Määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus? Asiantuntija neuvoo

Määräaikainen ja toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus – kuinka valita näiden kahden väliltä? Energiaviraston analyytikko Markus Nora vastaa yleisiin kysymyksiin sopimustyypeistä ja antaa vinkit sähkösopimuksen valintaan.

Määräaikainen ja toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus – kumpi on suositumpi?

Määräaikaisen ja toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen suosio Suomessa on hyvin tasaista.

”Parin vuoden takaisen tilaston mukaan 45 prosentilla ihmisistä oli määräaikainen ja 55 prosentilla toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus”, kertoo Energiaviraston analyytikko Markus Nora.

Kuinka kauan sähkösopimus sitoo asiakasta?

Määräaikainen sähkösopimus:

Nimikin sen kertoo: määräaikainen sähkösopimus sitoo asiakasta määräajan. Sopimusten kestot vaihtelevat puolesta vuodesta kolmeen vuoteen. Vuoden määräaikainen sopimus sitoo asiakasta vuoden ja kahden vuoden kaksi vuotta.

Kolmen vuoden määräaikainen sopimus on poikkeus sääntöön. Se sitoo sähkönmyyjää kolme vuotta mutta asiakasta vain kaksi vuotta, jonka jälkeen voit irtisanoa sähkösopimuksen 14 vuorokauden irtisanomisajalla.

Muuttotilanteessa määräaikainen sähkösopimus voidaan yleensä päättää ennen sopimuskauden loppua.

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus:

Voit irtisanoa toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen milloin tahansa. Irtisanomisaika on 14 vuorokautta.

Jos siis tahdot vapauden muuttaa mieltäsi nopealla varoitusajalla, toistaiseksi voimassa oleva sopimus on sinulle passeli sopimustyyppi.

Miten sähkön hinta eroaa sopimustyypeittäin?

Määräaikainen sähkösopimus:

Määräaikaisessa sopimuksessa sähkön hinta pysyy koko sopimuskauden samana. Sähkölaskun suuruus vaihtelee vain sen mukaan, paljonko sähköä käytetään.

”Jos tahtoo tasaisemman sähkölaskun, määräaikainen sähkösopimus voi olla toistaiseksi voimassa olevaa sopimusta parempi vaihtoehto”, Nora sanoo.

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus:

Toistaiseksi voimassa olevassa sopimuksessa sähkön hintaa ei lyödä lukkoon, joten hinta voi nousta tai laskea sopimuskauden aikana. Tietysti myös sähkön toteutunut kulutus vaikuttaa sähkölaskun suuruuteen.

Tilaa sähköt tästä.

Kumpi sopimustyyppi on edullisempi?

Määräaikainen sähkösopimus:

Jos määräaikaisen sopimuksen sattuu tekemään sähkön markkinahinnan ollessa matalalla ja sähkönmyyjän tarjotessa sähköt edullisesti, on onnekas: kun markkinahinta lähtee nousuun, mitä todennäköisimmin myös sähkönmyyjät nostavat hintojaan. Oma, lukkoon lyöty sähkönhinta kuitenkin pitää. Näin voit nauttia edullisesta sähköstä sopimuskauden loppuun.

Mutta mistä tietää, milloin sähkön hinta on pohjalla ja aika on otollinen määräaikaisen sopimuksen tekemiseen?

Nora selittää, ettei tätä voikaan tietää varmasti. Mukana täytyy olla hitunen hyvää onnea.

”On vaikea ennakoida, milloin sähkön hinta taittuu, koska siihen vaikuttavat monet asiat kuten sadetilanne, taloudellinen kehitys, kuinka teollisuus kuluttaa sähköä ja mitä voimalaitoksia käynnistetään ja suljetaan.”

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus:

Jos tilanne taas on päinvastainen – määräaikaisen sähkösopimuksen sattuu tekemään sähkön markkinahinnan ollessa huipussaan – asia voi harmittaa. Kun sähkön markkinahinta lähtee laskuun ja oma sähkönmyyjä mahdollisesti alentaa hintojaan markkinahintaa seuraillen, onkin itse sidottu maksamaan korkeampaa hintaa sähköstä sopimuskauden loppuun.

