
Turvallisesti verkossa
ICT-päällikkö Hanne Kivimäki pohtii tietoturva-asioita töissä ja kotona. Lue, mitä vinkkejä hän antaa tavalliselle bittitallaajalle.
Olemme yhteiskunnassa yhä enemmän riippuvaisia paitsi sähköstä, myös eri järjestelmien ja internetin toimivuudesta. Ilman sähköä ei kuitenkaan kulje yksikään puhelu eikä bitti. Siksi meillä energiayhtiönä on tärkeä rooli pitää yhä digitalisoituvampi yhteiskuntamme toimintakykyisenä.
Jo nyt erilaiset kodinkoneet voivat muodostaa ympärillemme verkkoja. Yhä tavallisempaa on liittää laitteita internetiin ja ohjata niitä myös etänä.
Herää väistämättä ajatus ”jos minä voin hallita laitteitani muualta, voiko sen tehdä joku muukin?”.
Tässä astuu kuvaan kyberturvallisuus ja kuinka voimme torjua ulkoisia uhkia ja haittaohjelmia.
Työpaikalla tehtäväni on turvata järjestelmät, joita tarvitsemme palveluidemme ylläpitämiseen sekä varmistaa, että kaikki tietomme ovat turvassa ja hakkereiden ulottumattomissa. Kotona tehtäväni taas on opastaa lapsia turvalliseen internetin käyttöön ja suojella omalla toiminnalla perheen henkilötietoja.
Kyberuhat voivat tuntua pelottavilta ja suojautuminen vaikealta. Jokainen voi kuitenkin pienillä teoilla parantaa omaa kyberturvaansa. Itse kannatan harkintaa ja jopa lievää epäilyä, jos sähköposti tai tekstiviesti tuntuu epämääräiseltä tai liian hyvältä ollakseen totta. Jos tuollainen isotädin serkku miljoonineen olisi totta, olisin varmasti kuullut asiasta edes kerran jossain sukujuhlassa.
Mieti siis aina ennen kuin klikkaat!
Meistä kaikista on tietoa monissa eri järjestelmissä ja rekistereissä. Suurimpaan osaan annamme itse nuo tiedot ja luvan kerätä lisää tietoa, joko asian tiedostaen tai lähes huomaamattamme. Huolehdithan siis siitä, että käytät kaikissa palveluissa tarpeeksi vahvoja salasanoja.
Salasanojen hallintaan löytyy myös erilaisia sovelluksia, jolloin kaikkia ei tarvitse erikseen muistaa.
Turvallista surffailua toivottaen,
Hanne Kivimäki
ICT-päällikkö, Vaasan Sähkö
Sinua saattaisi myös kiinnostaa
- Energianeuvonta
Pientuotannon optimointi sähköpörssin miinustunteina – kannattavaa vai ei?
Viimeisen neljän vuoden aikana negatiivisten tuntihintojen määrä sähköpörssissä on moninkertaistunut. Kun vuonna 2020 miinustuntien määrä oli yhteensä 9, oli niitä…
- Ajankohtaista
Kaukolämpövarasto palvelemaan vuoden ympäri
Vaasan Sähkö investoi Vaskiluodon lämpövaraston kapasiteetin kasvattamiseen. Jatkossa varasto palvelee entistä paremmin myös pakkaskeleillä.
- Energianeuvonta
Pörssisähkön hinnan muodostuminen – miten hinta muodostuu?
Pörssisähkön hinnan muodostuminen: hinnan määrää kysyntä ja tarjonta. Tuulinen sää pudottaa pörssisähkön hintaa, ja öisin koittavat pörssisähköasiakkaiden onnentunnit.