Energiatehokkuus – mitä se tarkoittaa ja miten käyttää energiaa mahdollisimman tehokkaasti?

Käyttämällä energiaa tehokkaasti pienennät sähkölaskuasi mutta myös kotisi tai kiinteistösi hiilijalanjälkeä. Asiantuntijamme kertovat tässä artikkelissa, millä keinoilla voit vaikuttaa kiinteistösi energiatehokkuuteen.

Energiatehokkuus tarkoittaa kaikessa yksinkertaisuudessaan sitä, että energiaa tuotetaan ja käytetään mahdollisimman tehokkaasti – energiatehokas koti tuottaa vain sen verran energiaa, mitä se tarvitsee.

”Esimerkiksi sähkölämmitteisessä omakotitalossa energiaa kuluu pääosin kahteen tarkoitukseen: kodin ja käyttöveden lämmittämiseen. Moni sähkölämmittäjä investoi ilmalämpöpumppuun energiatehokkuuden lisäämiseksi. Sen avulla normaalisti lämmitykseen 15 000 kWh vuodessa kuluttava omakotitalo voi parhaimmillaan laskea kulutustaan jopa 5–8 000 kWh:n tasolle”, kertoo Vaasan Sähkön kehityspäällikkö Jakob Frants.

Taloudellinen hyöty riippuu myös esim. ilmalämpöpumpun tehosta sekä siitä, onko talvi leuto vai iskeekö kovat pakkaset. Rakennuksen eristykseen kannattaa myös kiinnittää huomiota. Investoinnit eri energiatehokkaisiin ratkaisuihin ovat usein kannattavia pitkässä juoksussa, etenkin kun puhutaan suuremmista säästöistä.

”Kaikki energia mitä et käytä, on säästöä. Jos talosi ei ole eristetty asianmukaisesti, pääsee lämpö luonnollisesti karkaamaan. Karanneesta lämmöstä ei kannata maksaa, joten ikkunoiden tiivisteiden kunto onkin hyvä tarkistaa säännöllisesti. Joissain tapauksissa voi olla ajankohtaista harkita jopa ikkunaremonttia.”

Oma kulutuskäyttäytyminen näkyy myös laskulla: ahkera saunanlämmitys sekä pitkät lämpimät suihkut lisäävät nopeasti sähkön hinnan kustannuksia, jotka syntyvät veden lämmityksestä.

Energiatehokkuus kaukolämpökohteessa

Kodissa, joka lämpiää kaukolämmöllä, on yleensä huomattavasti pienemmät lämmityskustannukset kuin sähkölämmitteisessä kodissa. Vaikka kaukolämpö onkin suhteellisen edullinen ja myös ympäristöystävällinen lämmitysmuoto, on kaukolämpökohteessakin mahdollisuus tehostaa energiankäyttöä.

”Kun kiinteistön kaukolämpölaitteisto on hyvin toimiva, ajan tasalla sekä oikein säädetty, toimii se kaikista tehokkaimmin ja vie näin ollen vähemmän energiaa”, kertoo Vaasan Sähkön Kaukolämpöyksikön tekninen asiantuntija Henri Alasaari.

Uudet rakennukset ovat Alasaaren mukaan tiiviitä, eikä hukkalämpöä pääse juurikaan syntymään. Joskus outoja kulutuspiikkejä syntyy siitä huolimatta.

Seuraamme Vaasan Sähkön kaukolämmössä asiakkaidemme kulutusta. Jos havaitsemme poikkeavuutta kulutuksessa, lähdemme selvittämään asiakkaan kanssa, mistä se johtuu.

Alasaari kertoo, että usein kyseessä on tilanne, jossa asiakkaalla on jäänyt esimerkiksi ikkuna raolleen.

”Kaukolämpölaitteisto havaitsee, että huonelämpötila laskee ikkunasta tulevan vedon takia, ja näin ollen laitteisto lisää lämmitystehoa. Joissakin tapauksissa itse laitteistoon on voinut tulla vika, eikä se toimi toivotulla tavalla.”

Uusia ja kehitteillä olevia ratkaisuja energiatehokkuuden tueksi

Energia-ala on murroksessa ja sen muutokset vaikuttavat niin alan yritysten toimintaan kuin kuluttajankin rooliin. Nykyään kuluttaja voi halutessaan toimia aktiivisemmassa roolissa ja hänellä on enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa omaan kulutukseensa.

Energiakriisi teki nykykuluttajasta monella tapaa tietoisemman.

”Meillä Vaasan Sähköllä on selvää, että toimintamme kehittyy asiakkaidemme tarpeiden mukaan. Haluamme olla hyvä kumppani ja tukea asiakkaitamme alan muuttuessa”, kertoo Frants.

Vaasan Sähkö onkin laajentanut tuote- ja palvelutarjontaansa viime vuosina, ja uusia konsepteja kehitetään jatkuvasti.

