Pimeässä loistavat kausivalot luovat lämmintä tunnelmaa niin ulkona liikkujille kuin ikkunoista katselijoille. Suomessa koristevalojen kausi keskittyy syksyyn ja alkutalveen. Ensimmäiset valot syttyvät loppukesästä rapukauden ja venetsialaisten aikaan, ja määrä lisääntyy valojen juhla-ajan, joulun, lähestyessä.
Kausivalojen käyttö on viime vuosina yleistynyt ja valikoima laajentunut. Jotkut tyytyvät yksittäiseen valokoristeeseen pihalla tai parvekkeella, toiset ripustavat valoköynnöksiä niin puihin, aitoihin kuin talon rakenteisiin. Uudet, energiatehokkaat led-valot ovat pitkäikäisiä ja kuluttavat vain vähän sähköä.
”Mutta vaikka kausivalojen polttaminen ei välttämättä tunnu yksittäisessä laskussa, toivoisin ihmisten ajattelevan tilannetta koko valtakunnan tasolla ja sammuttavan valonsa yöksi ja valoisaan aikaan”, Motivan johtava energia-asiantuntija Päivi Suur-Uski sanoo.
Valojen määrä, tyyli ja värit ovat makuasioita, mutta kaikkien koristelijoiden on hyvä muistaa muutamia seikkoja valoja hankkiessa ja käyttäessä.
1. Suosi ledejä
Motivan johtava energiaasiantuntija Päivi Suur-Uski suosittelee vaihtamaan perinteiset valosarjat energiatehokkaisiin led-valoihin.
“Jos haluaa ehdottomasti käyttää jotain itselle rakasta vanhaa koristevaloa, kannattaa ainakin miettiä tarkkaan, milloin ja kuinka paljon sitä käyttää. Se voi tulla yllättävän kalliiksi.”
Ero perinteisten valojen ja led-valojen hintalapussa on huima. Jos 80 led-lampun valosarjaa (teholtaan kuusi wattia) pitää päällä kahdeksan tuntia vuorokaudessa, sen polttaminen maksaa sadan vuorokauden ajalta yhden euron sähkön kokonaishinnan ollessa 20 senttiä kilowattitunnilta. Sen sijaan vanhan 216 lampun sarjan (93,3 wattia) käyttäminen maksaa samalta ajalta 15 euroa.
Motiva suosittelee sammuttamaan koristevalot päiväaikaan.
“Ajastin on tärkeä paljon sähköä kuluttaville valoille. Led-valoille hankkisin ajastimen siinä tapauksessa, että siihen kytketään useampi valosarja, koska kuluttaahan ajastinkin sähköä. Jos valot ovat helposti säädettävissä, ne kannattaa sammuttaa manuaalisesti.”
2. Valitse ulkokäyttövalot
Muualla kuin kuivissa sisätiloissa käytettävien valojen tulee olla ulkokäyttöön sopivia. Tarkista paketin kyljestä valosarjojen sateenkestävyys. Tavallisimmin ulkokäyttöön tarkoitettujen valosarjojen suojausluokka on IP44.
“Myös esimerkiksi jatkoroikan ja ajastimen pitää olla ulkokäyttöön soveltuvia eli sietää sekä sadetta että koviakin pakkasia. Sähkö vedetään niihin ulkopistorasiasta.”
Jos koristelet pihapuusi valoketjulla, pidä silmällä, että piuhat eivät ala venyä kasvavien oksien mukana. Muuten koristevalojen asettelu on kuitenkin aiempaa vapaampaa, koska led-valot eivät kuumene hehkulamppujen tavoin ja aiheuta tulipaloriskiä.
Markkinoilla on tarjolla myös paristokäyttöisiä valoja, jotka tuovat tunnelmaa sinnekin, mihin on hankala vetää sähköjohtoa.
Jos haluat pidentää kausivalojesi käyttöikää, säilö ne kevääksi ja kesäksi varastoon alkuperäisissä pakkauksissaan.
“Auringonvalo ja säärasitus hapertavat valojen muovi- ja kumiosia, jolloin sähköosat voivat tulla esille. Rikkinäiset valosarjat kuuluvat sähkö- ja elektroniikkaromun kierrätyspisteeseen.”
3. Vältä ylilyönnit
Kaikkia eivät välttämättä miellytä naapurin puolelta hohtavat värikkäät tai vilkkuvat kausivalot, mutta Suomessa ei ole yleisiä sääntöjä sille, minkälaisia valoja omalle pihalle tai parvekkeelle saa ripustaa.
Valojen sammuttaminen yöksi ja valoisaan aikaan voi kuitenkin tehdä hyvää sekä sähkölaskulle että naapurisovulle.
Suur-Uski ei ole huolissaan koristevalojen tuottamasta valosaasteesta. Ne kun lähinnä näkyvät pimeässä, eivät niinkään valaise. Amerikkalaistyylisiä “överivalaistuja” pihoja on Suomessa harvassa.
“Näyttävimmätkin näkemäni pihat ovat olleet aika kesyjä.”
Sen sijaan varsinaisen pihavalaistuksen kohdalla kannattaa huomioida, että valot eivät osoita häiritsevästi vaakatasoon tai suoraan ylöspäin vaan tiettyyn kohteeseen. Ei myöskään kannata valita varmuuden vuoksi kaikkein kirkkainta valoa, vaan mitoittaa valon teho todellisen tarpeen mukaan.
“Kehotan miettimään pihavalojen kokonaisuutta siltäkin kannalta, että pitääkö kaikkien valojen palaa samaan aikaan. Esimerkiksi pyörä- ja roskakatoksiin, joissa valoa tarvitaan vain satunnaisesti, voi valita liiketunnistimella varustetun valon.”
Teksti: Johanna Tilus
Kuvat: IStock