
Vaasaan suuri maanalainen energiavarasto
Vaskiluodon alla olevat luolat valjastetaan lämpöenergiavarastoksi, joka on valmistuessaan Suomen suurin. Investoinnilla päästään kestävämpiin ratkaisuihin kaukolämmön tuotannossa.
Mistä on kyse?
Vaasan Sähkö ja EPV Energia ottavat Vaasan Vaskiluodon voimalaitoksen alla olevat luolastot hyötykäyttöön lämpöenergian varastointiin.
”Tavoitteena on, että pystymme hyödyntämään luolia ensi kesänä”, Vaasan Sähkön toimitusjohtaja Stefan Damlin kertoo.
Kolmenkymmenen metrin syvyydessä sijaitseva, kahdesta luolasta muodostuva varasto on yhteistilavuudeltaan 210 000 m3 ja valmistuessaan Suomen suurin.
Luolia on käytetty aiemmin öljyvarastoina.
Projektin kokonaiskustannusarvio on noin viisi miljoonaa euroa, ja se on saanut työ- ja elinkeinoministeriön tukea.
Mitä varastointi käytännössä on?
Suurempaan luolaan varastoidaan lämmitettyä vettä, ja tarpeen mukaan siirretään lämpöenergiaa kaukolämpöverkkoon. Pienempi luola toimii lämpövaraston veden paisuntasäiliönä.
Varastoitava energiamäärä on 7 000–9 000 megawattituntia. Tämä on tuhat kertaa suurempi kuin Pohjoismaiden suurimman rakenteilla olevan sähköakun varastointikapasiteetti.
Mihin lämpövarastolla tähdätään?
”Varastot tuovat meille tehokkaan ratkaisun pyrkiessämme kokonaan eroon kivihiilestä. Ne tasaavat kaukolämmön tuotantohuippuja ja mahdollistavat pidemmällä tähtäimellä myös tuuli- ja aurinkoenergian käytön nykyistä joustavammin ja laajemmin sekä Vaasan alueella syntyvän hukkalämmön hyödyntämisen”, Damlin sanoo.
Varastot mahdollistavat yli 30 prosentin laskun kivihiilen käytössä sekä siirtymisen uusiutuvien ja hiilineutraalien energialähteiden käyttöön kaukolämmön tuotannossa.
Energian varastointi luoliin on tuotantoteknologia- ja polttoaineriippumaton ratkaisu.
Sinua saattaisi myös kiinnostaa
- Ruoka & reseptit
Uunifetapata lämmittää
Talvella kotimaiset juurekset pelastavat kasviskokkaajan. Mehevän padan jujuja ovat mausteisuus ja uuniruoissa trendiksi noussut feta.
- Energianeuvonta
Kannattaako pörssisähkö 2025? Lue asiantuntijan 5 neuvoa.
Pörssisähkösopimus on pitkän päälle edullisin tapa hankkia sähköä. Kannattaako pörssisähkö valita ja kenelle se sopii? Vaasan Sähkön energiapäällikkö Henri Torsti…
- Energianeuvonta
Pientuotannon optimointi sähköpörssin miinustunteina – kannattavaa vai ei?
Viimeisen neljän vuoden aikana negatiivisten tuntihintojen määrä sähköpörssissä on moninkertaistunut. Kun vuonna 2020 miinustuntien määrä oli yhteensä 9, oli niitä…