
Kohti vähäpäästöistä teollisuutta
Kokkolalainen Hycamite tuottaa teollisuuden raaka-aineiksi vetyä ja hiiltä, joiden hiilijalanjälki on pieni. Start-up-yrityksen päätähtäimenä ovat Yhdysvaltojen markkinat.
IDEA: Maakaasusta puhdasta energiaa
Hycamite tuottaa metaanista vetyä ja hiiltä. Ne ovat molemmat tärkeitä teollisuuden raaka-aineita, ja lisäksi vety on avaintekijä vihreässä siirtymässä. Sen on määrä korvata fossiilisia polttoaineita muun muassa energiantuotannossa ja liikenteessä.
Vedyn valmistaminen metaania pilkkomalla on vielä melko uusi juttu. Hycamiten metaaninhalkaisutehdas Kokkolassa on Euroopan suurin. Koko maailmassa yrityksellä on vain muutama saman kokoluokan kilpailija.
”Prosessimme on kilpailijoitamme energiatehokkaampi. Innovaatiomme ovat katalyytit, joiden avulla prosessilämpötilaa saadaan laskettua 1 400 asteesta alle tuhanteen asteeseen. Tämä vähentää kustannuksia ja lisää kannattavuutta”, Hycamiten toimitusjohtaja Laura Rahikka kertoo.
CleanTech-sarjayrittäjä ja Hycamiten hallituksen puheenjohtaja Matti Malkamäki sai idean uudenlaisesta katalyytistä vuonna 2019. Hän soitti vanhalle koulukaverilleen Rahikalle, joka toimi kemiantekniikan opettajana Centriaammattikorkeakoulussa Kokkolassa.
”Matti mietti, että olisi jäätävän iso juttu, jos maakaasu saataisiin vähähiilistettyä, eli että hiili otettaisiin kiinteänä ja vety käytettäisiin energiatarkoituksessa. Hän kysyi minulta, miltä idea kuulosti tieteen tekijän korviin.”
Rahikka innostui ja otti yhteyttä Oulun yliopiston soveltavan kemian professoriin Ulla Lassiin, joka testasi menetelmää kollegoidensa kanssa. Se toimi, mutta vaati tuotekehitystä.
”Kun soitin Matille ja kerroin asiasta, hän kysyi heti, lähdenkö firmaan toimitusjohtajaksi. En ole katunut päivääkään”, Rahikka sanoo.
VAIKUTUKSET: Hiilijalanjälkeä pienemmäksi
Hycamite käyttää raaka-aineenaan maakaasua tai biokaasua. Maakaasua käytettäessä vedyn ja hiilen hiilijalanjälki on hyvin pieni ja biokaasua käytettäessä negatiivinen. Hycamite myy tuotteitaan raaka-aineiksi teollisuusyrityksille, jotka haluavat pienentää omien tuotteidensa hiilijalanjälkeä.
”Tarjoamme asiakkaillemme raakaaineita, joiden hiilijalanjälki on alhainen. Näin myös heidän tuotteidensa hiilijalanjälki pienenee, koska se lasketaan tuotteiden koko elinkaaren ajalta.”
Hycamiten tavoite on rakentaa tuotantolaitoksia sen vetyasiakkaiden läheisyyteen. Näin säästyy rahaa, sillä vedyn paineistaminen säiliöihin kuljetusta ja varastointia varten olisi kallista.
”Gasgridin Suomeen suunnittelema vetyputki on hieno juttu, koska sen avulla vetyä voidaan varastoida ja kuljettaa, mikä mahdollistaisi laitosten sijoittamisen kauemmas asiakkaista.”
Hiilen kuljetus taas on edullista. Katalyyttejä vaihtelemalla Hycamite voi tuottaa eri laatuisia hiilituotteita esimerkiksi teräs-, akku-, betoni- ja rengasteollisuuden tarpeisiin.
TULEVAISUUS: Kokkolasta Yhdysvaltoihin
Hycamite aloitti vedyn ja hiilen tuotannon ensimmäisessä teollisen kokoluokan laitoksessaan Kokkolassa vuoden alussa. Nyt se tutkii, mikä on optimaalisin tapa skaalata prosessia. Yritys tähtää Yhdysvaltoihin, jonne sillä on jo esisopimus vastaavanlaisen laitoksen toimittamisesta kuin Kokkolassa.
”Päämarkkinamme on Yhdysvalloissa, koska lainsäädäntö esimerkiksi Euroopassa ei ole vielä valmis vedyn osalta. Yhdysvalloissa taas ei määritellä, millaista teknologiaa saa käyttää, vaan mikä saa olla tuotetun vedyn hiilijalanjälki.”
Euroopassa puhtaan vedyn tuotantotavaksi on määritelty elektrolyysi, joka hyödyntää uusiutuvista energianlähteistä tuotettua sähköä. Hycamiten teknologia on energiatehokas: se vaatii vain 13 prosenttia elektrolyysiin tarvittavasta energiasta.
”Siksi meidän tapamme tuottaa vetyä on halvempi.”
Teksti: Elina Vironen
Kuvat: Päivi Karjalainen
Hyacemite
- Vuonna 2020 perustettu start-up, joka valmistaa vetyä ja korkealaatuisia hiilituotteita.
- Yrityksen pääkonttori ja tuotekehitys sijaitsevat Kokkolassa.
- Hycamiten pilottilaitos aloitti toimintansa vuonna 2021 ja teollisen kokoluokan laitos alkuvuonna 2025.
- Sen suurimmat osakkeenomistajat ovat itävaltalainen OMV Petrom ja japanilainen Sojitz Group. Omistajiin kuuluu myös suomalaisia perheyrityksiä ja muita strategisia sijoittajia.
- Työllistää noin 70 henkilöä.

Sinua saattaisi myös kiinnostaa
-
Energianeuvonta
Pörssisähkön hinnan muodostuminen – miten hinta muodostuu?
Pörssisähkön hinnan muodostuminen: hinnan määrää kysyntä ja tarjonta. Tuulinen sää pudottaa pörssisähkön hintaa, ja öisin koittavat pörssisähköasiakkaiden onnentunnit.
-
Energianeuvonta
Kannattaako pörssisähkö 2025? Lue asiantuntijan 5 neuvoa.
Pörssisähkösopimus on pitkän päälle edullisin tapa hankkia sähköä. Kannattaako pörssisähkö valita ja kenelle se sopii? Vaasan Sähkön energiapäällikkö Henri Torsti…
-
Havaintoja
Vastuullisuusviestintä – mitä saa enää sanoa?
Vastuullisuusviestinnän säännöt muuttuvat. Viestinnän asiantuntijamme Oona Björkbacka pohtii ajankohtaista aihetta.