Ekologinen sähkö ja 20 muuta vinkkiä vihreään elämäntapaan

Kuinka omaa hiilijalanjälkeä voi pienentää – varsinkin jos omasta mielestään elää jo valmiiksi ekologisesti? Sitran johtava asiantuntija Sari Laine antaa täsmävinkit vihreämpään arkeen jokaiselle. Yksi helpoimmista tavoista vähentää ympäristökuormitusta on valita kotiin ekologista sähköä.

Koetko eläväsi ympäristöystävällisesti? Enemmistö suomalaisista vastaa tähän kysymykseen kyllä. Noin 80 prosenttia kokee elävänsä täysin tai jokseenkin kestävästi ympäristön kannalta, selviää e2 Tutkimuksen ja Vaasan yliopiston InnoLabin vuonna 2020 tekemästä kansalaiskyselystä.

Moni tekee päivittäin pieniä ekotekoja, kuten kantaa mukana kestojuomapulloa tai suosii kirpputoreja. Se on hyvä alku vihreämpään elämään, sanoo johtava asiantuntija Sari Laine Suomen Itsenäisyyden juhlarahastosta Sitrasta. Mutta se ei riitä.

Tarvitaan myös ekotekoja, joilla on suurempia positiivisia vaikutuksia ympäristöön. Näitä ovat esimerkiksi ekologisen sähkön valitseminen kotiin, lentomatkustamisen minimoiminen ja lihansyönnin vähentäminen.

Tarve entistä vihreämmille elintavoille johtuu siitä, että suomalaisten keskimääräinen hiilijalanjälki – 10 300 hiilidioksiditonnia vuodessa – on vielä liian suuri, jotta Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteisiin päästäisiin kansallisella tasolla. Keskimääräinen hiilijalanjälki per nenä pitäisi saada pudotettua 2 500 hiilidioksiditonniin vuodessa seuraavan kymmenen vuoden aikana.

Sitran elämäntapatesti antaa osviittaa siitä, mikä omassa elämäntyylissä aiheuttaa eniten ympäristökuormitusta. Kun sudenkuopat tiedostaa, voi omia elintapoja viilata ekologisemmiksi tehokkaasti.

Sitran mukaan suurimmat suomalaisen hiilijalanjälkeen vaikuttavat osa-alueet ovat:

  • asuminen (20 %)
  • liikkuminen (29 %)
  • ruoka (18 %)
  • muu kulutus (33 %)

Alla Sari Laine kertoo täsmävinkit, joiden avulla voit pienentää omaa hiilijalanjälkeä kaikilla näillä osa-alueilla.

Vihreämpi asuminen – valitse ekologista sähköä ja säästä energiaa

Asuminen aiheuttaa ison osan suomalaisten hiilijalanjäljestä, ja siksi sitä kannattaa viilata vihreämmäksi. Tässä suomalaisilla on Laineen mukaan vielä tekemistä:

”Suomalaiset eivät ole vielä harjaantuneet tarkkailemaan omaa sähkönkulutustaan. Usein ei myöskään mietitä, kuluuko lämmitykseen turhaa energiaa tai käytetäänkö lämmintä vettä turhan paljon”, Laine pohtii.

Yksi helpoimmista tavoista tehdä asumisesta vihreämpää on valita kotiin uusiutuvilla energiamuodoilla tuotettua ekologista sähköä. Sähkölämmittäjälle vihreän sähkön valinta on yksi tehokkaimmista keinoista pienentää hiilijalanjälkeä, sillä valtaosa asumiseen käytettävästä energiasta kuluu kodin lämmitykseen.

Suomessa yleisin kotien lämmitystapa on kaukolämpö. Jos kaukolämpöyhtiölläsi on tarjolla päästötön kaukolämpötuote, ympäristön kannalta kannattaa ehdottomasti valita vihreää kaukolämpöä.

