Ensi vuonna Kajaanissa, Tieteen tietotekniikan keskuksen CSC:n datakeskuksessa, aloittaa toimintansa yksi maailman tehokkaimmista supertietokoneista, LUMI. Sen laskentateho vastaa noin 1,5 miljoonaa kannettavaa tietokonetta.
Se on paitsi tehokas myös tyylikäs: tenniskentän kokoisen koneen kuori on suunniteltu lumikinoksen näköiseksi.
LUMI on osa yhteiseurooppalaista projektia, jossa Eurooppaan rakennetaan kolme huipputehokasta tietokonetta. Tarkoitus on parantaa Euroopan kilpailukykyä.
”Jos LUMI olisi jo toiminnassa, meillä olisi Euroopassa maailman toiseksi tehokkain supertietokone heti Japanin jälkeen”, CSC:n ohjelmapäällikkö Eeva Polvi kertoo.
Hankkeessa ovat mukana Pohjoismaat, Belgia, Puola, Sveitsi, Tšekki ja Viro. Eurooppalaiset tutkijat voivat hakea laskenta-aikaa LUMIlta maksutta. Mukana oleville maille on lisäksi tarjolla maakohtaista laskenta-aikaa suhteessa tehtyihin investointeihin.
Hakuprosessista ilmoitetaan myöhemmin CSC:n nettisivuilla. Laskentakapasiteetista viidennes on tarkoitus varata elinkeinoelämän käyttöön.
LUMIsta on hyötyä laajalle kirjolle tieteenaloja, sillä lähes kaikki tiede käsittelee dataa ja tarvitsee laskentatehoa.
”Sen avulla voidaan mallintaa monimutkaisia asioita, joissa on paljon muuttujia, jotka vaikuttavat toisiinsa dominoefektinä. Teemana voi olla esimerkiksi ilmastonmuutos tai aivotutkimus.”
Supertietokoneet auttavat esimerkiksi automaattisen puheentunnistuksen kehittämisessä.
Eräs kotimainen menestystarina on Speechly, joka kehittää työkaluja puheentunnistusohjelmia tekeville yrityksille. Se osallistui CSC:n jo olemassa olevan supertietokoneen pilottihankkeeseen, ja lisälaskentatehon ansiosta Speechly ylsi teknologiajätti Googlen puheentunnistusohjelmiston tarkkuuteen.
LUMIn elinkaareksi odotetaan noin viittä vuotta. Sen jälkeen se on jo liian hidas supertietokoneeksi.
”Suomen ensimmäinen supertietokone otettiin käyttöön viisikymmentä vuotta sitten. Tämän päivän kannettavat tietokoneet ovat sitä jo hurjasti tehokkaampia. Vaikea siis kuvitella, kuinka tehokkaita supertietokoneet ovat 2070-luvulla.”
Teksti: Elina Vironen
Kuva: Juha Torvinen, CSC