Omakotitalon opas – vältä kalliit mokat omakotiasumisessa

Omakotitalo pysyy hyvässä kunnossa, kun sitä huoltaa säännöllisesti. Kokosimme tuoreille talonomistajille tietopaketin asumisesta omakotitalossa ja pientalon kunnossapidosta. Kun seuraat oppaan neuvoja, vältät hölmöt ja kalliit virheet omakotitalossa.

1. Tarkasta katto ja vältä kosteusvauriot

Katto ja sen sadevesijärjestelmä ovat kodin tärkeimmät suojat kosteutta vastaan. Kun otat tavaksi tehdä katolla kevät- ja syystarkastuksen, saat mahdolliset vuodot kiinni ajoissa ja vältyt kosteusvaurioilta, joista voi ajan saatossa kehittyä homevaurioita. Ennaltaehkäisy kannattaa, sillä katon korjaaminen maksaa tuhansia euroja.

Säännöllisellä ja ennaltaehkäisevällä huollolla pidennät myös katon ikää ja lykkäät kattoremontin tarvetta. Katto pitää uusia 20–40 vuoden välein.

Tarkasta vesikate eli katon ylin kerros:

  • Poista katolta roskat ja lehdet. Pidä myös rännit puhtaana puista pudonneista lehdistä. Näin ne eivät tukkiudu ja ruostu puhki.
  • Pese sammalkasvusto pois painepesurilla tiili- ja huopakatolta.
  • Tarkista, että peltikaton maalipinta on ehjä.
  • Tarkista, että sadevesikourut sekä tikkaiden ja lumiesteiden kiinnitykset ovat ehjät.
  • Tarkista läpiviennit, eli kohdat, joissa esimerkiksi savupiippu ja antenni kulkevat katon läpi taloon. Ovathan liitokset hyvin kiinni vesikatteessa ja kateruuvit ehjät eikä vettä pääse valumaan katon sisään läpiviennin saumoista?

Tarkasta aluskate:

  • Aluskate varmistaa, että vesikatteen läpi päässyt vesi ei pääse talon puurakenteisiin.
  • Tarkista, että aluskate on ehjä ja vesitiivis erityisesti läpivientien kohdalta, jos talossasi aluskattoa pääsee katsomaan ullakolle tai välikatolle. Mahdolliset vauriot on hyvä korjata seuraavan kattoremontin yhteydessä.
  • Jos talosta puuttuu aluskate, kannattaa se rakentaa jälkikäteen.

2. Ota aurinkopaneelit käyttöön alkukeväästä

Aurinkopaneelit kannattaa putsata lumesta jo aikaisin keväällä, kun valo lisääntyy. Näin paneelit tuottavat ilmaista aurinkosähköä mahdollisimman pitkän ajan vuodesta. Tarkkaile, että aurinkopaneelit lähtevät talven jälkeen tuottamaan sähköä kuten ennenkin eivätkä ne ole vikaantuneet talven aikana. Voit seurata tuotantoa suoraan invertteristä, tai jos invertteri on liitetty nettiin, älypuhelimesta tai tietokoneelta.

Oletko harkinnut aurinkopaneeleita kotiin? Tutustu Vaasan Sähkön aurinkosähköjärjestelmiin tästä.

3. Sulava lumi uhkaa rakenteita – muista lumityöt

Sulava lumi on varma kevään merkki. Omakotiasujan tulee varmistaa, että sulamisvesi ei pääse valumaan ja imeytymään talon rakenteisiin. Näin vältät kosteusvauriot.

  • Lapioi sulava lumi pois talon seinustoilta. Kolaa lumi ainakin metrin tai mielellään kolmen metrin päähän seinustoilta.

4. Kodin sisäilma ja lämpötila – ethän hukkaa energiaa

Ilmanvaihto ja lämmitys voivat syödä toinen toisiaan ja tuhlata energiaa. Kun lämmityskausi alkaa, on syytä varmistaa, ettet viilennä ja lämmitä kotia samaan aikaan. Näin varmistat, että kotona on hyvä huoneilma ja lämpötila pysyy sopivana energiatehokkaasti.