Pienennä kodin energiankulutusta näin:

  • Valitse kotiin ekologista sähköä kuten uusiutuvaa Tuulisähköä tai päästötöntä Ilmastosähköä, jonka tuotannossa on käytetty uusiutuvia energiamuotoja ja ydinvoimaa.
  • Vaihda täysin vihreään kaukolämpöön. Vaasan Sähköllä kaukolämmölle voit ottaa vihreyden takaavan Ilmastotakuun.
  • Pienennä lämmitykseen kuluvaa energiaa pudottamalla huonelämpötilaa asteella – säästät energiakuluissa viisi prosenttia.
  • Hanki ilmalämpöpumppu, niin hiilijalanjälkesi pienenee noin 4 prosenttia vuodessa.
  • Jos asut vuosikymmeniä vanhassa talossa, jossa on alkuperäiset ikkunat ja ovet, voit parantaa kodin energiatehokkuutta ikkuna- ja oviremontilla.
  • Ota lyhyempiä suihkuja. Laita lempikappale soimaan ja hoida suihkuttelu sen aikana.
  • Rakenna pienempi koti tai muuta pienempään asuntoon, niin lämmitettäviä neliöitä on vähemmän.

Vihreämpi liikkuminen – käytä lihasvoimaa ja matkusta maalla ja merellä

Myös omat liikkumistottumukset kannattaa ottaa syyniin, jos haluaa elää vihreämmin.

Selvästi suurin osuus suomalaisten liikkumispäästöistä aiheutuu henkilöautoilusta: siitä aiheutuvat päästöt ovat vuodessa suuremmat kuin kaikkien muiden liikkumistapojen yhteenlasketut päästöt. Lentomatkustaminen tulee hyvänä kakkosena.

Laine muistuttaa, että tavoite ei ole lopettaa autoilua tai lentämistä kokonaan, vaan tärkeintä on löytää omaan elämään sopivat vihreämmät liikkumistavat.

”Yksi asuu kaupungissa, jossa töihin on helppo kulkea julkisilla, mutta toisen on pakko ajaa kymmenien kilometrien työmatka autolla. Autoilijalle polttoaineen vaihtaminen ympäristöystävällisempään on tehokas ekoteko, ja toiselle taas lentomatkustamisen vähentäminen voi pienentää hiilijalanjälkeä eniten.”

Pienennä liikkumisesta aiheutuvia päästöjä näin:

  • Lähimatkaile.
  • Käytä lihasvoimaa: pyöräile, kävele tai kokeile vaikka potkulautaa.
  • Lennä harvemmin ja viivy pidempiä aikoja matkakohteessa.
  • Kompensoi lennoista aiheutuvat päästöt esimerkiksi lentoyhtiön kautta lippuja ostaessasi tai vaikkapa suomalaisen Compensate-yrityksen kautta.
  • Lentämisen sijaan matkusta bussilla, junalla tai laivalla.
  • Suosi yhteiskäyttöautoja, kimppakyytejä ja joukkoliikennettä, kun mahdollista.
  • Hanki ympäristöystävällisempi auto, kuten sähköauto, hybridi tai biokaasuauto.

Vihreämpi syöminen – suosi kasviksia ja lähiruokaa, vältä hävikkiä

Suomalaisten ruokavaliossa eniten ympäristöä kuormittaa punaisen lihan, eli sianlihan, naudanlihan ja lampaanlihan, syönti. Toiseksi suurimman osuuden keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljestä muodostavat juustot. Kolmantena tulevat muut maitotuotteet ja neljäntenä segmentti, johon kuuluvat kananmuna, kala ja kana.

Kärkikolmikon – punaisen lihan ja maitotuotteiden – suuri ympäristökuormitus johtuu monesta seikasta. Yksi tärkeimmistä syistä kuormitukselle on se, että tuotantoeläin kuluttaa enemmän ravintoa kuin tuottaa. Yhden sianlihakilon tuottamiseen tarvitaan yli neljä kiloa viljaa, kertoo WWF. Neljästä kilosta kasviperäistä ravintoa saadaan siis vain kilo eläinperäistä ruokaa.

