Kesämökin sähkönkulutukseen vaikuttavat muun muassa:
- lämmitystapa
- varustelutaso
- sähkösauna
Kesämökin sähkönkulutus voi vastata yksiötä tai omakotitaloa
Eri kesämökkien sähkönkulutus vaihtelee suuresti riippuen mökin varustelutasosta, mökkikauden pituudesta sekä mahdollisesta ylläpitolämmityksestä talvella. Pienen kesämökin sähkönkulutus voi olla kerrostaloyksiön kulutuksen luokkaa. Suuremman ja hyvin varustellun kesämökin sähkönkulutus voi vastasta omakotitalon kulutusta.
Kesämökin keskimääräinen sähkönkulutus voi siis olla 2 000–15 000 kilowattituntia vuodessa.
Tilaa keskimääräistä edullisempaa sähköä minnepäin Suomea tahansa.
Peruslämpö talvella suojaa mökkiä ja syö sähköä
Useimmiten lämmitys haukkaa isoimman osan mökin sähkönkulutuksesta. Jos mökillä on lämminvesivaraaja, kuluu sähköä myös veden lämmittämiseen.
Takkatulen lisäksi mökkejä lämmitetään tavallisesti sähköpattereilla. Viileinä kesäiltoina tulisija riittää usein lämmittämään tuvan, ja sähköpatterit kaivetaankin komerosta vasta, kun mökki laitetaan talviteloille.
Tätä kutsutaan kesämökin ylläpitolämmitykseksi tai peruslämmöksi. Kun sähköpatterit pitävät mökin noin 10 astetta plussalla, eli sisällä on lämpimämpää kuin ulkona koko talven, pysyy rakennus kuivana, eikä kosteus pääse vaurioittamaan rakenteita tai sähkölaitteita.
Jos mökillä on juokseva vesi, ylläpitolämmitys estää myös putkia jäätymästä.
Peruslämmöstä on siis suurta hyötyä, ja siksi yhä useampi pitää mökin lämpimänä talven yli. Vaikka talvilämpö haukkaa suurimman osan kesämökin vuosittaisesta sähkönkulutuksesta, voi se tulla pitkässä juoksussa edullisemmaksi kuin mahdollisten kosteusvaurioiden korjaaminen.
Sähköpatterit ovat yleisin tapa hoitaa mökin ylläpitolämmitys. Esimerkiksi ilmalämpöpumppua ei voi jättää koko talveksi päälle ilman huoltoa, ja pakkasella pumpun hyötysuhde pienenee ja laitekohtaiset pakkasrajat voivat talven aikana alittua.
Lue myös: Aurinkopaneelit mökille
Vinkit sähkönsäästöön mökin ja käyttöveden lämmityksessä:
- Hyödynnä ylläpitolämmityksessä termostaattia, jos sähköpatterissa on sellainen, tai hanki erillinen pistorasiaan kytkettävä termostaatti, joka ohjaa kaikkia mökin sähköpattereita. Termostaatti seuraa lämpötiloja ja säätää lämmitystehoa tarpeen mukaan. Näin lämmitystarpeen vähentyessä myös patterin sähkönkulutus pienenee.
- Harkitse etäohjattavaa lämmitysjärjestelmää mökille. Näin voit säätää mökin lämpötilaa sopivaksi puhelimestasi vuoden ympäri.
- Hanki mökille ilmalämpöpumppu, jos vietät mökillä aikaa aikaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn. Pumpun paras hyötysuhde saadaan, kun ulkolämpötila on miinus ja plus viiden asteen välillä.
- Älä lämmitä käyttövettä turhan kuumaksi. Lämminvesivaraajan pudottaminen 80 asteesta 55 asteeseen vähentää energiankulutusta noin 30 prosenttia.
Minimoi sähkölaitteiden kulutus myös mökillä
Yksi tarvitsee mökillä sähköä lähinnä kahvin keittämiseen, television katseluun, kännykän lataamiseen ja ruokien viilentämiseen jääkaapissa. Jos vielä ruoka valmistuu hiiligrillissä ja sauna lämpiää puulla, on mökin sähkönkulutus maltillista.
Toisen kesämökki voi taas lähennellä mukavuustasoltaan tavanomaista kotia, jossa sähköä syövät muun muassa netti, tietokone, useampi televisio, pesukoneet ja liesi. Tällöin kodinkoneiden ja viihde-elektroniikan kulutus voi olla yhtä suurta kuin kotonakin.
Käytitpä sähkölaitteita mökillä minkä verran tahansa, kannattaa turhaa sähkönkultusta välttää – näin säästät kukkaroa ja luontoa.
Vinkit sähkölaitteiden energiatehokkaaseen käyttöön mökille:
- Sijoita jääkaappi viileään paikkaan, ei esimerkiksi suoraan auringonpaisteeseen, niin se käyttää jäähdyttämiseen mahdollisimman vähän sähköä. Älä pidä jääkaappia liian kylmällä, sopiva lämpötila on 5 astetta. Uusi oven tiivisteet tarvittaessa.
- Päivitä sähkölaitteet, kuten televisio ja jääkaappi, energiatehokkaisiin vaihtoehtoihin, kun vanhat laitteet tulevat tiensä päähän. Energiatehokkuusmerkki auttaa valitsemaan ekologisen laitteen.
- Sammuta viihde-elektroniikkalaitteet kokonaan käytön jälkeen – älä jätä niitä valmiustilaan, jossa ne voivat kuluttaa sähköä.
- Irrota kännykän ja tietokoneen laturi seinästä laitteet ladattuasi, niin varmistat, etteivät ne kuluta sähköä turhaan.
- Pese täysiä koneellisia tiskiä ja pyykkiä ja hyödynnä ekopesuohjelmia.
- Tee uunissa enemmän ruokaa kerralla ja hyödynnä jälkilämpö. Mikro ja liesi kuluttavat uunia vähemmän sähköä, joten suosi niitä, kun mahdollista.
Sähkösauna voi tuoda mökin sähkölaskuun kymppejä
Onko kesäpaikassasi sähkösauna? Se lisää mökin sähkönkulutusta jonkin verran.
Yksi tunnin saunomiskerta esilämmityksineen maksaa noin 1–2 euroa kiukaan tehosta riippuen. Jos siis sauna lämmitetään joka päivä kuukauden mittaisella kesälomalla, tulee hinnaksi 30–60 euroa kuussa.
Saunan sähkönkulutusta voi pienentää saunomisen nautinnosta tinkimättä.
Vinkit sähkönsäästöön sähkösaunassa:
- Lämmitä sauna 70–80 asteiseksi. Saunan lämmittäminen 100 asteeseen nostaa sähkönkulutusta 20–30 prosenttia.
- Mene saunaan heti, kun se on valmis, ja napsauta kiuas pois päältä heti saunottuasi. Jälkilämpö riittää kuivattamaan saunan.
- Vähennä saunan ilmanvaihtoa, kun laitat saunan päälle. Älä avaa ilmanvaihtoluukkua saunomisen aikana vaan vasta saunottuasi.
- Sauno huoletta pitkään, mutta lämmitä sauna harvemmin. Yli puolet energiasta kuluu saunan esilämmitykseen ja loput saunan pitämiseen kuumana.