Säädä ilmanvaihto näin:

  • Lämmityskauden alussa kytke ilmanvaihtokoneen viilennysasetus tai automaattiviilennys pois päältä. Näin laite ei ala viilentää huoneilmaa, kun esimerkiksi sytytät tulet takkaan.
  • Ota lämpö talteen poistoilmasta: käynnistä ilmanvaihtokoneen poistoilman lämmön talteenotto lämmityskauden alussa.
  • Kun et ole kotona, säästä energiaa säätämällä ilmanvaihdon puhallin minimiteholle.
  • Säädä koneellinen ilmanvaihto aina laitevalmistajan ohjeita noudattaen.
  • Säädä painovoimaisen ilmanvaihdon venttiilit pienemmälle talveksi ja avaa isommalle lämmityskauden lopussa.

Säädä lämmityslaitteisto näin:

  • Jos kotona on kaukolämpö, sulje kaukolämmön kesäsulku keväällä lämmityskauden päättyessä ja avaa se syksyllä lämmityskauden alussa.
  • Käytä ilmalämpöpumppua talvella lämmitystoiminnolla ja kesällä jäähdytysasennossa. Automaattitoiminto voi lisätä tarpeetonta energian kulutusta.
  • Sopiva huonelämpötila on 20–21 astetta. Jos kotona on liian kuuma, voi sisäilma tuntua tunkkaiselta ja mieli sumuiselta. Laske lämpötilaa aste viikossa, niin keho ehtii tottua muutokseen etkä joudu palelemaan. Asteen lasku lämpötilassa tarkoittaa 5 prosenttia pienempiä lämmityskustannuksia.

Kodin viilennys kesällä:

  • Tuuleta kotia aikaisin aamulla tai myöhään illalla. Ristivedolla saat ilman vaihtumaan tehokkaasti.
  • Pidä verhot kiinni, niin ylimääräinen auringon lämpö ei pääse sisälle.
  • Ilmalämpöpumppu on energiatehokas tapa viilentää kotia koneellisesti. Viilennä huoneita maltillisesti ja vain kotona ollessasi, niin et tuhlaa energiaa.
Kodinkoneiden sähkönkulutus

Sähkösopimus omakotitaloon

Tilaa sähkösopimus omakotitaloon muutamassa minuutissa kaikkialle Manner-Suomeen!

5. Näin pidät huolta ilmanvaihtokoneesta

Oikeilla säädöillä varmistat energiatehokkaan käytön ja laitteen pitkäikäisen toiminnan.

  • Tilaa ilmanvaihtokoneen huolto parin vuoden välein.
  • Vaihda ilmanvaihtokoneen suodattimet keväällä ja syksyllä.
  • Tilaa ilmanvaihtokanaviston nuohous 5–10 vuoden välein.
  • Uudiskohteissa ilmanvaihto säädetään uudelleen muutaman vuoden kuluttua asennuksesta, kun rakentamisaikainen kosteus on poistunut omakotitalosta. Säädön hoitaa ilmanvaihdon suunnittelija.

6. Huolla lämpöpattereita kesällä

Vaikka kesällä lämmitystä ei tarvita sisätiloissa, ei lämpöpattereita saa silti unohtaa koko kesän ajaksi. Helpolla huollolla varmistat, että patterit toimivat taas syksyllä.

Huolla pattereita kesällä näin:

  • Pyörittele pattereiden termostaatteja ääripäästä ääripäähän ainakin kuukauden välein kesän aikana. Näin ne toimivat varmasti lämmityskauden alkaessa.
  • Käynnistä kiertovesipumppu muutaman kerran kesän aikana, jos asut vanhemmassa talossa. Vanhemmissa putkistoissa on sakkaa, joka saattaa laskeutua pumpun pesään ja aiheuttaa lämmitysjärjestelmän jumiutumisen syksyllä, jos vesi seisoo koko kesän.

