Sähköauton latauspiste omakotitaloon – 4 vinkkiä onnistuneeseen hankintaan

Sähköauton latauspiste on fiksu hankinta: sen avulla saat auton ladattua kotona turvallisesti. Lue tästä jutusta, mitä sinun kannattaa huomioida, kun olet hankkimassa latausasemaa ladattavalle hybridille tai täyssähköautolle.

1) Kuinka tehokas latauspiste? Täyssähköauto tarvitsee ladattavaa hybridiä enemmän tehoa.

Jos sinulla on ladattava hybridi, riittää, että hankit kotiin teholtaan 3,7 kilowattia olevan latausaseman, sillä ladattavan hybridin akku on suhteellisen pieni ja hitaampikin lataus riittää. Akku ehtii latautua esimerkiksi yön aikana.

Myös täyssähköautoa voi ladata 3,7 kilowatin tehoisesta latauslaitteesta. Koska täyssähköauton akku on suurempi, voi olla suositeltavaa hankkia teholtaan 11–22 kilowattia oleva latauslaite, niin akun saa ladattua nopeammin.

Usein plug in -hybridin ostajat innostuvat sähköautoilusta niin, että seuraava autohankinta onkin täyssähköauto.

”Kannattaa harkita latauspisteen mitoitus tulevaisuuden lataustarpeen mukaan”, Vaasan Sähkön myyntipäällikkö Lena Lainio vinkkaa.

Jos sinulla on sekä ladattava hybridi että sähköauto ja haluat ladata autoja yhtä aikaa, voit hankkia joko kaksi eri latauslaitetta tai yhden yhteisen, jossa on kaksi pistoketta. Tähän tarkoitukseen riittää mainiosti latausasema 11–22 kilowatin teholla.

Latauspistokkeet ovat täyssähköautossa ja plug in -hybridissä samanlaiset, yleensä Type-2-pistokkeet. Type-2 on yleisin sähköautojen pistoketyyppi Euroopassa.

2) Älykäs sähköauton latauspiste kotiin? Asiantuntija kannustaa panostamaan älyyn.

Sähköauton ja ladattavan hybridin latauslaitteita on kahdenlaisia: älykkäitä latauslaitteita ja niitä, joissa ei ole älyä. Niin sanotut ”tyhmät” latauslaitteet eivät tee muuta kuin lataavat autoa.

Lainio suosittelee hankkimaan älykkään sähköauton latauspisteen, sillä se on helpoin ja huolettomin vaihtoehto auton kotilataukseen. Sen avulla voit esimerkiksi ajastaa latauksen mobiilisovelluksella.

Fiksun latausaseman kohdalla sinun ei myöskään tarvitse miettiä, onko kodin sulakekoko riittävä. Älylatauspiste nimittäin osaa säädellä lataustehoa kodin muun sähkönkulutuksen mukaan, ja näin pääsulake ei ylikuormitu.

”Talvella esimerkiksi sauna ja sähkölämmitys saattavat olla yhtä aikaa päällä, ja samalla kotona on muutakin sähkönkulutusta. Silloin latausasema osaa pienentää lataustehoa”, Lena Lainio kertoo.

Ei-älykästä latauslaitetta varten kotona täytyy olla vähintään 3 x 25 ampeerin sulakkeet. Suurempia sulakkeita vaihtavat sähköurakoitsijat tai sähköverkkoyhtiöt. Sulakkeiden vaihtaminen maksaa joitain kymppejä, ja suurempi sulakekoko nostaa sähkönsiirtomaksun perusmaksua oman verkkoyhtiösi hinnaston mukaisesti.

Fiksun sähköauton latausaseman avulla säästyt näiltä kuluilta.

”Älykäs latauspiste maksaa jonkin verran enemmän kuin ei-älykäs laite. Jos on kuitenkin hankkinut arvokkaan sähköauton, on myös fiksua panostaa laadukkaaseen latauslaitteeseen. Asennuksineen laite voi maksaa noin parituhatta euroa.”

Älykäs latauslaite on ekologinen: ”Osa tulevaisuuden fiksua sähköjärjestelmää”

”Tulevaisuudessa älykäs latauslaite on osa fiksua sähköjärjestelmää, johon kuuluvat muun muassa kodin sähkökaappiin asennettavat älykotilaitteistot. Älylatauslaite osaa keskustella älykotilaitteiston kanssa.”

