Haaveiletko sinäkin kesämökin muuttamisesta ympäri vuoden asuttavaksi asunnoksi tai etsitkö parhaillaan hyvin varusteltua mökkiä? Koronaajan etätyöskentely ja kotimaan matkailu synnyttivät Suomessa todellisen mökkeilybuumin.
”Jo ennen koronaakin mökkejä muutettiin pysyviksi asunnoiksi noin 400–500 mökin vuosivauhdilla. Suomessa on arvioiden mukaan kymmeniä tuhansia ihmisiä, jotka käytännössä asuvat mökeillään vuoden ympäri”, Vapaa-ajan asukkaiden liiton hallituksen puheenjohtaja Tapio Tervo sanoo.
Jos mökin haluaa muuttaa vakituiseksi asunnoksi virallisesti, lupaa anotaan mökkikunnalta.
Hakemuksessa huomioidaan muun muassa mökin koko ja kunto, ilmanvaihdon toimivuus sekä lämmitysjärjestelmä.
Rakennustutkimus RTS:n toimitusjohtaja Aarne Jussila kuitenkin vakuuttaa, että pitkältä vaikuttavaa muistilistaa ei kannata säikähtää.
”Tärkeintä on, että mökin lämpö ei pääse karkuun vuotavista ikkunoista tai seinän liitoskohdista, ja että ilma kiertää kaikissa huoneissa. Muita asioita voi sitten tehdä pikkuhiljaa, omien voimien ja varojen mukaan.”
1 Tarkista luvat
Varmista, että rakennukset on merkitty kunnan kiinteistörekisteriin, ja tarkista, paljonko rakennusoikeutta on jäljellä.
Jos laajennat terassia tai rakennat aitan, tarvitset mökkikunnan rakennusvalvonnalta toimenpideluvan.
”Jos taas rakennat uuden mökin, laajennat nykyistä tai haluat muuttaa mökin vakituiseksi asunnoksi, tarvitset rakennusluvan tai poikkeamisluvan kiinteistön käyttötarkoituksen muutokseen”, Tervo selvittää.
2 Tilkitse raot ja eristä
Monen kesämökin ikkunoiden U-arvo eli lämmönläpäisykerroin on noin 2,5. Uusissa omakotitaloissa luku on vain 0,8 paikkeilla.
˝Jos mökissä vetää, ikkunat ja ovet vaihtamalla saa aikaan enemmän kuin ulkoseiniä eristämällä˝, Jussila neuvoo.
Seuraavaksi hän kehottaa käymään lattian ja katon liittymäkohdat läpi ja tiivistämään saumat tarvittaessa esimerkiksi uretaanivaahdolla tai elastisella kitillä.
Sisäkattoon voi lisätä eristettä paneloinnin alle. Piipunhattu estää lumen ja veden pääsyn hormeihin.
3 Huolehdi hyvästä hapesta
Varmista, että mökissä on riittävästi ilmanvaihtoventtiilejä ja vaihda niiden suodattimet säännöllisesti.
Jos haluat panostaa puhtaaseen sisäilmaan, vaihda vanha liesituuletin nykyaikaiseen, lämmöntalteenotolla varustettuun talotuulettimeen.
4 Lämpöä sähköllä tai ilman
Takka ja pönttöuunit pitävät mökin lämpimänä pari päivää, mutta sähköllä toimiva ilmalämpöpumppu on helppo ja edullinen lisä lämmitykseen.
Vilukissa asentaa lattialämmityksen sähkökaapeleilla.
Muista myös suunnitteluvaiheessa huomioida mökin sähköjärjestelmän riittävyys.
5 Valitse vessasi
Jos mökkiin tulee vesi, maan alla olevien putkien tulee olla routaeristettyjä ja mökissä pitää aina olla vähintään 5–10 astetta lämpöä. ”Peruslämpötila on helppo ylläpitää sähköpattereilla”, Jussila vinkkaa.
Tarkista myös, miten jätevesi poistuu. Esimerkiksi jätekaivo tulee tyhjentää kerran vuodessa.
Jos mökille ei halua asentaa viemäröintiä, mutta ulkovessakaan ei houkuttele, sähköllä toimiva polttava vessa tai asuntoautoista tuttu kemiallinen vessa ovat hyviä vaihtoehtoja.
Teksti: Johanna Tilus