7. Ilmaa patterit syksyllä

Kun syksyllä lämmityskausi alkaa, on hyvä tarkistaa, täytyykö vesikiertoiset patterit ilmata. Jos pattereista kuuluu suhinaa tai lorinaa, niihin on kertynyt ilmaa, joka estää lämmitystä toimimasta tehokkaasti. Tämä taas kuluttaa turhaan energiaa ja näkyy lämmityskulujen nousuna.

  • Voit pyytää paikalle LVI-ammattilaisen tai ilmata patterit itse.
  • Muista tarkistaa pattereiden paine ennen ilmausta. Alipaineista patteria ei saa ilmata itse.

8. Tilaa nuohooja vuosittain – välty nokipaloilta

Hormien ja tulisijan nuohouksen tilaaminen on kuulunut talonomistajan vastuulle vuodesta 2019 alkaen, kun nuohouspalveluiden tarjonta vapautui. Voit itse valita nuohoojan, jonka palveluita käytät.

Säännöllinen nuohous on tärkeää nokipalojen estämiseksi. Nuohooja myös huomaa mahdolliset tulipalovaaraa aiheuttavat viat ajoissa, ennen kuin pahin tapahtuu.

Muista nuohousta tilatessasi:

  • Hyvä ajankohta nuohoukselle on kevät tai kesä, kun takkaa ei käytetä.
  • Jos käytät takkaa aktiivisesti, tulee nuohous hoitaa vuoden välein.
  • Kolme vuotta käyttämättömänä ollut takka tulee nuohota ennen käyttöä.
  • Varmista, että tikkaat ja kattokulkutiet ovat kunnossa nuohoojaa varten.

9. Pidä huoltokirjaa – se on rahanarvoinen talokaupoilla

Merkkaa huoltokirjaan kaikki kiinteistössä tehdyt remontit ja korjaustyöt. Asuntokaupoilla huoltokirja on rahanarvoinen dokumentti, sillä se kertoo talon kunnosta ja siitä, että kiinteistöstä on pidetty asianmukaisesti huolta. Huoltokirja vaaditaan lain mukaan kiinteistöiltä, jotka on rakennettu vuoden 2000 jälkeen, mutta vanhemmillakin rakennuksilla olisi hyvä olla sellainen.

Huoltokirja paperisena tai mobiiliin

  • Voit hankkia perinteisen kirjamuotoisen huoltokirjan tai ladata kännykkään vastaavan sovelluksen. Pääasia on, että huoltokirja on sinulle mieluisa täyttää.

10. Hyödynnä kotitalousvähennys

Kodin kunnossapito- ja perusparannustöistä, vaikkapa putkitöistä tai huoneiden remontoinnista, voi saada kotitalousvähennystä. Lue lisää kotitalousvähennyksestä Verohallinnon sivuilta.

11. Pihan haravointi ei ole välttämätöntä

Syksyllä puista putoaviin lehtiin suhtautuminen jakaa ihmiset kahtia: toiset kaivavat haravat varastosta ja innostuvat hyötyliikunnasta. Toiset taas eivät voi sietää puuhaa. Hyvä uutinen on, että haravointi ei ole välttämätöntä.

Vinkit oman pihan haravointiin:

  • Kevyt kerros pieniä lehtiä maatuu talven aikana, eikä sitä tarvitse haravoida.
  • Jos pihan peittää paksu kerros suuria, huonosti maatuvia lehtiä, piilee lehdissä sienitautien vaara, ja ne kannattaa haravoida.
  • Jätä istutukset ja pensaiden juuret lehtien peittoon syksyllä: ne suojaavat kasveja kylmältä. Keväällä ne ravitsevat kasveja.

12. Aja nurmikko viikon välein tai kasvata keto

Aja nurmikko viikon välein. Liian pitkä nurmikko jättää seuraavalla ajamiskerralla pihaan leikkauspaakkuja, jotka haittaavat nurmen hapensaantia. Tämä haittaa kasvua ja aiheuttaa laikkuja nurmikkoon.

