”Me insinöörit rakastamme ratkaista ongelmia. Se antaa meille energiaa”, sanoo Kristian Heimonen, vaasalaisen Comsel Systemin toimitusjohtaja.
Hän ryhtyi yrittäjäksi 34 vuotta sitten ja etsii edelleen nälkäisenä ratkaisuja erilaisiin energia-alan ongelmiin.
Nyt polttavia kysymyksiä ovat, kuinka energiantuotannon päästöt saadaan alas ja sähkön kysyntä ja tarjonta saadaan kohtaamaan, kun epätasaisesti sähköä tuottavat uusiutuvat energialähteet, aurinko- ja tuulivoima, syrjäyttävät fossiiliset energiamuodot.
Sähkön tarve kotitalouksissa kun ei aina mukaile säätä. Energiakriisin ja kohonneiden energiahintojen myötä kuluttajat janoavat keinoja pienentää sähkölaskujaan.
Comsel Systemillä on tähän ratkaisu: kiinteistön sähkömittariin yhdistettävä pieni laite, jonka kautta omaa sähkönkulutusta voi seurata ja optimoida automaattisesti niille ajoille, kun sähkön pörssihinta on matalalla. Tällöin sähkö on myös tavallisesti tuotettu vihreästi.
”Järjestelmään voidaan yhdistää myös esimerkiksi aurinkopaneelit ja sähköauton latauslaite. Kun menen kesällä viikonlopuksi mökille, käsken älyjärjestelmää lataamaan auton aurinkopaneelien tuotannolla viikonlopun aikana.”
Merkityksellistä työtä
Heimosen mielestä smart living, eli fiksumpi resurssien käyttö, on kaikkien vastuulla. Hän yrittää elää kuten opettaa. Perheessä ajetaan sähköautoa, ja älyjärjestelmä ohjaa paitsi kesämökin myös kodin sähkönkulutusta. Älyjärjestelmän saa sähkökaappiin noin satasella.
Se kommunikoi puhelinsovelluksen kanssa ja kertoo reaaliajassa, mihin kotona kuluu sähköä. Jo pelkkä tietoisuus siitä saa ihmiset usein vähentämään energiankäyttöään noin 20 prosenttia, Heimonen kertoo.
Hän iloitsee, että voi yrityksensä kautta yrittää tehdä maailmasta paremman paikan.
”Otan tämän aika henkilökohtaisesti. En vain käy töissä, vaan työni on jotain, mihin todella uskon.”
Tavalliseksi työssäkävijäksi miehestä ei olisi koskaan ollut. Poikkeavien ratkaisujen etsiminen on aina kiehtonut liikaa ja tasainen elämä tuntunut uhkakuvalta.
Heimonen perusti Comsel Systemin sähköinsinööri-isänsä kanssa opiskeluaikanaan Vaasassa. Hän valmistui automaatiotekniikan insinööriksi vuonna 1991 ja muutti armeijan jälkeen töihin Tukholmaan.
Yritys Suomessa hoitui etänä. Vuonna 1996 Heimonen perusti tietoliikenteeseen erikoistuneen konsulttiyrityksen, Comsel System Swedenin, jolla oli asiakkainaan muun muassa Ericsson ja Telia.
Muutaman vuoden jälkeen Ruotsin yritys myytiin, ja Heimonen muutti takaisin Suomeen. 2000-luvun alussa Comsel System ryhtyi valmistamaan tietoliikennemoduuleita muun muassa sähkömittareihin Pohjoismaissa.
Näin sähköyhtiöt saivat tuntidataa asiakkaan sähkönkulutuksesta. Tätä ennen sähkömittari käytiin lukemassa kerran vuodessa manuaalisesti.
”Vuonna 2009 liikevaihtomme oli 52 miljoonaa, mikä oli aika iso liikevaihto 23 hengen yritykselle.”
Tekoälyn mahdollisuudet
Nyt Comsel Systemillä on Suomessa kymmenen työntekijää ja tytäryhtiö Ruotsissa. Älykotijärjestelmien lisäksi se tarjoaa älykkäitä ratkaisuja energiayhtiöille. Asiakkaana on myös vesilaitos.
Vaikka yrityksellä on takana monivaiheinen tarina – Heimonen on muun muassa myynyt ja ostanut firman takaisin – toimitusjohtaja kokee, että yritys on nykyisellään vasta alkutaipaleella.
”Tarpeet energian käytön optimointiin ja sen kautta päästöjen pienentämiseen kasvavat koko ajan.”
Comsel Systemin tavoite on valmistaa tähän tarpeeseen älykkäitä laitteita, jotka oppivat jatkuvasti fiksummiksi ja tarjoavat energiankäyttäjille keinon säästää energiaa ja elää ympäristöystävällisemmin.
Markkinat ovat tällä hetkellä Pohjoismaissa, mutta Heimonen näkee kasvupotentiaalia muuallakin.
”Jos bisnesmallit toimivat Suomessa, ne toimivat muissakin maissa.”
Teksti: Elina Vironen
Kuvat: Linus Lindholm