”WWF:n mukaan maatalousmaasta ainakin 70 prosenttia käytetään eläinperäisen ruoan tuotantoon. Jos tuo 70 prosenttia käytettäisiin ihmiselle ravinnoksi käyvän ruoan viljelyyn, saisimme huomattavasti paremman hyötyasteen maankäytölle.”

Kasvisruoan tuotannosta koituu ympäristölle vähiten rasitusta.

”Mitä enemmän lautasella on kasviksia ja kasviperäistä ruokaa, sitä pienempi on hiilijalanjälki”, Laine summaa.

Pienennä ruokailusta aiheutuvia päästöjä näin:

  • Lisää kasvisruokaa lautasella. Kolme kasvisruokapäivää viikossa pienentää hiilijalanjälkeä 5 prosenttia.
  • Vähennä lihansyöntiä. Lihansyönnin lopettaminen pienentää hiilijalanjälkeä 7 prosenttia vuodessa, mikä vastaa yli 4000 polttomoottoriautolla ajettua kilometriä.
  • Liity lähiruokapiiriin ja syö satokauden mukaan. Jos ostat elintarvikkeita sieltä kerran viikossa, voit pienentää hiilijalanjälkeäsi vuodessa puolitoista prosenttia.
  • Vältä ruokahävikkiä esimerkiksi hyödyntämällä tähteet ruoanlaitossa ja ostamalla punalaputettuja tuotteita.

 

Vihreämpi kuluttaminen – kokeile yhteiskäyttöautoa ja vaatelainaamoa

Kaikki kuluttaminen – hotelliyöt, ravintolaillalliset ja uusien vaatteiden ja elektroniikan ostaminen – kasvattaa hiilijalanjälkeä. Kuluttamisen lopettaminen ei kuitenkaan ole mahdollista, joten on tärkeää viilata omia kulutustottumuksia ekologisemmaksi.

Fiksuinta on vuokrata tai lainata se, minkä voia ostaa käytettynä se, minkä tarvitsee omaksi.

”Tärkeintä on välttää turhan tavaran hankkimista.”

Pienennä kulutuksesta aiheutuvia päästöjä näin:

  • Hanki tavarat palveluina. Kokeile yhteiskäyttöautoja ja erilaisia lainaamoja, kuten vaate-, liikuntaväline- tai soitinlainaamoja.
  • Osta käytettyä kirpputoreilta, kierrätyskeskuksista tai netin kautta.
  • Lainaa tavaroita ristiin ystävien ja naapurien kesken.

Miten pienentää omaa hiilijalanjälkeä?

Vuonna 2015 solmitun Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteena on rajata ilmaston lämpeneminen alle 1,5 asteeseen. Sitra on selvittänyt niin sanottuja 1,5 asteen elämäntapoja, jotka ovat sopusoinnussa tavoitteiden kanssa. Keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki pitäisi kutistaa noin 10 000 kilosta 2 500 kiloon.

Lue lisää
Ajankohtaista

Tunnelmaa iltojen pimeyteen: Tiedä tämä kausivaloista!

Lue lisää
Ajankohtaista

Käytettyä luksusta: ”Halusimme myydä maailman kalleimpia vaatteita käytettyinä”

Lue lisää
Energianeuvonta

Kaukolämpölaitteiston kunto kannattaa selvittää

Lue lisää
Ruoka & reseptit

Syksy lasissa

Lue lisää
Ajankohtaista

Pahat levät hyvään käyttöön

Lue lisää
Vapaalla

Ystävyys huipentuu sienihulluuteen

Lue lisää
Ajankohtaista

Sopivan haastavassa pestissä

Lue lisää
Kotona

Kirppisten uusi aika

Lue lisää
Havaintoja

Riittääkö se – ei riitä!

Lue lisää
Energianeuvonta

Pientuotannon optimointi sähköpörssin miinustunteina – kannattavaa vai ei?

Lue lisää
Markkinakatsaus

Sähkömarkkinakatsaus: syksy 2024

Lue lisää
Vapaalla

Hiljaisuus tekee hyvää

Lue lisää