Jos sinulla on robottiruohonleikkuri, lue käyttöohjeesta, kuinka pitkää nurmikkoa laite voi leikata. Voit ajastaa robottileikkurin vaikka päivittäiseen leikkuuseen.

Jos nautit luonnollisesta pihasta, aja nurmikko vain pari kertaa kesässä. Pihalle kasvaa keto, joka on hyödyksi pölyttäjille.

13. Tulosta omakotitalon vuosikello

Jos tehtävien asioiden lista tuntuu mahdottomalta muistaa ulkoa, tulosta avuksi omakotitalon vuosikello, johon on koottu tärkeimmät omakotitalon huoltotoimet eri vuodenaikoina. Tulosta alla oleva vuosikello tästä!

14. Muista: kaikkia töitä ei saa tehdä itse

Sähkö-, LVI- ja ilmanvaihtoalalla on omat ammattilaisensa syystä. Voit tehdä yksinkertaisia huoltotoimia, kuten vaihtaa palaneen sulakkeen tai ilmanvaihtokoneen suodattimen itse, mutta vaativammat työt vaativat ammattiosaamista.

Esimerkiksi nuohous, ilmanvaihtokanaviston puhdistus, kodin sähkö- ja lämmitysjärjestelmien tarkastus ja huolto sekä putkityöt on syytä jättää ammattilaisen hoidettaviksi.

Lue Sähköturvallisuuden edistämiskeskuksen sivuilta, mitä sähkötöitä saat tehdä kotona itse.

15. Tutustu omaan kotiisi ja opettele perusasiat

Onko kotona koneellinen vai paineellinen ilmanvaihto? Siivotaanko keskuspölynimurilla? Kokataanko induktioliedellä vai kaasuhellalla? Lämpiääkö koti kaukolämmöllä vai sähkölämmityksen ja lämpöpumppujen yhdistelmällä? Onko sulakekaapissa putkisulakkeet vai kytkinsulakkeet?

On tärkeä tutustua oman kodin laitteiden toimintaan ja käyttöön. Mahdolliset käyttöohjeet kannattaa tallettaa yhteen paikkaan, josta ne on helppoa tarpeen tullen kaivaa esille.

Ota selvää, mistä löytyy

  • sähkökaappi
  • vesisulku
  • lämmityslaitteisto.

Omakotitaloasujan perustaitoja ovat

  • sulakkeen vaihtaminen ja pääkatkaisijan säätö off-asentoon
  • energiankulutuksen seuraaminen esimerkiksi Vaasan Sähkön mobiilisovelluksesta
  • vedenkulutuksen seuraaminen ja veden katkaisu
  • lämmityslaitteiston säätäminen
  • kodin ilmanvaihdon kesä- ja talvisäätöjen tekeminen.

Juttuun tietoa antoi Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uski. Muut lähteet: Omakotiliitto, Hengitysliitto, Sisäministeriö, Suomen lämpöpumppuyhdistys, Kotiliesi, Martat, vero.fi

Markkinakatsaus

Sähkömarkkinakatsaus: talvi 2024–2025

Lue lisää
Energianeuvonta

Tunnelmaa iltojen pimeyteen: Tiedä tämä kausivaloista!

Lue lisää
Ilmiöt

Käytettyä luksusta: ”Halusimme myydä maailman kalleimpia vaatteita käytettyinä”

Lue lisää
Energianeuvonta

Kaukolämpölaitteiston kunto kannattaa selvittää

Lue lisää
Ruoka & reseptit

Syksy lasissa

Lue lisää
Ajankohtaista

Pahat levät hyvään käyttöön

Lue lisää
Vapaalla

Ystävyys huipentuu sienihulluuteen

Lue lisää
Ajankohtaista

Sopivan haastavassa pestissä

Lue lisää
Kotona

Kirppisten uusi aika

Lue lisää
Havaintoja

Riittääkö se – ei riitä!

Lue lisää
Energianeuvonta

Pientuotannon optimointi sähköpörssin miinustunteina – kannattavaa vai ei?

Lue lisää
Markkinakatsaus

Sähkömarkkinakatsaus: syksy 2024

Lue lisää