
Sopivan haastavassa pestissä
EU vaatii yrityksiltä jatkossa vastuullisuusraportointia. Uuden prosessin kehittäminen on ollut innostavaa ja sopivan haastavaa, kertoo asiantuntija Markus Hirvelä Vaasan Sähköltä. Esitimme Markukselle kolme kysymystä.
1. Mitä teet työksesi?
”Minulla on kaksi päätehtävää. Työskentelen konsernin rahoituksen parissa ja hoidan ESG- eli vastuullisuusraportointiasioita, joihin myös EU-taksonomia liittyy. Olen talossa ensimmäinen tehtävässä, sillä EU:n vaatima yksityiskohtainen vastuullisuusraportointi on tässä laajuudessa melko uutta. Julkaisemme ensimmäisen kestävyysraportin vuonna 2026.
On ollut kiehtovaa olla kehittämässä uutta prosessia. Se ei synny yhdessä yössä. Aloitimme vastuullisuusstrategiatyön vuonna 2023. Tulin talousosastolle kesätöihin 1,5 vuotta sitten ja nykyisissä tehtävissäni aloitin vuoden alussa.
Räätälöimme tehtäväni Vaasan Sähkön tarpeiden ja minun kiinnostuksenkohteideni mukaan. Oli hienoa, että pystyin vaikuttamaan työnkuvaani.”
2. Mitä uutta vastuullisuusraportointi tuo?
”Vastuullisuusraportti tulee perinteisen tilinpäätösraportin rinnalle. Siinä huomioidaan ilmasto, luonto, hallintotapa ja sosiaaliset asiat, kuten työhyvinvointi ja -turvallisuus. Raportissa otetaan huomioon koko arvoketju, ei vain yritystä itseään. Siinä tulee olemaan narratiivista tietoa ja numeerista dataa.
Olemme kuulleet sidosryhmiämme ja henkilöstöämme vastuullisuusstrategiatyötä varten.
Keskusteluissa on noussut esiin, että meiltä odotetaan muun muassa luonnon monimuotoisuuden turvaamista, työyhteisön monimuotoisuuden kehittämistä sekä toimitusketjun vastuullisuuden hallintaa.”
3. Mikä on työssäsi parasta?
”Se, että työnantaja tarjoaa joustavuutta. Työskentelen aika paljon etänä. Toimistolla on kyllä kiva nähdä työkavereita. Taustani on kilpaurheilussa, mikä on vaikuttanut työminääni. Olen kunnianhimoinen ja tykkään haasteista ja ongelmanratkaisusta. Vastuullisuusraportointiprosessin kehittäminen on ollut sopivan haastavaa.
Vastuullisuus on laaja-alaista, ja välillä tuntuu, että minun pitäisi tietää paljon monesta asiasta, esimerkiksi ilmastosta, päästöistä, luontokadosta, biodiversiteetistä, sosiaalisesta vastuusta sekä korruption ja lahjonnan torjunnasta.
Toki teemme raportointia yhdessä eri liiketoimintojen kanssa. Kaikki ovat olleet tosi avuliaita ja avoimia yhteistyölle. Opin työssäni koko ajan uutta. Vastuullisuudessa pitää pysyä ajan hermolla. Meillä on ollut hyviä koulutuksia esimerkiksi monimuotoisuudesta ja ihmisoikeuksista.”
Teksti: Elina Vironen
Kuva: Kasper Dalkar
Sinua saattaisi myös kiinnostaa
- Ruoka & reseptit
Uunifetapata lämmittää
Talvella kotimaiset juurekset pelastavat kasviskokkaajan. Mehevän padan jujuja ovat mausteisuus ja uuniruoissa trendiksi noussut feta.
- Energianeuvonta
Kannattaako pörssisähkö 2025? Lue asiantuntijan 5 neuvoa.
Pörssisähkösopimus on pitkän päälle edullisin tapa hankkia sähköä. Kannattaako pörssisähkö valita ja kenelle se sopii? Vaasan Sähkön energiapäällikkö Henri Torsti…
- Energianeuvonta
Pientuotannon optimointi sähköpörssin miinustunteina – kannattavaa vai ei?
Viimeisen neljän vuoden aikana negatiivisten tuntihintojen määrä sähköpörssissä on moninkertaistunut. Kun vuonna 2020 miinustuntien määrä oli yhteensä 9, oli niitä…