”Tässä tilanteessa toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus voisi olla edullisempi.”

Pitkässä juoksussa määräaikainen ja toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus tulevat kuitenkin suunnilleen saman hintaisiksi.

”Jos koko elämänsä ajan tekisi kahden vuoden määräaikaisia sopimuksia, maksaisi aika lailla samaa hintaa kuin halvimmista toistaiseksi voimasta olevista sähkösopimuksista.”

Milloin sähkösopimukset kannattaa kilpailuttaa?

Määräaikainen sähkösopimus:

Sähköt on fiksua kilpailuttaa aina, kun vanha määräaikainen sähkösopimus päättyy, mutta vähintään kahden vuoden välein. Näin varmistat, että saat sähköt kotiin sähköt varmasti hyvään hintaan.

”Sopimustyypin sisällä hinnoissa voi olla isoja heittoja, jopa monia kymmeniä prosentteja riippuen siitä, minkä sähkösopimuksen valitsee”, Nora kertoo.

Voit vertailla sähkösopimuksia suoraan sähkönmyyjien nettisivuilla tai käyttää Energiaviraston luotettavaa kilpailutussivustoa.

Huomaathan, että jos et tee kotiin uutta sähkösopimusta ennen vanhan määräaikaisen sopimuksen päättymistä, sähköt eivät katkea, vaan sähkösopimuksesi jatkuu toistaiseksi voimassa olevana ja uusin hinnoin. Voit irtisanoa jatkosopimuksen 14 päivän irtisanomisajalla.

Lue vinkit, joiden avulla saat sähkön kilpailutuksesta eniten irti.

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus:

Toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen voi kilpailuttaa niin usein tahtoo. Nyrkkisääntö on, että sähkön hintoja kannattaa vertailla ainakin kahden vuoden välein. Jos huomaat, että maksat sähköstä turhan kovaa hinta, kannattaa sähkösopimus vaihtaa edullisempaan.

Myymme sähköä kaikkialle Suomeen kilpailukykyiseen hintaan

Jos haluat tosissasi säästää sähkölaskussa, sähköt on suositeltavaa kilpailuttaa useamminkin.

”Voi vaikka kolmen tai kuuden kuukauden välein katsoa, vieläkö oma sähkön hinta on halvin, tai vaihtaa sähkösopimusta heti, kun sähkönmyyjä ilmoittaa nostavansa hintoja.”

Nora muistuttaa olemaan tarkkana kaikista halvimpien toistaiseksi voimassa olevien sähkösopimusten kanssa.

”Sellaisiakin tapauksia on, että alhainen hinta on vain kalasteluhinta, joka nousee pikkuhiljaa, eikä hinnan nousu perustu sähkön tukkumarkkinahintaan. Sopimusehdot kannattaa siis aina lukea tarkkaan.”

Sähkösopimus heti voimaan – lue lisää täältä!

Vapaalla

Hiljaisuus tekee hyvää

Lue lisää
Ajankohtaista

Purjehduksen konkarit

Lue lisää
Ajankohtaista

Merenkulun päästöt kuriin tekoälyn avulla

Lue lisää
Ajankohtaista

Kahvipöydässä oppii energia-alasta

Lue lisää
Ruoka & reseptit

Kesän raikkain drinkki

Lue lisää
Havaintoja

Isoja kysymyksiä – pieniä tekoja

Lue lisää
Kotona

Helpot vinkit auton kesäsiivoukseen

Lue lisää
Kotona

Kyläily on nykyään rentoa, mutta ei spontaania

Lue lisää
Ajankohtaista

Seurataanko pörssisähköä kohta tunnin sijaan varttimuodossa?

Lue lisää
Markkinakatsaus

Sähkömarkkinakatsaus: kesä 2024

Lue lisää
Ajankohtaista

Laki velvoittaa yrityksiä asentamaan sähköauton latauspisteitä

Lue lisää
Ilmiöt

Monen sukupolven koti

Lue lisää