Aurinkopaneelit omakotitaloon – usein kysytyt kysymykset ja asiantuntijan vinkit

Aurinkosähkön suosio kasvaa vauhdilla, ja moni miettiikin aurinkopaneelien hankkimista omakotitaloon. Mutta mikä on aurinkopaneelien hinta, onnistuuko asennus mille tahansa katolle ja rikastuuko ylijäämäsähköä myymällä? Motivan asiantuntija Teemu Kettunen vastaa yleisimpiin kysymyksiin ja neuvoo kotiin sopivan aurinkosähköjärjestelmän valinnassa.

Aurinkopaneelien sähköntuotto omakotitalossa – Kannattaako aurinkopaneelit hankkia omakotitaloon Suomessa?

Aurinkopaneeleita näkyy Suomessa jo tuhansien talojen katoilla. Niiden suosio ei ole ihme, voivathan aurinkopaneelit tuottaa osan kodin sähköstä ilmaiseksi.

Motivan asiantuntija Teemu Kettunen kertoo, että aurinkopaneelit tuottavat sähköä Suomessa helmikuusta lokakuulle. Etelä-Suomessa aurinkopaneelien tuotto onkin vuositasolla yhtä suurta kuin Pohjois-Saksassa.

”Ja kyllä aurinkopaneelit voivat olla kannattava hankinta Sodankylässäkin”, Kettunen muistuttaa.

Hän laskee, että omakotitalon tyypillisen kokoinen, nimellisteholtaan 3,3 kilowatin (kWp) aurinkovoimala voisi Etelä-Suomessa tuottaa vuodessa 2 800 kilowattituntia sähköä, mikä tarkoittaisi arviolta 300-350 euron säästöä sähkölaskuun vuositasolla.

”Jos aurinkovoimala maksaisi 5 500 euroa ja sähkön hinta nousisi joka vuosi kaksi prosenttia, aurinkopaneelit maksaisivat itsensä takaisin noin 14 vuodessa. Ja käyttöikää riittäisi vielä yli kymmenen vuotta. Aurinkopaneelien tyypillisen tehontuottotakuun mukaan ne tuottavat sähköä vähintään 80-prosenttisella teholla vielä 25 vuoden päästä.”

 

Aurinkopaneelit omakotitaloon hinta – Kannattaako aurinkosähköjärjestelmien halpenemista odottaa?

Aurinkopaneelit ovat viime vuosina kehittyneet kovaa vauhtia, ja samalla niiden hinnat ovat tulleet alas ryminällä. Moni miettiikin nyt, kannattaako aurinkovoimalan hankintaa lykätä, jos hinnat halpenevat entisestään.

Motivan Teemu Kettunen kertoo, että aurinkopaneelien hinnanpudotus on hidastunut. Lisäksi hän muistuttaa, että aurinkopaneelien hinta on vain yksi osa aurinkosähköjärjestelmän hinnasta.

Aurinkovoimalaan kuuluvat myös invertteri, joka muuntaa aurinkosähkön kodin sähkölaitteille sopivaan muotoon, paneelien asennustelineet, turvakytkin ja johdotukset. Esimerkiksi invertterin hinta on noin 1 500 euron luokkaa. Myös asennuksesta aiheutuu merkittäviä kustannuksia.

Odottelun sijaan voi siis olla fiksumpaa hankkia aurinkovoimala mahdollisimman pian tuottamaan kotiin ilmaista sähköä.

Lue myös: aurinkopaneelit yritykselle

Aurinkosähköjärjestelmän valinta omakotitaloon – Mistä aurinkopaneelijärjestelmä kannattaa ostaa?

Aurinkopaneeleita myyvät esimerkiksi sähköyhtiöt, aurinkosähköjärjestelmiin erikoistuneet yritykset ja jopa tavalliset kaupat. Mistä ne kannattaa hankkia?

Kettusen mukaan useimmille sopiva tapa hankkia aurinkovoimala on avaimet käteen -tyylillä. Näin saat apua aurinkopaneelien mitoitukseen ja sijoittamiseen sekä niiden asennuksen samassa paketissa.

”Sähköverkkoon kytkettävää aurinkovoimalaa ei voi asentaa itse, sillä aurinkopaneelien liittämisen kodin sähköverkkoon saa tehdä vain sähköalan ammattilainen”, hän muistuttaa.

Aurinkovoimalaa ja toimittajaa valitessa voi vertailla aurinkopaneelien, invertterin, asennustelineiden sekä asennuksien takuuaikoja. Myös muiden asiakkaiden antama palaute kertoo varmasti jotain palvelun laadusta, Kettunen pohtii.

Aurinkosähköjärjestelmän mitoitus omakotitaloon – Kuinka monta aurinkopaneelia tarvitsen?

Aurinkosähköjärjestelmä kannattaa Kettusen mukaan mitoittaa niin, että aurinkovoimalan tuottaman sähkön saisi pääosin käytettyä itse.

”Ihanteellista olisi, että vuositasolla suunnilleen 80 prosenttia voimalassa tuotettavasta sähköstä menisi kodin sähkönkulutukseen”, hän kertoo.

Aurinkosähköjärjestelmän mitoitukseen kannattaa pyytää apua aurinkopaneelien toimittajalta, joka tarvitsee mitoitusta varten tiedot kotisi sähkönkulutuksesta. Vaasan Sähkön asiakkaana tiedot saa kätevästi esimerkiksi Online-palvelusta.