”Aurinkoenergia ja sähköautot kiinnostavat kuluttajia enenevissä määrin, minkä vuoksi aurinkopaneelit ja sähköauton latauspisteen voikin hankkia meiltä. Jotta asiakas saisi täyden hyödyn tuotteistaan, kehitämme niiden tueksi erilaisia palveluita.”

Yksi esimerkki on parhaillaan työn alla oleva älykotikonsepti, jonka avulla pörssisähköasiakas voi esimerkiksi ladata sähköautonsa automaattiohjauksella siten, että lataus käynnistyy pörssihintojen ollessa matalimmillaan.

Kehitteillä on myös sähkötuote, joka palkitsee kuluttajaa, kun hän käyttää sähköä pörssihintojen ollessa alhaalla.

”Kyseisessä tuotteessa yhdistyy pörssisähkösopimuksen kaltaiset hyödyt, mutta kuluttajan kannalta huomattavasti pienemmillä riskeillä.”

”Se, että asiakkaamme käyttävät sähköä pörssin halvimmilla tunneilla, pienentää myös meidän riskejä sähköyhtiönä. Lisäksi tämä vaikuttaa positiiviesti sähkön riittävyyteen koko yhteiskunnassa, kun kulutuspiikkejä saadaan tasattua. Näin siis etenkin talviaikaan, kun sähkönkulutus on suurta.”

Energiatietoisuuden lisääminen on Frantsin mielestä tärkeää nykymarkkinatilanteessa, jossa vaikeasti ennustetavat hintavaihtelut ovat yleisiä.

”Laajentamalla palveluitamme ja esimerkiksi panostamalla jo nyt supersuosituksi tulleen mobiilisovelluksemme kehitykseen, voimme tarjota asiakkaillemme paljon lisäarvoa.”

Myös kaukolämpö kehittyy

Vaikka kaukolämpöala ei olekaan kokenut samanlaista hintakriisiä kuin sähkömarkkina, kehittyy kaukolämpöjärjestelmäkin alati energiatehokkaampaan ja ympäristöystävällisempään suuntaan.

”Kaukolämpöverkosto on kaukolämmön sydän. Toimiakseen se tarvitsee sähköä ja lämmönlähteen, jotta verkostossa virtaava kuuma vesi pitäisi lämpötilansa”, kertoo Alasaari.

Kaukolämpöjärjestelmä on vanha, mutta hyvin joustava keksintö. Alasaaren mukaan järjestelmä on vitaali yhteiskunnallisesta näkökulmasta, kun puhutaan tulevaisuuden kestävistä lämmitysratkaisuista.

”Eri tuotantotapoja yhdistämällä voimme ottaa käyttöön uusia hukkalämpölähteitä. Näitä voivat olla esimerkiksi isot datakeskukset, konehuoneet ja akkutehtaat. Myös vedyn tuotannossa syntyy paljon lämpöä, joka voidaan tulevaisuudessa hyötykäyttää kaukolämmön tuotannossa.

”Myös tuuli- ja aurinkosähköstä tehdään sähkökattiloiden avulla kaukolämpöä. Tämä tuo lisää kaivattua joustoa koko järjestelmään.”

Uudet kaukolämpölaitteistot mahdollistavat sen, että kaukolämpöputkistossa virtaavaa vettä voidaan laskea 115 asteesta 90 asteeseen.

”Tässä on tietenkin kyse energiatehokkuudesta. Kun laskemme kaukolämmön menolämpötilaa, syntyy putkistojen kautta vähemmän hukkalä​​​​​​​mpöä, ja pystymme tuottamaan kaukolämpöä tehokkaammin ja ympäristöystävällisemmin.”

 

Ajankohtaista

Tunnelmaa iltojen pimeyteen: Tiedä tämä kausivaloista!

Lue lisää
Ajankohtaista

Käytettyä luksusta: ”Halusimme myydä maailman kalleimpia vaatteita käytettyinä”

Lue lisää
Energianeuvonta

Kaukolämpölaitteiston kunto kannattaa selvittää

Lue lisää
Ruoka & reseptit

Syksy lasissa

Lue lisää
Ajankohtaista

Pahat levät hyvään käyttöön

Lue lisää
Vapaalla

Ystävyys huipentuu sienihulluuteen

Lue lisää
Ajankohtaista

Sopivan haastavassa pestissä

Lue lisää
Kotona

Kirppisten uusi aika

Lue lisää
Havaintoja

Riittääkö se – ei riitä!

Lue lisää
Energianeuvonta

Pientuotannon optimointi sähköpörssin miinustunteina – kannattavaa vai ei?

Lue lisää
Markkinakatsaus

Sähkömarkkinakatsaus: syksy 2024

Lue lisää
Vapaalla

Hiljaisuus tekee hyvää

Lue lisää