Perinteisen pörssisähköasiakkaan näkökulmasta tilanne on tietysti yksinkertainen: asiakkaan kannattaa ajoittaa kulutustaan mahdollisimman paljon halvoille tunneille. Mutta entä jos on omaa pientuotantoa?
”Jos asiakas tuottaa itse sähköä esimerkiksi aurinkopaneelien avulla, voi hän tienata myymällä ylijäämäsähkön sähköyhtiölle. Joskus pörssihinnat painuvat miinukselle samaan aikaan, kun paneelit tuottavat sähköä. Jos näinä tunteina kertyy ylijäämää, joutuu asiakas itse maksamaan myymästään sähköstä sähköyhtiölle. Vaikka kyse on hyvin pienistä summista, on tietenkin kaikista kannattavinta yrittää itse löytää kulutuskohde tuottamalleen sähkölle, jos hinta pörssissä on miinuksella”, kertoo asiakkuuspäällikkö Jari Hovila.
Yleinen ohjenuora: kun pörssisähkö on halpaa tai miinuksella, käytä oma tuotantosi itse
Kulutuksen ohjaamiseen Hovila suosittelee laitteita, jotka hoitavat optimoinnin automaattisesti. Manuaalisesti hän ei lähtisi ohjaamaan kohteita kuten lämmitystä, lämminvesivaraajaa tai sähköauton latausta, sillä manuaalinen ohjaus voi käydä työlääksi, eikä säästöt ole muutamaa euroa suurempia.
”Älykotiratkaisut ovat yleisesti sellaisia, jotka ohjaavat kiinteistön isoja kulutuskohteita käynnistämällä laitteet silloin, kun pörssisähkö on halpaa. Jos miinustuntien aikana käyttää tuottamansa sähkön itse, välttyy silloin myös maksamasta oman tuotantonsa myymisestä sähköyhtiölle.”
Säästöjä muutaman euron edestä
Tilastojen valossa ylijäämäsähkön käytön optimointi pörssisähkön miinustuntien aikana ei tuo huimia säästöjä. Tähän asti nähdyillä hinnoilla kyse on muutamista euroista.
”On hyvä tietää, että vaikka miinustunnit ovat lisääntyneet, painottuvat ne silti sellaisiin ajankohtiin, kun ylijäämätuotantoa ei ole tai sitä on vähän, eli esimerkiksi ilta- ja yöaikaan”, Hovila muistuttaa.
Jos katsotaan tämän vuoden tilastoja, on miinustunteja ollut syyskuuhun mennessä 520 kappaletta, mutta vain 189 niistä, eli hiukan yli kolmasosa, ovat olleet sellaisia, joilla pientuottajalle olisi voinut kertyä ylijäämäsähköä. Ylijäämää kertyy tavallisesti huhtikuusta syyskuuhun, kello 10–19.
”Kuvitellaan, että pientuottajalla olisi kertynyt ylijäämää 3 kilowattituntia jokaiselta 189 tunnilta. Säästöjä olisi silti kertynyt vain alle kaksi euroa. Isoista säästöistä ei siis missään tapauksessa puhuta.”
Hovila painottaakin, että vaikka miinustunteja on paljon, on myös alle yhden sentin hintoja runsaasti.
”Myös matalahintaisten tuntien vuoksi on hyvä harkita kulutusta ohjaavaa älykotilaitetta. Kun ylijäämän käyttää itse pörssihinnan ollessa lähellä nollaa, saa omaan käyttöönsä ilmaista energiaa, kun sen myymiselläkään ei tienaa juuri mitään.”