Kodinkoneiden sähkönkulutus

Sähkösopimus omakotitaloon

Tilaa sähkösopimus omakotitaloon muutamassa minuutissa kaikkialle Manner-Suomeen!

Aurinkopaneelien asennus ja suuntaus omakotitalossa – Sopivatko aurinkopaneelit kattotyypilleni?

Aurinkopaneelit on mahdollista asentaa kaikille katoille kattotyypistä ja -materiaalista riippumatta, sillä jokaiselle katolle on olemassa sopivat asennustelineet.

Helpointa aurinkopaneelit on asentaa katon lappeen suuntaisesti – näin et yleensä tarvitse toimenpidelupaa. Asia kannattaa kuitenkin aina tarkistaa kunnan rakennusvalvojalta.

”Katon suunta ei useimmiten ole este aurinkopaneelien hankinnalle. Vuositasolla eniten sähköä saadaan kuitenkin eteläsuuntauksella. Itä-länsisuunnassa tuotto on noin 25 prosenttia vähemmän. Kovin paljoa tästä pohjoisempaan aurinkopaneeleita ei kannata asentaa”, Kettunen kertoo.

Yleensä eteläsuunta on fiksuin, koska se tuottaa vuositasolla eniten sähköä, mutta toisaalta itä-länsisuunnassa aurinkopaneelien tuotto taas on tasaisempaa aamusta iltaan.

 

Aurinkosähkön myynti sähköyhtiölle – Voiko ylijäämääsähköllä tienata?

Jos aurinkopaneelit tuottavat sähköä yli kodin kulutuksen, ylijäämäsähkö myydään automaattisesti omalle sähköyhtiölle. Ylijäämäsähkön myynnistä sovitaan sähköyhtiön kanssa ennen aurinkopaneelien käyttöönottoa.

Sähköyhtiö hyvittää asiakkaan myymästä sähköstä tyypillisesti niin sanotun sähkön spot-hinnan, joka muodostuu pohjoismaisessa Nord Pool -sähköpörssissä vuorokauden jokaiselle tunnille.

Kettusen mukaan aurinkovoimalaa ei kuitenkaan kannata ylimitoittaa siinä toivossa, että ylijäämäsähkön myynnillä voisi lyödä rahoiksi. Aurinkosähköstään saa täyden taloudellisen hyödyn vain käyttämällä sen itse. Myöskään sähkön varastointi kotona ei ole vielä kannattavaa akkujen korkeiden hintojen vuoksi.

Kun ostat sähköä sähköyhtiöstä, sähkön energiahinta, verot ja siirto voivat olla yhteensä vaikkapa 13 senttiä kilowattitunnilta – eli jokainen kilowattitunti tuottamaasi sähköä pienentää sähkölaskuasi 13 senttiä.

”Ylijäämäsähkön myynnin taloudellinen hyöty voi olla luokkaa kolme senttiä kilowattitunnilta” Kettunen vertaa.

Aurinkopaneelit omakotitaloon – aurinkosähköjärjestelmän ostajan muistilista

  • Aurinkopaneeleita myyvät esimerkiksi sähköyhtiöt ja aurinkosähköjärjestelmiin erikoistuneet yritykset. Vertaile aurinkovoimaloiden toimittajien hintoja, arvosteluita ja takuita. Vaasan Sähkö toimittaa aurinkopaneeleja yrityksiin, maatiloihin ja taloyhtiöihin.
  • Helpoin tapa hankkia aurinkosähköjärjestelmä on avaimet käteen -toimitus. Asennuksen saa tehdä vain sähköalan ammattilainen. 
  • Varmista, että paneeleissa on sekä tuotto- että tuotetakuu ja että ne täyttävät vaaditut IEC-standardit.
  • Tarkista katon kunto. Hoida mahdollinen kattoremontti ennen aurinkopaneelien hankintaa.
  • Selvitä kunnan rakennusvalvonnasta, tarvitsetko asennusta varten toimenpideluvan.
  • Ole yhteydessä sähköverkkoyhtiöön liittämislupaa varten.
  • Anna ammattilaisten hoitaa asennus.
  • Pidä huoli, että saat käyttöönottopöytäkirjan, mittauspöytäkirjan ja käytön opastuksen.
Energianeuvonta

Kaukolämpölaitteiston kunto kannattaa selvittää

Lue lisää
Ruoka & reseptit

Syksy lasissa

Lue lisää
Ajankohtaista

Pahat levät hyvään käyttöön

Lue lisää
Vapaalla

Ystävyys huipentuu sienihulluuteen

Lue lisää
Ajankohtaista

Sopivan haastavassa pestissä

Lue lisää
Kotona

Kirppisten uusi aika

Lue lisää
Havaintoja

Riittääkö se – ei riitä!

Lue lisää
Energianeuvonta

Pientuotannon optimointi sähköpörssin miinustunteina – kannattavaa vai ei?

Lue lisää
Markkinakatsaus

Sähkömarkkinakatsaus: syksy 2024

Lue lisää
Vapaalla

Hiljaisuus tekee hyvää

Lue lisää
Ajankohtaista

Purjehduksen konkarit

Lue lisää
Ajankohtaista

Merenkulun päästöt kuriin tekoälyn avulla

Lue lisää