Energiatehokkuutta vanhaan taloon: 4 keinoa vaikuttaa laskuun!

Jo ikkunatiivisteiden säännöllinen uusiminen ja älytermostaattien hankita voi tehdä kodista energiatehokkaamman. Lue, mitä sinäkin voit tehdä!

Kodin energiaremontti pienentää energialaskua ja asumisen hiilijalanjälkeä. Jos energian hinta nousee, remontti hillitsee kustannusten nousua. Usein se myös lisää asumismukavuutta. Painetta rakennuskannan energiatehokkuuden lisäämiseen tulee Euroopan unionin tasolta.

EU:n komissio ja parlamentti hyväksyvät alkuvuonna 2024 uudistetun rakennusten energiatehokkuusdirektiivin, jossa tavoitteena on tehostaa rakennusalan energiatehokkuutta ja pienentää sen kasvihuonepäästöjä vuoteen 2030 mennessä. Rakennusalasta halutaan ilmastoneutraali vuoteen 2050 mennessä. Tämä näkyy jäsenmaissa tiukentuvina energiatehokkuusvaatimuksina.

Jo pienet teot vaikuttavat kodin energiatehokkuuteen. Ikkunatiivisteiden säännöllinen uusiminen vähentää lämmön karkaamista ja vedon tunnetta sisätiloissa. Joillain kymmenillä euroilla voit lisätä kodin lämmitysjärjestelmään älytermostaatteja, mikä auttaa pienentämään lämmityslaskua.

”Kannustaisin omakotiasukkaita laatimaan taloon pitkän aikavälin suunnitelman talon kunnossapidosta ja energiatehokkuuden parantamisesta. Tässä voi käyttää apuna alan ammattilaista. Huolellisesti tehty suunnitelma auttaa arvioimaan kannattavia toimenpiteitä ja niiden sopivaa ajoitusta sekä huomioimaan toimenpiteiden keskinäisiä vaikutuksia”, Motivan asiantuntija Teemu Kettunen sanoo.

1. Kulut kuriin automaatiolla

Lämmitä kotisi taloudellisesti taloautomaation avulla. Aloita vaikkapa älytermostaateista, jotka ohjaavat sähköpattereita tai lattialämmitystä. Niiden avulla voit luoda lämmitykselle ohjelmia: jos olet arkisin työpaikalla, lämmitys voi olla silloin pienemmällä. Fiksummat älytermostaatit ajoittavat lämmitystä pörssisähkön hinnan mukaan.

”Pörssisähköohjaus voi lämmittää kotia halvemmilla tunneilla hieman tavallista lämpimämmäksi tai nostaa varaajan lämpötilaa korkeammaksi. Kalliimmilla tunneilla lämmitys voi olla pienemmällä. Lämmitysjärjestelmän varaavuus ja talon rakenteellinen energiatehokkuus vaikuttavat siihen, kuinka tehokkaasti hintojen vaihtelua voidaan hyödyntää”, Teemu Kettunen sanoo.

Älytermostaattien hinnat vaihtelevat kymmenistä euroista muutamaan sataseen. Markkinoilla on myös kokonaisvaltaisia automaatiojärjestelmiä, jotka ohjaavat useita laitteita – esimerkiksi sähkölämmitystä ja ilmalämpöpumppua – pörssisähkön hinnan ja aikaohjelmien mukaan sekä huomioivat aurinkosähkön tuotannon ohjauksessa.

Järjestelmät maksavat asennuksineen 2 000–3 000 euroa. Palvelussa voi lisäksi olla kuukausimaksu.

2. Ilmanvaihto kuntoon

Varmista, ettei vanha ilmanvaihtokone syö turhaan energiaa: hanki ulko-oven viereen asennettava kotona-pois-kytkin. Se on helppo napsauttaa poissa-tilaan kotoa lähtiessä.

