpumpulla voi lisätä sähkönkulutusta, mutta viilennyksen oikeanlainen käyttö on kuitenkin energiatehokkaampaa verrattuna muihin jäähdytyskeinoihin. Usein riittää, että ilmaa viilentää vain asteen tai pari kesäkuumuuden karkottamiseksi sisätiloista. Ennen ilmalämpöpumpun valjastamista helteiden helpotukseksi kannattaa kuitenkin estää auringonpaiste vaikkapa verkoilla tai sälekaihtimilla. Ja kun käynnistät pumpun viilennystä varten, muista sulkea ikkunat ja ovet.
3 energiansäästövinkkiä kotiin
1.
Lämmitä järkevästi
Sähkölämmitteisessä kodissa suurin säästö saadaan säätämällä lämmitystä järkevästi. Huonelämpötilan laskeminen ja lämmityksen ajoittaminen pörssisähkön edullisimmille tunneille voi tuoda merkittäviäkin säästöjä erityisesti kylmempinä talvikuukausina. Tarkista myös kodin eristykset ja sulje verhot öisin vähentääksesi lämpöhukkaa.
2.
Säästöä saunassa ja kylpyhuoneessa
Sähkösauna on monille suomalaisille tärkeä, mutta se voi kuluttaa merkittävästi sähköä. Voit säästää ajoittamalla saunomisen edullisemmille tunneille ja vähentämällä viikoittaisia saunomiskertoja. Ajoittamisen järkevyys pätee myös lämminvesivaraajaan ja kylpyhuoneen lattialämmitykseen. Jos sinulla on Pörssisähkö- tai Vaikuttaja- sähkösopimus, kannattaa isompi kulutus ajoittaa ajankohtaan, jolloin sähkö on halvimmillaan.
3.
Ovatko kodinkoneet sähkösyöppöjä?
Nykyaikaiset kodinkoneet ovat energiatehokkaita, mutta niiden käyttöä voi edelleen optimoida. Pese pyykit ja astiat vain täysissä koneellisissa ja vältä turhia pesuja. Sähkölaskun kannalta on tärkeää käyttää kodinkoneita silloin, kun sähkön hinta on edullisin, tai ainakin mahdollisimman tehokkaasti. Monet astianpesukoneet ja pyykkikoneet tarjoavatkin nykyisin mahdollisuuden ajastaa pesun, ja kevyempään pesuun kannattaa käyttää pikaohjelmia.
Miten Suomen pimeä kausi vaikuttaa kotitalouden sähkönkulutukseen?
Suomen pitkät ja pimeät talvet vaikuttavat myös kotien sähkönkulutukseen. Valojen käyttö lisääntyy syksyllä ja talvella merkittävästi, koska päivänvalo on vähissä.
Pimeimpinä kuukausina sisä- ja ulkovalaisimien käyttö lisäävät usein kodin energiankulutusta. Lisäksi sähkölämmitteisissä kodeissa lämmitys vie suurimman osan energiasta, sillä kylmien kuukausien aikana kotien lämpötilaa täytyy ylläpitää.
Hyvä keino vähentää valaistuksen tuomaa kulutusta on vaihtaa kaikki kodin lamput energiatehokkaisiin LED-lamppuihin, jotka kuluttavat huomattavasti vähemmän sähköä kuin perinteiset hehkulamput. Lisäksi ajastimien ja liiketunnistimien asentaminen ulkovaloihin voi lisätä kotisi energiansäästöjä.
Kodinkoneiden vaikutus sähkönkulutukseen
Kodinkoneiden osalta kehitys on ollut merkittävää. Nykyiset energiamerkityt laitteet käyttävät vain murto-osan siitä sähköstä, mitä vanhemmat laitteet kuluttivat ennen energiamerkintöjen käyttöönottoa.
Asuntojen koot ovat kuitenkin kasvaneet, mikä on lisännyt lämmitystarvetta. Myös varustelutaso kodeissa on parantunut, ja kodinkoneita käytetään enemmän kuin koskaan ennen. Tämä lisää energiankulutusta, toisaalta laitteiden energiatehokkuus tasapainottaa tätä kasvua.
Sähkönkulutuksen jakautuminen ja trendit
Suomalaisten asumisen energiankulutus on kuitenkin laskenut viime vuosina, vaikka laitteiden ja varustelutason määrä on lisääntynyt. Tämä johtuu osittain energiatehokkaammista laitteista ja siitä, että omavaraisuus on parantunut uusien energiateknologioiden, kuten aurinkoenergian, myötä.
Myös pörssisähkösopimukset ovat yleistyneet, ja ne auttavat kuluttajia ajoittamaan energiankäyttönsä edullisemmille tunneille. Tämä lisää energiatehokkuutta ja auttaa vähentämään kulutusta silloin, kun sähkön hinta ja kysyntä ovat korkeimmillaan.
Tärkeimmät pointit energiansäästöön:
- Veden ja kodin lämmitys on kodin suurin energiasyöppö ja lämmitystä optimoimalla voi vaikuttaa kodin energiankulutukseen merkittävästi
- Kodinkoneet ovat nykyisin energiatehokkaita, mutta esimerkiksi pesukoneiden käyttö kannattaa ajoitta alhaisen sähkön hinnoille
- Samoin sauna ja kylpyhuoneiden lattialämmitykset vievät usein merkittävästi sähköä, siksi saunominen kannattaa ajoittaa oikein
- Kesäaikaan ilmalämpöpumpun oikeanlaisella käytöllä voi säästää myös sähkölaskussa merkittävästi
Tilaa sähköt vaasan sähköltä
Vaasan Sähkön kaikki sähkösopimukset on tuotettu vastuullisesti ja päästöttömästi.