Kun sähköjärjestelmässä on älyä, energiayhtiöt voivat optimoida kodin energiankäyttöä koko sähköjärjestelmän kannalta fiksummaksi.

Esimerkiksi kiireetöntä sähköauton latausta tai kodin käyttöveden lämmitystä voidaan ohjata pois niiltä ajoilta, kun sähkönkulutus on suurta: vaikkapa arkiaamuisin, kun sähkönkäyttö lisääntyy ihmisten herättyä uuteen päivään.

”Näin sähkönkäytön kulutuspiikkejä saadaan tasattua, ja energiaa voidaan tuottaa mahdollisimman vihreästi, kun uusiutuvien tuotantolaitosten kapasiteetti ei ylity kulutuspiikkien vuoksi.”

3) Mistä hankkia latauslaite? Avaimet käteen -palvelu on kätevin.

Googlettamalla löydät ison kirjon sähköauton latauslaitteita myyviä tahoja, kuten autonvalmistajia, sähköyhtiöitä ja latauslaitteisiin erikoistuneita yrityksiä.

Kun mietit, mistä tunnistat luotettavan latauslaitteita myyvän tahon, voit vertailla vaikkapa toimijoiden elinkaarta ja mainetta: haluatko investoida markkinoiden tuoreimman palveluntarjoajan laitteistoon vai pitkäikäisen ja vakaan toimijan, kuten hyvämaineisen sähköyhtiön tai tunnetun autovalmistajan, latauslaitteisiin?

Lena Lainio suosittelee ostamaan latauslaitteen firmalta, joka tarjoaa myös asennuspalvelun.

”Näin latauslaite tulee asennettua varmasti oikein ja sitä on turvallista käyttää. Sähköasentajan täytyy joka tapauksessa hoitaa asennus, joten miksi ei ostaa latauspistettä helppona avaimet käteen -palveluna.”

4) Mihin sähköauton latauspiste kannattaa asentaa? Helppous on pääasia.

Mieti ennen asennusta, mihin latauslaite pitäisi asentaa, jotta autoa olisi mahdollisimman mukavaa ja mutkatonta ladata.

Yltäähän latausjohto autosta latauslaitteelle, kun pysäköit peruuttaen tai keula edellä? Halutaanko esteettömyys ottaa huomioon? Esimerkiksi pyörätuolin käyttäjää ajatellen latauspistoke täytyy asentaa tarpeeksi alas.

”Yleinen sääntö on, että latauspisteen voi asentaa maksimissaan 15 metrin päähän kodin sähköpääkeskuksesta, joka sijaitsee useimmiten autotallissa. Näin ei jouduta vetämään liian pitkiä kaapeleita”, Lainio summaa.

Latauslaitteet ovat säänkestäviä, joten latauspistokkeen voi asennuttaa vaikkapa autotallin seinään tai taivasalle.

Kerro toiveistasi asennuspalvelua tilatessa. Jos olet epävarma, kysy asentajalta etukäteen apua laitteen sijoitukseen.

Vinkki: Aurinkopaneelit tuovat ilmaisia ajokilometrejä!

”Voit pyytää energiayhtiötä kartoittamaan latauspisteeseen ja aurinkopaneeleihin liittyvät asiat kätevästi samalla kertaa.”

Juttua varten on haastateltu myös Motivan asiantuntijaa Taneli Varista.

Ajankohtaista

Tunnelmaa iltojen pimeyteen: Tiedä tämä kausivaloista!

Lue lisää
Ajankohtaista

Käytettyä luksusta: ”Halusimme myydä maailman kalleimpia vaatteita käytettyinä”

Lue lisää
Energianeuvonta

Kaukolämpölaitteiston kunto kannattaa selvittää

Lue lisää
Ruoka & reseptit

Syksy lasissa

Lue lisää
Ajankohtaista

Pahat levät hyvään käyttöön

Lue lisää
Vapaalla

Ystävyys huipentuu sienihulluuteen

Lue lisää
Ajankohtaista

Sopivan haastavassa pestissä

Lue lisää
Kotona

Kirppisten uusi aika

Lue lisää
Havaintoja

Riittääkö se – ei riitä!

Lue lisää
Energianeuvonta

Pientuotannon optimointi sähköpörssin miinustunteina – kannattavaa vai ei?

Lue lisää
Markkinakatsaus

Sähkömarkkinakatsaus: syksy 2024

Lue lisää
Vapaalla

Hiljaisuus tekee hyvää

Lue lisää