”Poissa-tilassa ilmanvaihtoa on vähemmän, sisälämpötila lähtee mahdollisesti hieman tippumaan, ja liesikin voi mennä pois päältä”, Kettunen sanoo.

Kun kodin ilmanvaihtokone uusitaan, kannattaa hankkia laite, jota on mahdollista ohjata sisäilman kosteuden ja hiilidioksidipitoisuuden mukaan.

”Ilmanvaihtoa voidaan ohjata esimerkiksi kylpyhuoneessa olevan kosteusanturin kautta. Ilmanvaihto on suihkun jälkeen kovemmalla ja palautuu normaaliin ilmanvaihtotilaan huoneen kuivuttua.”

Taloissa, joissa on huippuimuri, voidaan harkita nykyaikaiseen tulo- ja poistoilmanvaihtoon siirtymistä, mikä edellyttää tuloilmakanavoinnin rakentamista. Kun asuntoon tuleva ilma on esilämmitettyä, lämmityskustannukset pienenevät merkittävästi.

3. Tuota sähköä itse

Aurinkopaneeleilla tuotat osan kodin sähköstä ilmaiseksi. Aurinkosähköjärjestelmä kannattaa mitoittaa kodin sähkönkulutuksen mukaan. Ylimääräisen tuotannon voi myydä sähkönmyyjälle pienellä korvauksella, mutta taloudellisesti kannattavinta on käyttää mahdollisimman iso osa aurinkosähköstä itse.

”Itse käytetyn aurinkosähkön osuutta voi lisätä esimerkiksi hankkimalla sähköllä lämpiävään käyttövesivaraajaan ohjauksen, joka nostaa varaajan lämpötilaa korkeammaksi, kun aurinkosähköä tuotetaan paljon”, Kettunen vinkkaa.

4. Vähemmän energiaa harakoille

Vie käsi lähelle ikkunan karmia. Jos tunnet vetoa, voi olla aika uusia ikkunoiden tiivisteet. Panosta laadukkaisiin silikonipohjaisiin tiivisteisiin. Vai onko aika vaihtaa ikkunat?

”Ikkunoiden vaihtaminen ei yleensä maksa itseään kovin nopeasti takaisin, joten vain energiansäästön takia vaihtaminen ei ole usein taloudellista. Jos ikkunat ovat huonokuntoiset, esimerkiksi karmeissa alkaa olla lahovikaa, on hyvä pohtia vaihtamista. Ikkunoita uusittaessa kannattaa valita energiatehokkaat ikkunat.”

Lämmön karkaamista harakoille voi vähentää myös parantamalla seinien ja katon lämmöneristävyyttä. Seinien lisäeristäminen on suurempi remontti, joka on järkevää tehdä julkisivuverhoilun uusimisen yhteydessä. Yläpohjan lisäeristys taas on usein helppo toteuttaa.

Teksti: Elina Vironen
Markkinakatsaus

Sähkömarkkinakatsaus: talvi 2024–2025

Lue lisää
Energianeuvonta

Tunnelmaa iltojen pimeyteen: Tiedä tämä kausivaloista!

Lue lisää
Ilmiöt

Käytettyä luksusta: ”Halusimme myydä maailman kalleimpia vaatteita käytettyinä”

Lue lisää
Energianeuvonta

Kaukolämpölaitteiston kunto kannattaa selvittää

Lue lisää
Ruoka & reseptit

Syksy lasissa

Lue lisää
Ajankohtaista

Pahat levät hyvään käyttöön

Lue lisää
Vapaalla

Ystävyys huipentuu sienihulluuteen

Lue lisää
Ajankohtaista

Sopivan haastavassa pestissä

Lue lisää
Kotona

Kirppisten uusi aika

Lue lisää
Havaintoja

Riittääkö se – ei riitä!

Lue lisää
Energianeuvonta

Pientuotannon optimointi sähköpörssin miinustunteina – kannattavaa vai ei?

Lue lisää
Markkinakatsaus

Sähkömarkkinakatsaus: syksy 2024

Lue lisää