Tänä vuonna perheen 6- ja 3-vuotiaat ovat osallistuneet linnunpönttöjen rakentamiseen ja ahkerasti keittiön ikkunasta seuranneet lintujen muuttopuuhia. Kuluvan vuoden aikana olen usein pohtinut sitä, miten ympäristö – mutta myös oma suhtautumisemme siihen – muuttuu.
Lapsuudessani totuin selkeisiin vuodenaikoihin. Viime vuosina se ei enää olekaan ollut niin itsestään selvä asia.
Usein juuri omien lasten kysymykset ovat niitä, jotka herättävät miettimään ihmisen vaikutusta ympäristöön.
”Miksi nykyään ei ole niin paljon lunta kuin silloin, kun sinä olit lapsi?”, ”miksi vedessä on levää?”.
Aina kysymykset eivät ole helppoja, mutta varmaa on kuitenkin se, että lapset ovat hyvin tietoisia ympäristöstään ja luonnosta, mikä voi myös toimia inspiraation lähteenä meille aikuisille pyrkimyksissä löytää yhä kestävämpiä ratkaisuja.
Työssäni arvostan etenkin sitä, että saan seurata Vaasan kaukolämmön tuotannon kehitystä läheltä. Vuosi 2020 oli meille ennätysvuosi siltä osin, että hiiltä ja öljyä jouduttiin käyttämään vain 1 % verran. Tämä on ylpeyden aihe niin itselleni kuin työkavereilleni, mutta samalla olemme hyvin tietoisia siitä, että lisäaskelia on otettava kohti entistä kestävämpää tuotantoa.
Påttin puhdistamon yhteyteen suunnitellun lämpöpumpun on tarkoitus ottaa talteen lämpöä jätevedestä. Tämä ratkaisu kuvaa hyvin kaukolämmön kehitystä.
Jätevedestä saatava energiamäärä vastaa kaikkien vaasalaisten omakotitalojen kaukolämmön kulutusta. Työstämme kaukolämmössä tulevaisuuden kestäviä ratkaisuja.
Itse olen vakuuttunut siitä, että saamme lähivuosina nähdä tuotannon nopean kehityksen.
Tulevaisuudessa optimoimme energiankulutusta, hyödynnämme hukkalämpöä entistä enemmän ja näemme lämmön ja sähkön tuotannon tiiviimmän integraation.
Lämmintä kesää!
Johan Eriksson
asiakkuuspäällikkö, Vaasan Sähkö
Johanin kuvasi Nette-asiakaslehteä varten Linus Lindholm.